Εκεχειρία 72 ωρών στη Γάζα και… βλέπουμε
Κόσμος

Εκεχειρία 72 ωρών στη Γάζα και… βλέπουμε

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας επετεύχθη αργά το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Όπως ανακοίνωσαν οι δύο άνδρες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν να προχωρήσουν σε άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία για 72 ώρες αρχής γενομένης από τις 8:00 (ώρα Ελλάδας και Ισραήλ) το πρωί της Παρασκευής.

Επίσης όπως ανέφεραν οι δύο άνδρες η εκεχειρία αυτή θα μπορεί να παραταθεί, ενώ διευκρίνισαν ότι οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

«Καλούμε όλα τα μέρη να συμπεριφερθούν με αυτοσυγκράτηση έως ότου τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία. Επίσης τα καλούμε να τηρήσουν απόλυτα τις δεσμεύσεις τους για την συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός» αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Κέρι και ο Μπαν Κι Μουν.

Επίσης στην ανακοίνωση τους υπογραμμίζουν πόσο κρίσιμη είναι αυτή η εκεχειρία για τους αθώους πολίτες, όπως αναφέρουν.

Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών επί τέσσερις ώρες, είχε ζητήσει να ισχύσει μια «άμεση και χωρίς όρους εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας και πρότεινε παράλληλα να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» των επιχειρήσεων για να παρασχεθεί βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet