Brexit: Οι συζητήσεις για το «Plan B» βαλτώνουν προτού καν ξεκινήσουν
Κόσμος

Brexit: Οι συζητήσεις για το «Plan B» βαλτώνουν προτού καν ξεκινήσουν

Σε αδιέξοδο, προτού ακόμη ξεκινήσουν, βρίσκονται οι συζητήσεις Συντηρητικών και Εργατικών για «το Plan B», το τι μέλλει γενέσθαι μετά την απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit. Η Τερέζα Μέι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί πολλά επί της ουσίας, ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπος και με τους δικούς του «αντάρτες», οι οποίοι απειλούν με παραιτήσεις αν στηρίξει την επιλογή τού δεύτερου δημοψηφίσματος, που κερδίζει διαρκώς έδαφος ως λύση στην πολιτική κρίση λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την οριστική έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συζητήσεις επί συζητήσεων, διαπραγματεύσεις με λίγα έως ελάχιστα περιθώρια ελιγμών, προτάσεις μομφής, ψηφοφορίες χωρίς αποτέλεσμα. Η μοναδική εξέλιξη έως σήμερα, δύομισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016 και λιγότερο από 10 μήνες πριν από την οριστική έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η αναβολή των αποφάσεων.

Στο ίδιο ακριβώς σημείο φαίνεται πως βαλτώνει το Brexit μετά τις συναντήσεις χθες της Βρετανίδας πρωθυπουργού με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων, στην Ντάουνινγκ Στριτ, έστω και αν ο εκπρόσωπός της υποσχέθηκε ότι οι συζητήσεις θα διεξαχθούν «σε εποικοδομητικό κλίμα».

Ο ηγέτης των Εργατικών έθεσε ως προϋπόθεση για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να βγει εντελώς από το κάδρο η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Η Μέι από την πλευρά της κατέστησε σαφές ότι αυτό είναι αδύνατον, εκφράζοντας την απογοήτευση της για τη στάση του πολιτικού της αντιπάλου.

Η θέση της Μέι ωστόσο δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του Κόρμπιν. Καθώς το σενάριο της παράτασης του Άρθρου 50, δηλαδή της αναβολής του Brexit που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα πραγματοποιούνταν στις 29 Μαρτίου, ο Κόρμπιν καλείται να συσπειρώσει και το δικό του κόμμα, το οποίο αμφιταλαντεύεται μεταξύ της διεξαγωγής ή μη ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Καθώς οι ελπίδες του για εκλογές σβήνουν, αφότου η Μέι κατάφερε να επιβιώσει της πρότασης μομφής που κατέθεσε το κόμμα του την Τρίτη, αμέσως μετά την καταψήφιση της συμφωνίας για το Brexit, αρκετοί υποστηρικτές των Εργατικών πιέζουν προς την κατεύθυνση του δεύτερου δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση μάλιστα (YouGov), η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το 56% των συμμετεχόντων θα επέλεγαν σήμερα να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε., σε αντίθεση με το 44% που εξακολουθεί να επιθυμεί το Brexit.

Εκτός όμως από τη Μέι, που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία την αντίθεσή της σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, αντίθετα, σύμφωνα με την «Guardian», εμφανίζονται πλέον και μέλη των Εργατικών, απειλώντας τον ηγέτη τους ότι θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

Τη Δευτέρα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός καλείται να επανέλθει στη βρετανική βουλή με το εναλλακτικό της σχέδιο ανά χείρας. Περίπου μία εβδομάδα μετά, στις 29 Ιανουαρίου, οι Βρετανοί βουλευτές θα το συζητήσουν. Θα είναι αυτό το σχέδιο το κλειδί που θα ξεκλειδώσει το Brexit; Κανείς δεν ξέρει.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet