Από τα «αλισβερίσια» στη Βουλή, στα «παζαρέματα» της Αυτοδιοίκησης…
Ενυπόγραφα

Από τα «αλισβερίσια» στη Βουλή, στα «παζαρέματα» της Αυτοδιοίκησης…

Τα πολιτικά αλισβερίσια που είδαμε πρόσφατα στη Βουλή, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα «κουκιά» που αφ’ ενός θα διατηρήσουν την κυβέρνηση στη θέση της και αφ’ ετέρου θα της επιτρέψουν να κυρώσει τη «Συμφωνία των Πρεσπών», είναι μια εικόνα που θλίβει όλους εκείνους που πιστεύουν στην αξία του κοινοβουλευτισμού. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μια εικόνα από το άμεσο μέλλον στον χώρο της Αυτοδιοίκησης…

Η με το ζόρι εξασφάλιση της πλειοψηφίας από την κυβερνητική παράταξη γίνεται παρά το γεγονός ότι οι προηγούμενες εκλογές έγιναν με ένα εκλογικό σύστημα που επέτρεπε τον σχηματισμό ισχυρών κυβερνητικών σχημάτων. Μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες και θα γίνουν με το σύστημα της «νοθευμένης» απλής αναλογικής, που θα βγάλει με αναλογικό τρόπο τους δημοτικούς συμβούλους την πρώτη Κυριακή και με… περίπου αναλογικό τρόπο τους δημάρχους τη δεύτερη Κυριακή.

Το γιατί γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό. Το μείζον δεν είναι η δήθεν αναλογικότερη εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών, αλλά η με κάθε τρόπο αποφυγή να «βαφτεί» ο εκλογικός χάρτης το βράδυ των εκλογών με τα κομματικά χρώματα του αντιπάλου… Και ας «μπαχαλοποιηθεί» η Αυτοδιοίκηση και ας μετατραπούν τα Δημοτικά Συμβούλια σε φοιτητικές συνελεύσεις και ας «παραλύσει» – τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια – η κυβερνησιμότητα σε Δήμους και Περιφέρεια.

Και εδώ που τα… γράφουμε, δεν χρειάζεται και μεγάλη φαντασία για να προβλέψουμε τι θα συμβεί. Αρκεί μια ματιά στα αυτοδιοικητικά ΜΜΕ σχετικά με τις υποψηφιότητες, τα «παζαρέματα», τις «μεταγραφές», για να διαπιστώσουμε πόσο η προοπτική της «απλής» αναλογικής στις επικείμενες εκλογές προάγει τη δημοκρατία και τον πολιτικό… πολιτισμό. Τη δε επόμενη μέρα και μάλιστα μέσα σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, μπορούμε να καταλάβουμε τι θα προηγείται κάθε φορά που θα πρέπει να ψηφιστεί ένα μείζονος σημασίας θέμα.

_______________________
Το πρόβλημα δεν είναι η απλή αναλογική. Είναι ο τρόπος που προσπαθεί να την εφαρμόσει η παρούσα κυβέρνηση. Ένας τρόπος που τελικώς θα την ακυρώσει και θα την απαξιώσει…
_______________________

Εκτός και αν δεν υπάρχουν τέτοια. Εκτός και εάν στόχος είναι η Αυτοδιοίκηση να μετατραπεί σε έναν απλό διαχειριστικό θεσμό, δικαιώνοντας τις παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, που χρόνια μιλούν τώρα για «τοπική διοίκηση» και όχι για Αυτοδιοίκηση.

Το πρόβλημα δεν είναι η απλή αναλογική. Είναι ο τρόπος που προσπαθεί να την εφαρμόσει η παρούσα κυβέρνηση. Ένας τρόπος που τελικώς θα την ακυρώσει και θα την απαξιώσει. Όπως έγινε και με τόσα άλλα χρήσιμα «εργαλεία», τα οποία στα χέρια αδέξιων κυβερνώντων μετατράπηκαν σε «στάχτη», έστω και αν σε άλλες χώρες που εφαρμόστηκαν τα πήγαν περίφημα.

Αυτή την περίοδο εκείνο που λείπει στην Αυτοδιοίκηση δεν είναι η απλή αναλογική, αλλά η απλή λογική, που θα της επέτρεπε να λειτουργήσει ανεμπόδιστα, αποτελεσματικά και προς όφελος αυτών που υποτίθεται υπηρετεί· των κατοίκων στις τοπικές κοινωνίες.

Και, δυστυχώς, μόνο αυτό δεν κάνει. Και το σίγουρο είναι ότι δεν θα το κάνει ούτε με απλή αναλογική. Το νέο εκλογικό σύστημα, απλούστατα, θα κάνει αναλογικότερη την «παράνοια» που επικρατεί στον αυτοδιοικητικό χώρο και θα δώσει ένα ακόμη άλλοθι στις δημοτικές αρχές για να «εξηγούν» γιατί δεν γίνονται πράγματα στον τόπο τους…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet