LIVE: Τα βλέμματα στη συγκέντρωση για τη Μακεδονία – Ένταση και χημικά
Κοινωνία

LIVE: Τα βλέμματα στη συγκέντρωση για τη Μακεδονία – Ένταση και χημικά

Σε εξέλιξη βρίσκεται το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα, εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας. Κρατώντας ελληνικές σημαίες και πανό οι συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα φωνάζουν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Επί ποδός 2.000 αστυνομικοί. Σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου. Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια. Αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια. Όλες οι εξελίξεις από το naftemporiki.gr.

Επιμέλεια: Αλεξία Σωτηρίου, Μιχάλης Ματσίγκος, Ρεπορτάζ: Μάκης Συνοδινός

15:49
Τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί, καθώς και ορισμένοι πολίτες, έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από τα επεισόδια που σημειώθηκαν περιμετρικά της Βουλής.

15:43
Σε ανακοίνωσή της, η ΕΛΑΣ κάνει λόγο για περίπου 60.000 διαδηλωτές. Σύμφωνα με την αστυνομία, για τη διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος αφίχθησαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, 71 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας και δύο από την Κρήτη.

15:38
Σε εξέλιξη επεισόδια στην Πανεπιστημίου, πλησίον της πλατείας Συντάγματος και στα «λουλουδάδικα» επί της Β. Σοφίας.

15:29
Διαμαρτυρία αγροτών με τρακτέρ στον συνοριακό σταθμό Ευζώνων
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο τελωνείο Ευζώνων, στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ πραγματοποίησαν αγρότες που αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία, αγρότες από το Κιλκίς και τις γύρω περιοχές, παρέταξαν περίπου 20 τρακτέρ κατά μήκος του δρόμου, σε απόσταση 700 μέτρων από το τελωνείο Ευζώνων χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Στη συνέχεια προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών και τη συμπαράστασή στους πολίτες που διαδηλώνουν στην Αθήνα.

15:28
Επεισόδια και χημικά περιμετρικά της Βουλής
Επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, περιμετρικά της Βουλής, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Αρχικά η Αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να απωθήσει ομάδα ατόμων στα σκαλοπάτια που οδηγούν στο προαύλιο της Βουλής στον Άγνωστο Στρατιώτη. Οι νεαροί εκτόξευσαν αντικείμενα προς τους άνδρες των ΜΑΤ ενώ στη συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε επί της Βασιλίσσης Σοφίας, όπου ομάδα ατόμων προσπάθησε να ξηλώσει κιγκλιδώματα περιμετρικά της Βουλής.

Άτομα που φορούσαν κουκούλες και αντιασφυξιογόνες μάσκες πέταξαν αντικείμενα και καπνογόνα προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών προκειμένου να τους απωθήσουν.

15:13
Στο βήμα των ομιλητών του συλλαλητηρίου η Αφροδίτη Μάνου.

15:10
Oμάδα ατόμων εκτόξευσε αντικείμενα και καπνογόνα προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

15:07
Νέα χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις.

15:07
«Αντισυγκέντρωση» στα Προπύλαια
Σε εξέλιξη βρίσκεται στα Προπύλαια «αντιεθνικιστική» συγκέντρωση, η οποία διεξάγεται παράλληλα με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα όπως «η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα, οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα», «κόκκινα Βαλκάνια, σοσιαλιστικά χωρίς πολέμους χωρίς αφεντικά».

Στα Προπύλαια, μεταξύ άλλων έφθασαν μετά από προσυγκεντρώσεις τους, οργανώσεις της άκρας Αριστεράς από την πλατεία Κάνιγγος και ένα μπλοκ αναρχικών από την πλατεία Εξαρχείων.

15:02
Ομάδα διαδηλωτών προσπαθεί να σπάσει κιγκλιδώματα που έχουν στηθεί περιμετρικά της Βουλής, από την πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας.

15:00
Ένταση μεταξύ συγκεντρωμένων και δυνάμεων των ΜΑΤ που έχουν παραταχθεί στα σκαλοπάτια που οδηγούν στο προαύλιο της Βουλής.

14:55
Στο βήμα ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Κρις Σπύρου.

14:50
To «παρών» στο συλλαλητήριο δίνουν βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως οι Νότης Μηταράκης, Γεράσιμος Γιακουμάτος και Δημήτρης Καμμένος.

14:46
Ένταση μεταξύ συγκεντρωμένων και δυνάμεων των ΜΑΤ που έχουν παραταχθεί στα σκαλοπάτια που οδηγούν στο προαύλιο της Βουλής.

14:43
Χρήση χημικών από δυνάμεις της Αστυνομίας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

14:39
Στο βήμα του συλλαλητηρίου η αδελφή του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα που έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με Αλβανούς αστυνομικούς στις 28 Οκτωβρίου 2018. «Η παρουσία σας εδώ είναι η απάντηση στους προδότες» ανέφερε.

14:27
Αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί στα σκαλοπάτια στο προαύλιο της Βουλής, απωθώντας διαδηλωτές.

14:26
«Αυτή είναι μία διαδήλωση για την Ελλάδα και για τη Δημοκρατία» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

14:21
Το «παρών» στο συλλαλητήριο δίνει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

14:03
Πολλοί από τους διαδηλωτές απαγγέλλουν τον εθνικό ύμνο.

14:02
Κρατώντας ελληνικές σημαίες και πανό οι συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα φωνάζουν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

14:01


14:00
«Η Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει αναβάθμιση της Ελλάδας και της διπλωματίας της και ανάδειξή τους σε πρωταγωνιστή στην ευρύτερη περιοχή» αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

13:58
Υπέρ του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα τάχθηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν θα βρίσκεται εκεί «φυσική παρουσία» καθώς δεν πρέπει η κινητοποίηση να «καπελωθεί» από κανέναν πολιτικό.

13:5
Την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως είχε εισηγηθεί νωρίτερα η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

13:5
Το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Όπως επισήμανε, η Συμφωνία «δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα γιατί αντί να κλείνει πληγές του παρελθόντος, ανοίγει δυστυχώς καινούριες και αυτό φαίνεται ήδη».

13:46
«Οι Έλληνες δεν παραχωρούμε ούτε γράμμα από το ιερό όνομα της Μακεδονίας. Ούτε ανεχόμαστε την εκμηδένιση της Δημοκρατίας. Και για το ένα και για το άλλο χύθηκαν ποτάμια αίματος Ελλήνων για να τα έχουμε. Γινόμαστε ένα συμπαγές ανθρώπινο τείχος το οποίο θα εμποδίσει να περάσουν οι εθνοκτόνες αποφάσεις» αναφέρει ανακοίνωση της «Επιτροπής Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας».

13:42
Mε εντολή της Αστυνομίας έχουν κλείσει οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια.

13:37
Επί ποδος η ΕΛΑΣ ώστε να μην «συναντηθούν» οι διαδηλωτές που συμμετέχουν στις δύο παράλληλες διαδηλώσεις.

13:36
Σε εξέλιξη «αντισυγκέντρωση» από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου στα Προπύλαια
13:14
Σύμφωνα με τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου περίπου 3.000 λεωφορεία θα φτάσουν στην Αθήνα από τη βόρεια Ελλάδα.

13:14
Σε επιφυλακή βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία – Πάνω από 2.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός, ενώ τα ελικόπτερα και τα drones της Αστυνομίας θα μεταδίδουν εικόνες από την πλατεία Συντάγματος.

13:13
Ξεκινάει στις 14.00 στην πλατεία Συντάγματος το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που διοργανώνουν παμμακεδονικές ενώσεις και επιτροπές που αντιτίθενται στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet