Επιδεινώθηκε η θέση της Ελλάδος το 2018 στον τομέα της διαφθοράς
Οικονομία-Αγορά

Επιδεινώθηκε η θέση της Ελλάδος το 2018 στον τομέα της διαφθοράς

Επιδεινώθηκαν το 2018 οι επιδόσεις της Ελλάδας στο μέτωπο της διαφθοράς, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International).

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα «έχασε» το 2018 οκτώ ολόκληρες θέσεις στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI – Corruption Perception Index), υποχωρώντας στην 67η θέση σε σύνολο 180 κρατών, όταν πέρυσι ήταν στην 59η θέση σε σύνολο 180 κρατών. Πέρυσι η Ελλάδα είχε συνολικά συγκεντρώσει 48 βαθμούς, ενώ εφέτος μόλις 45.

Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς χρησιμοποιεί μια κλίμακα από το 0 έως το 100, όπου το 0 αναφέρεται σε ένα εξαιρετικά διεφθαρμένο κράτος και το 100 σε ένα αδιάφθορο κράτος.

Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από τα δύο τρίτα των χωρών βαθμολογούνται κάτω από 50, με το μέσο όρο να είναι μόλις 43. Δηλαδή στην εφετινή κατάταξη η Ελλάδα ξεπέρασε κατά μόλις δύο μονάδες τον διεθνή μέσο όρο.

Τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτουν την συνεχιζόμενη αποτυχία των περισσότερων χωρών να ελέγξουν τη διαφθορά, κάτι που όπως υποστηρίζεται συμβάλλει στην κρίση των δημοκρατικών αξιών σε όλο τον κόσμο.

Να τονιστεί ότι για τον υπολογισμό του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς λαμβάνονται υπ’ όψιν έως και 13 διαφορετικές έρευνες ειδικών ή στελεχών επιχειρήσεων ως προς τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη διαφθορά του δημόσιου τομέα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet