Στην τελική ευθεία η δρομολόγηση απομάκρυνσης των πυλώνων της ΔΕΗ από τη Ν. Πεντέλη
Ποιότητα Ζωής

Στην τελική ευθεία η δρομολόγηση απομάκρυνσης των πυλώνων της ΔΕΗ από τη Ν. Πεντέλη

Παρά το γεγονός ότι τα μέλη της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης διατήρησαν μέχρι τέλους τις αμφιβολίες τους για το εάν η λήψη δανείου είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να καλυφθεί το κόστος απομάκρυνσης των πυλώνων της ΔΕΗ από τον οικιστικό ιστό της Ν. Πεντέλης, τελικώς ψήφισαν την εισήγηση της διοίκησης, με μία μόνο εξαίρεση και έτσι η δρομολόγηση του έργου μπαίνει στην τελική ευθεία.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση του Σώματος, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018, εγκρίθηκε η σύναψη δανείου ποσού 806.400 ευρώ, τα οποία θα έρθουν να συμπληρώσουν το 1,5 εκατ. ευρώ που θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να συμπληρωθεί το συνολικό κόστος, όπως αυτό έχει προσδιορισθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), που θα είναι ο φορέας που θα υλοποιήσει το έργο.

Οι όροι του δανείου

Το δάνειο, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, θα ληφθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με σταθερό επιτόκιο 4,95%, θα έχει περίοδο χάριτος ενός έτους, ενώ η ετήσια επιβάρυνση για τα τοκοχρεολύσια θα είναι της τάξεως των 104.000 ευρώ.

Ο αντιδήμαρχος είπε, επίσης, ότι οι διαδικασίες ελέγχου έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί και εντός του έτους ή στις αρχές του επομένου να εγκριθεί το δάνειο, μέχρι τέλη Φεβρουαρίου να έχει γίνει η σύμβαση με τον ΔΕΔΔΗΕ και να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης του έργου, το οποίο – σύμφωνα με τη δέσμευση της σύμβασης – θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα 9 μηνών από την υπογραφή.

Οι ενστάσεις της μειοψηφίας

Η συγκεκριμένη εκτίμηση αμφισβητήθηκε από πλευράς του επικεφαλής της παράταξης Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή, Αντώνη Φειδοπιάστη, ο οποίος σημείωσε ότι το έργο, αφού υπερβαίνει τα 450.000 ευρώ, θα πάει σε διεθνή διαγωνισμό και, μαζί με τις ενστάσεις, δεν πρόκειται να καταλήξει σε εγκατάσταση του όποιου αναδόχου νωρίτερα από διάστημα οκτώ μηνών. Οπότε, όπως πρόσθεσε, στην περίπτωση αυτή θα παραδοθεί το 2020.

Η τοποθέτηση αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Δήμος έχει στο ταμείο του αρκετά χρήματα ώστε να χρηματοδοτήσει άμεσα το έργο και να αποφύγει την επιβάρυνση ενός δανείου, ήταν το δεύτερο σημείο όπου εστιάστηκαν οι ενστάσεις της μειοψηφίας.

Ο δήμαρχος αντέτεινε ότι η διαδικασία χρηματοδότησης από ίδιους πόρους του Δήμου του ποσού που του αναλογεί για την υλοποίηση του έργου εγκυμονεί κινδύνους καθυστερήσεων, που μπορούν να φθάσουν μέχρι και τον Μάιο του 2019, κάτι που εμπεριέχει υψηλό ρίσκο να αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα και «να χαθεί ένα πρωτοποριακό έργο, όχι μόνο για τον Δήμο, αλλά για τη χώρα». Πέραν του ότι, όπως πρόσθεσε ο κ. Δημήτρης Στεργίου, θα εξακολουθήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η έκθεση των κατοίκων της περιοχής στη βλαβερή ακτινοβολία των πυλώνων.

Από την πλευρά τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι με την παράταξη Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή Βασίλης Μπούρας και Κώστας Καλλιανιώτης έθεσαν δύο διαφορετικές παραμέτρους του θέματος. Ο πρώτος πρότεινε να υπάρξει πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που κάτι «στραβώσει» με το κόστος του έργου, θα μπορεί να επιβληθεί  στους κατοίκους της Ν. Πεντέλης ένα μικρό ειδικό τέλος, της τάξεως του 0,10 ευρώ/τ.μ., κατ’ αντιστοιχία του περίφημου 0,50 που πληρώνουν οι Μελισσιώτες για την απόκτηση ελεύθερων χώρων στη δημοτική κοινότητά τους (σ.σ.: την πρόταση απέρριψε ασυζητητί ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Βλάσσης Σιώμος, ο οποίος ζήτησε να καταργηθεί και το τέλος 0,50).

Από την άλλη, ο κ. Καλλιανιώτης διατύπωσε τον φόβο ότι η δέσμευση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 1,5 εκατ. ευρώ αφορά στο 2018 και ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να ισχύσει από το νέο έτος.

Ο μόνος που έμεινε σταθερός στην άρνησή του να ψηφίσει το θέμα και αυτό όχι επειδή διαφωνεί με την αναγκαιότητα μετακίνησης των πυλώνων, αλλά γιατί θεωρεί ότι το κόστος του έργου θα πρέπει να το αναλάβει εξ ολοκλήρου το κράτος, που δημιούργησε το πρόβλημα, όπως είπε, ήταν ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πεντέλης, Σπύρος Κωνσταντάς.

Αυτή ήταν και η ψήφος που διαφοροποίησε το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την ομοφωνία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet