Η Συμφωνία των Πρεσπών θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα
Πολιτική

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Μία μία κλείνει τις εκκρεμότητές της η κυβέρνηση καθώς, μετά και την επισημοποίηση της καθόδου του Νάσου Ηλιόπουλου για την Αθήνα, ολοκλήρωσε τον κύκλο επιλογής των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στους κεντρικούς δήμους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο δύο μέλη της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εργασίας και η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, θα παραιτηθούν για να αποδυθούν στην μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Αυτές είναι οι προφανείς αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και απομένει να φανεί εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει την κάλυψη των κενών ή εάν δεν θα κρίνει σκόπιμη την αντικατάστασή τους στο διάστημα που απομένει ως τις εκλογές. Οι αποφάσεις του, λένε οι πληροφορίες, θα ληφθούν σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις που σχετίζονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, πάντα αναφορικά με τις κινήσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Με βάση τα όσα έχει πει μέχρι τώρα ο πρόεδρός τους, Πάνος Καμμένος, οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και δεν θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εφόσον συμβεί αυτό πρακτικά θα μείνουν κενές κάποιες υπουργικές θέσεις όπως, για παράδειγμα, στο Άμυνας άρα εκ των πραγμάτων ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να οδηγηθεί σε έναν νέο μίνι κυβερνητικό ανασχηματισμό. Μάλιστα, από τη στιγμή που η Συμφωνία κυρωθεί και στο ελληνικό κοινοβούλιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Αλέξης Τσίπρας θα αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού των Εξωτερικών, καθώς ανέλαβε μετά την παραίτηση Κοτζιά ως ένας από τους κεντρικούς γνώστες των λεπτομερειών του Μακεδονικού και του περιεχομένου της Συμφωνίας. Το επικρατέστερο σενάριο είναι όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών, να αναβαθμίσει σε ρόλο υπουργού τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Το εύρος του ανασχηματισμού θα εξαρτηθεί από το πόσοι υπουργοί θα ακολουθήσουν τον Πάνο Καμμένο στην έξοδο από την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, ο Τέρενς Κουίκ έχει πει ότι στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών τον όρισε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδηλώνοντας ότι δεν είναι βέβαιη η αποχώρησή του.

Όπως και να ’χει, στην κυβέρνηση υπάρχουν αρκετά στελέχη που θεωρούν ότι ένας ανασχηματισμός στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές και μάλιστα χωρίς τους ΑΝΕΛ αποτελεί ιδανική ευκαιρία για το Μαξίμου ώστε, με επιλογές και νέων προσώπων, να τονώσει το κεντροαριστερό προφίλ της. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να ενσωματώσει στην κυβέρνηση πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει μεγαλύτερο κομμάτι από τον χώρο του κέντρου.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει καμία απόφαση, περιμένοντας να ζυγίσει τα δεδομένα όταν θα βρεθεί ενώπιον μίας κατάστασης που θα τον καλεί να κάνει επιλογές. Τίποτε δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει προτού διασαφηνιστεί το τοπίο γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet