«Καζάνι που βράζει» η Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 26 νεκροί σε επεισόδια
Κόσμος

«Καζάνι που βράζει» η Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 26 νεκροί σε επεισόδια

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Βενεζουέλα. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου διαμαρτύρονται κατά και υπέρ του Νικολάς Μαδούρο, με τα επεισόδια να εκτείνονται σε όλη τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Οι πολιτικές και διπλωματικές εξελίξεις στη χώρα είναι ραγδαίες μετά την αυτοανακήρυξη του προέδρου της Βουλής, Χουάν Γκουάιδο, ως προέδρου της χώρας και την αναγνώρισή του από μία σειρά κρατών, με πρώτες τις ΗΠΑ.

Η αναγνώριση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Νικολάς Μαδούρο, που ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, δίνοντας διορία στους Αμερικανούς διπλωμάτες να αποχωρήσουν.

Το State Department διέταξε την Πέμπτη το μη απολύτως αναγκαίο προσωπικό της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ προέτρεψε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να «εξετάσουν σοβαρά» το να φύγουν, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στη λατινοαμερικανική χώρα, ενώ η Ρωσία, που μαζί με την Τουρκία είναι μεταξύ των κρατών που υποστηρίζουν τον Μαδούρο, προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι οι προειδοποιήσεις της Αμερικής για στρατιωτική επέμβαση στη χώρα είναι «μη αποδεκτές» και η παρέμβαση των ΗΠΑ, παραβιάζει τους διεθνείς νόμους.

Ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας, Βλαδίμιρ Παντρίνο, δήλωσε ότι είναι στο πλευρό του Μαδούρο: «Η απελπισία και η μισαλλοδοξία επιτίθενται στην ειρήνη του Έθνους μας. Εμείς, οι στρατιώτες της πατρίδας, δεν θα αποδεχθούμε έναν πρόεδρο επιβεβλημένο στη σκιά σκοτεινών συμφερόντων, ούτε αυτοανακηρυγμένο στο περιθώριο του νόμου. Ο στρατός υπερασπίζεται το Σύνταγμά μας και είναι εγγυητής της εθνικής κυριαρχίας», δήλωσε.

Έκκληση απηύθυνε και ο ΟΗΕ, με τον κίνδυνο του εμφυλίου πολέμου στην ήδη ταλαιπωρημένη από την κρίση χώρα να είναι παραπάνω από ορατός, ενώ παρά την επίσημη έκκληση των Βρυξελλών για εκλογές, η Γερμανία τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ του προέδρου της Βουλής, Χουάν Γκουάιδο.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet