Συμβούλιο Ασφαλείας: “Κάντε εκεχειρία εδώ και τώρα”
Κόσμος

Συμβούλιο Ασφαλείας: “Κάντε εκεχειρία εδώ και τώρα”

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα στη Νέα Υόρκη υιοθέτησε ομόφωνη δήλωση που καλεί σε «άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα.

Το Συμβούλιο καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να παρατείνουν την εκεχειρία καθ΄ όλη τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Αϊντ του τέλους του Ραμαζανιού “και πέραν αυτής”.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου από τον οποίο ζήτησε να δεχτεί την «άμεση και άνευ όρων» κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς.

Αφού έστειλε στην περιοχή τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί τερματισμός της σύγκρουσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό την «επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Εκεχειρίες στο κενό

Η εκεχειρία του Σαββάτου προσέφερε λίγη ανακούφιση στους κατοίκους της Γάζας, όπου πολλοί εκτοπισμένοι επέστρεψαν στα σπίτια τους για να διαπιστώσουν την έκταση των ζημιών στις κατεστραμμένες γειτονιές τους.

Μέχρι στιγμής οι αλλεπάλληλες εξαγγελίες για 24ωρη ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή αποδεικνύονται κενές περιεχομένου.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η Χαμάς παραβίασε με ρίψη ρουκετών την προσωρινή κατάπαυση του πυρός που η ίδια ανακοίνωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος είναι «η αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας» και το Ισραήλ «θα λάβει οποιαδήποτε μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία του λαού του».

Καθώς ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων αυξάνεται, η Χαμάς εξήγγειλε 24ωρη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας από τις 14.00 το μεσημέρι της Κυριακής. Η ανακοίνωση ήλθε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ επανέλαβε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, διακόπτοντας τη δική του 24ωρη κατάπαυση του πυρός έπειτα από νέες ρουκέτες κατά της επικράτειάς του.

Μιλώντας στο δίκτυο CNN ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς έχει ήδη παραβιάσει την εκεχειρία που η ίδια πρότεινε. Ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα αποδεχτεί την πρόταση για νέα εκεχειρία, ο Νετανιάχου δήλωσε: «Η Χαμάς ούτε καν τηρεί την εκεχειρία που προτείνει η ίδια. Εξακολουθεί να εξαπολύει εναντίον μας επιθέσεις αυτή τη στιγμή που μιλάμε». Και προσέθεσε ότι το Ισραήλ «θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία του ισραηλινού λαού».

Σε άλλη συνέντευξή του στο Fox News Sunday, ο Νετανιάχου τόνισε ότι η Χαμάς έχει παραβιάσει πέντε εκεχειρίες, τις οποίες είχε δεχτεί και εφαρμόσει το Ισραήλ. «Τις απέρριψαν όλες, τις παραβίασαν όλες, περιλαμβανομένων δύο ανθρωπιστικών εκεχειριών το τελευταίο 24ωρο» ανέφερε.

Περίπου 1.030 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι και πολλά παιδιά, έχουν σκοτωθεί κατά τις 20 ημέρες που μετρά πλέον η ισραηλινή επιχείρηση -το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναθεώρησε το βράδυ της Κυριακής προς τα κάτω, σε 1.031 από 1.060, τον απολογισμό των νεκρών που είχε ανακοινώσει νωρίτερα. Το Ισραήλ αναφέρει ότι 43 στρατιώτες του και τρεις άμαχοι έχουν σκοτωθεί.

Πηγή: tanea.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet