Δ. Κωνστάντος: Δεν προσφέρονται όλες οι πρωτιές για πανηγυρισμούς
Πολιτική

Δ. Κωνστάντος: Δεν προσφέρονται όλες οι πρωτιές για πανηγυρισμούς

«Δεν προσφέρονται όλες οι πρωτιές κ. Μαυρίδη (και οι συν αυτώ) για πανηγυρισμούς! Ενίοτε είναι παραδείγματα προς αποφυγή κ. Καμάρα» τονίζει ο επικεφαλής της παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.- υποψήφιος δήμαρχος, Δημήτρης Κωνστάντος, με αφορμή τη μελέτη «Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων» που παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης».

Η μελέτη έχει εγείρει διαφωνίες, καθώς, ενώ η διοίκηση του δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσου Μαυρίδη, «πανηγυρίζει» για τα αποτελέσματα της μελέτης και ο πρ. δήμαρχος Πεύκης και πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής, Παύλος Καμάρας, υποστηρίζει τη δημοτική Αρχή, ο κ. Κωνστάντος έχει αντίθετη άποψη, όπως φαίνεται στην ακόλουθη ανακοίνωσή του:

Μετά από πολλές ημέρες μιας πρωτοφανούς επικοινωνιακής προπαγάνδας μελών και φίλων της παράταξης του κ. Μαυρίδη να αναρτούν μία αποσπασματική σελίδα μελέτης όπου δεν αναφερόταν ούτε ο συντάκτης, ούτε το σύνολό της, βασικές αρχές για όλες και όλους όταν επικαλούμαστε κάποιο στοιχείο προς ενίσχυση των επιχειρημάτων μας, σήμερα ο Δήμος εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση όπου τουλάχιστον για πρώτη φορά αναφέρεται η πηγή, αφού είχαν προηγηθεί φυσικά άλλες δημόσιες αναρτήσεις που ενημέρωναν σχετικά!

Η συγκεκριμένη μελέτη έχει συντάκτη το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (www.kefim.org). «Ο σκοπός του ΚΕΦίΜ είναι να αυξήσει την επιρροή των φιλελεύθερων προτάσεων και ιδεών στον δημόσιο διάλογο και την πολιτική» αναφέρεται στην περιγραφή της ταυτότητας, κάτι που τεκμηριώνεται πλήρως και με τους ανθρώπους που αποτελούν το δυναμικό του (https://www.kefim.org/?page_id=352).

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή της μελέτης: «Ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων που συνέταξε πιλοτικά και παρουσιάζει για πρώτη φορά φέτος το ΚΕΦίΜ “Μάρκος Δραγούμης” αξιολογεί τις δημοτικές αρχές της χώρας βάσει των επιδόσεών τους σε τρία βασικά πεδία: την Οικονομική Διαχείριση, τη Διαφάνεια και Λογοδοσία, και τις Υπηρεσίες προς τους Δημότες. Ο Δείκτης συντάχθηκε βάσει του αντίστοιχου λιθουανικού (Lithuanian Municipal Performance Index) ο οποίος δημοσιεύεται σε ετήσια βάση από το Lithuanian Free Market Institute και αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς για την αποτελεσματικότητα των δημοτικών αρχών στη χώρα». Η μελέτη (https://www.kefim.org/wp-content/uploads/2019/01/DHMOI_final.pdf). Ο Δήμος μας με βάση την ομαδοποίηση των μελετητών έχει ενταχθεί στην κατηγορία «μεγάλοι αστικοί Δήμοι» μαζί με άλλους 54 από όλη την Ελλάδα.

Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τη μελέτη θα διαπιστώσει ότι η πρωτιά του Δήμου στην κατηγορία «Οικονομική Διαχείριση» οφείλεται στο γεγονός ότι είναι από τους πιο «ακριβούς για την τσέπη των κατοίκων» αφού έχει από τα υψηλότερα δημοτικά τέλη. Είναι γνωστό μάλιστα ότι στη θητεία του κ. Μαυρίδη τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι κάτοικοι έχουν αυξηθεί όταν σε όλη την Ελλάδα μειώνονται!

Έχει ενδιαφέρον, επίσης, η πολύ κακή επίδοση του Δήμου στους τομείς της Διαφάνειας, Λογοδοσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς τους Δημότες ανάμεσα στους 55 μεγάλους αστικούς Δήμους και πάντα σύμφωνα με τα κριτήρια των μελετητών.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ενώ η οικονομική διαχείριση στην οποία πρώτευσε ο Δήμος έχει πολύ μεγάλη βαρύτητα (70/100) οι επιδόσεις του στη Διαφάνεια, Λογοδοσία και Υπηρεσίες προς τους Δημότες με πολύ πιο χαμηλή βαρύτητα (30/100) έχουν αξιολογηθεί με τόσο χαμηλό βαθμό ώστε στη γενική κατάταξη (100/100) να μην υπάρχει στην πρώτη 10άδα!

Υποστηρικτικό ρόλο στην προφανή επικοινωνιακή προπαγάνδα διαδραματίζει ο πρώην δήμαρχος κ. Παύλος Καμάρας ο οποίος εκτίθεται προτάσσοντας με αναρτήσεις του τη μικροπολιτική σε βάρος αυτονόητων ακαδημαϊκών και επιστημονικών κανόνων δημόσιου διαλόγου.

Με δεδομένο ότι ανήκουμε στους ολίγους που σχολίασαν με στοιχεία τη συγκεκριμένη πρωτοφανή επικοινωνιακή προπαγάνδα μελών και φίλων της παράταξης του κ. Μαυρίδη, απορρίπτουμε ολοκληρωτικά τα περί εμπάθειας, μικρότητας και κακής προαίρεσης που επικαλείται ο κ. Καμάρας, καθώς επίσης και το ότι δεν έχουμε δικαίωμα να ομιλούμε (το οποίο θυμίζει άλλες εποχές).

Είναι προφανές ότι ο πρώην δήμαρχος Πεύκης, τον οποίο τιμούμε και έχουμε αναγνωρίσει δημόσια την προσφορά του, επιχειρεί ανεπιτυχώς να υποστηρίξει την αποκαλυφθείσα επιχείρηση προπαγάνδας. Αντί ως επιστήμονας να τάσσεται υπέρ της αναγραφής της πηγής της μελέτης και του συνόλου του περιεχομένου της, ουσιαστικά εκνευρισμένος μας αφαιρεί και το δικαίωμα στην άποψη και στον διάλογο!

Αν λοιπόν ο Δήμος μας θριαμβεύει στην οικονομική διαχείριση όπως σπεύδει να ισχυριστεί ο κ. Καμάρας τότε γιατί ο κ. Μαυρίδης δεν έχει προβεί ούτε σε μία δημόσια λογοδοσία προς τους κατοίκους όπως επιβάλλεται από τον νόμο, αλλά και την οφειλόμενη δημοκρατική κουλτούρα ώστε να αποσπάσει τα εύσημα; Περιφρονεί τώρα ο κ. Καμάρας τη σημασία και τη σπουδαιότητα της λογοδοσίας που τίμησε ο ίδιος στην πολυετή θητεία του ως δήμαρχος;

Πολύ ευχαρίστως, λοιπόν, με αφορμή τη μελέτη να διοργανωθεί μια δημόσια συζήτηση ώστε να φανεί και να αξιολογηθεί η ποιότητα των επιχειρημάτων όλων μας!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet