Brexit: Μόλις το 18% των Βρετανών πιστεύει στη συμφωνία της Μέι
Κόσμος

Brexit: Μόλις το 18% των Βρετανών πιστεύει στη συμφωνία της Μέι

Χαμηλό ποσοστό-ρεκόρ, μόλις 18% των Βρετανών ψηφοφόρων, πιστεύει ότι η συμφωνία που πέτυχε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για το Brexit είναι αυτή που πρέπει, έδειξε δημοσκόπηση της εταιρείας ORB που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλάμβανε πως οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν θα επαναδιαπραγματευθούν τη συνθήκη για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, παρά την αισιοδοξία της Ντάουνινγκ Στριτ για το αντίθετο.

Όταν ερωτήθηκαν αν πιστεύουν ότι η Μέι έχει τη σωστή συμφωνία, 59% των ερωτηθέντων διαφώνησαν, 21% είπαν πως δεν γνωρίζουν και 18% συμφώνησαν, ποσοστό που είναι το μικρότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στη δημοσκόπηση αυτή, η οποία πραγματοποιείται κάθε μήνα από τα τέλη του 2016 και παρακολουθεί τις απόψεις για τη διαπραγμάτευση του Brexit σε δείγμα 2.000 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η καλύτερη και η μόνη δυνατή», δήλωσε στο μεταξύ στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, όταν ερωτήθηκε για την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Παρασκευή η Μέι με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν πρόκειται να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αυτής», τόνισε. Ο εκπρόσωπος επανέλαβε επίσης ότι δεν σχεδιάζονται συνομιλίες μεταξύ διαπραγματευτών των δύο πλευρών, καθώς «οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επανέλαβε ότι η συνομιλία του Γιούνκερ με τη Μέι την Παρασκευή ήταν «φιλική» και πως οι δυο τους θα μιλήσουν και πάλι αυτή την εβδομάδα.

Καθώς οι Βρετανοί βουλευτές επιστρέφουν στα καθήκοντά τους, η Τερέζα Μέι ετοιμάζεται για μία ακόμη ύστατη προσπάθεια να εξασφαλίσει υποχωρήσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο ακανθώδες ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, με την ελπίδα ότι θα πείσει τους σκληροπυρηνικούς Brexiters να τιμήσουν το δημοψήφισμα του 2016 και να ψηφίσουν τη συμφωνία, παρά τις όποιες διαφωνίες τους.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκαθάρισε την Κυριακή ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα. Κυβερνητικές πηγές μάλιστα δίνουν ως επικρατέστερη ημερομηνία την 15η Ιανουαρίου, ενώ από την Ντάουνινγκ Στριτ εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα εξασφαλιστούν νέοι συμβιβασμοί από την Ευρώπη.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet