Συνοικιακό Συμβούλιο Εθνικιστών & Αν. Πολέμου: Κάλεσμα για δημιουργία ενεργειακής κοινότητας
Ποιότητα Ζωής

Συνοικιακό Συμβούλιο Εθνικιστών & Αν. Πολέμου: Κάλεσμα για δημιουργία ενεργειακής κοινότητας

Το Συνοικιακό Συμβούλιο της περιοχής Εθνικιστών και Αναπήρων Πολέμου Νέας Ερυθραίας απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες με σκοπό τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου στις 19:00 στο κτήριο του ΟΑΕΔ (Γεωργίου Λύρα 140 και Τατοΐου, Κηφισιά, αίθουσα: συνεδριακή) θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση – εργαστήριο για την προσπάθεια σύστασης Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών στον Δήμο Κηφισιάς και την αναζήτηση ενδιαφερομένων μελών.

Το Συνοικιακό Συμβούλιο επισημαίνει σχετικά:

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Συνοικιακό Συμβούλιο Εθνικιστών και Αναπήρων Πολέμου σε συνεργασία με μια νέα ομάδα ερευνητών ηλεκτρολόγων μηχανικών ΕΜΠ με στόχο να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό, την οικονομοτεχνική μελέτη και την υλοποίηση μιας ενεργειακής κοινότητας με όποιον πολίτη ενδιαφέρεται για μια τέτοια καινοτόμα δράση.

Το ενδιαφέρον που υπήρξε από την πλευρά των συμμετεχόντων κατά την πρώτη συνάντηση τον Ιούνιο 2018, οδήγησε στην υποβολή σχετικής πρότασης προς χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο.

Όπως έγινε και στην προηγούμενη συνάντηση, θα προηγηθεί σύντομη παρουσίαση του νέου Νόμου υπ΄ αριθ. 4513/28-01-2018 για τις ενεργειακές κοινότητες και τα οφέλη σύστασης μιας ενεργειακής κοινότητας. Σε σχέση με τον Ιούνιο, στο εργαστήριο αυτό θα υπάρξει περισσότερος χρόνος για να εμβαθύνουμε στη σύσταση μιας ενεργειακής κοινότητας με την συμμετοχή των παρευρισκομένων.

Ο θεσμός της ενεργειακής κοινότητας στοχεύει στην ελάττωση του κόστους ενέργειας των μελών, στην προώθηση της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, κυρίως από ανανεώσιμες πηγές και στην εξοικονόμηση  ενέργειας.

Οι ενεργειακές κοινότητες είναι η νέα τάση σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, σηματοδοτώντας ριζικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής ενέργειας. Στη Δανία λειτουργούν από τη δεκαετία του 1970 (την εποχή της πετρελαϊκής κρίσης) περιφερειακά δίκτυα θέρμανσης και συνεταιρισμοί παραγωγής αιολικής ενέργειας. Ενεργειακές κοινότητες αιολικής ενέργειας εμφανίστηκαν στην Ολλανδία τη δεκαετία του 1980 και στη Γερμανία υπάρχουν πάνω από έναν αιώνα.

Οι καταναλωτές θα έχουν ενεργό και κεντρικό ρόλο στις ενεργειακές αγορές του μέλλοντος για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους, καθώς η ενεργειακή αυτάρκεια είναι από τα μείζονα σύγχρονα ζητήματα. Το κόστος ενέργειας είναι υψηλό για τους πολίτες. Ένα μεγάλο ποσοστό του εισοδήματός τους ξοδεύεται για τα ενεργειακά τους κόστη, γεγονός που τους εντάσσει στον νέο όρο «ενεργειακή φτώχεια».

Δρούμε για να κάνουμε τη γειτονιά μας ενεργειακά αποδοτική ανεβάζοντας το επίπεδο ζωής μας!

Ας πρωτοπορήσουμε αποτελώντας την πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών της Αττικής!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet