Βουλή: Στην τελική ευθεία η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης
Πολιτική

Βουλή: Στην τελική ευθεία η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

Κορυφώνεται, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, η διήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με φανερή ψηφοφορία.

Η έναρξη της συζήτησης την Τρίτη έγινε σε υψηλούς τόνους και εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη Συμφωνία των Πρεσπών στο πρώτο πλάνο της αντιπαράθεσης.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο κ. Τσίπρας ζήτησε «καθαρές λύσεις» και κάλεσε τους βουλευτές να επιδείξουν «στάση ευθύνης», υπενθυμίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση «έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια». Εξέφρασε παράλληλα τη διαφωνία του με την επιλογή του Πάνου Καμμένου να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, δηλώνοντας όμως ότι σέβεται την επιλογή του, ενώ κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «ενορχηστρώνει αθλιότητες», κάνοντας λόγο για «πογκρόμ επιθέσεων, απειλών και τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν την πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον» και να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «συνεργούς» τους Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένο και «φαρσοκωμωδία» την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. «Με το Σκοπιανό εκχωρείτε, με τη σιωπηλή ανοχή του κ. Καμμένου, τη μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα… Ο κ. Καμμένος τώρα σκίζει τα ιμάτιά του για το όνομα της Μακεδονίας. Ξέχασε ότι όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο τη στήριξε και σήμερα συνυπογράφει τη Συμφωνία των Πρεσπών» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υποστήριξε ακόμη ότι οι κ. Τσίπρας και Καμμένος εμπλέκονται σε μια «προμελετημένη μεθόδευση» και έκανε λόγο για «περιφερόμενους βουλευτές που είναι πρόθυμοι να μεταβληθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού η ίδια, αφού κουρέλιασε πρώτα την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα».

Σε ό,τι αφορά την αριθμητική της σημερινής ψηφοφορίας το Μαξίμου υπολογίζει – πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – και στις ψήφους των Κ. Παπακώστα, Β. Κόκκαλη, Ελ. Κουντουρά, Κ. Ζουράρι, Θ. Παπαχριστόπουλου και Σπ. Δανέλλη.

Το Μαξίμου φέρεται επίσης – σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες – να σχεδιάζει επίσπευση των διαδικασιών και άμεση κατάθεση προς συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψήφου εμπιστοσύνης.

Ερωτηθείς πάντως αν θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα η Συμφωνία, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, είπε ότι δεν έχει υπ΄ όψιν του κάτι τέτοιο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτησή της θα γίνει χωρίς καμία βιασύνη.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι έχει διασφαλισμένη την ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυκτα και την στήριξη των «151» με τη συμβολή του Σπύρου Δανέλλη που διεγράφη χθες από το Ποτάμι, ωστόσο η οριστική αποφυγή των πρόωρων εκλογών προϋποθέτει και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet