Επιμένει στο σκέτο «Μακεδονία» ο Ζάεφ και προκαλεί εκνευρισμό στην Αθήνα
Πολιτική

Επιμένει στο σκέτο «Μακεδονία» ο Ζάεφ και προκαλεί εκνευρισμό στην Αθήνα

Μπορεί ο Ζόραν Ζάεφ να νομιμοποιείται τυπικά να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία αναφερόμενος στη χώρα του, καθώς οι συνταγματικές τροποποιήσεις δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ στη γειτονική χώρα, η χρήση πάντως του όρου Μακεδονία από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό προκαλεί εκνευρισμό στην Αθήνα. Κι αυτό γιατί ενθαρρύνει τους επικριτές της συμφωνίας να ασκούν κριτική, εστιάζοντας στο ότι οι ηγέτες της γειτονικής χώρας θα επιμείνουν στον όρο Μακεδονία, επιτρέποντας τη χρήση του στο εσωτερικό. Μάλιστα η γειτονική χώρα θα οδηγηθεί πιθανότατα σε πρόωρες εκλογές στα τέλη Απριλίου, που θα συμπέσουν με την προεδρική εκλογή κι εκεί αναμένεται πλειοδοσία εθνικισμού από το αντιπολιτευόμενο VMRO, που δεν αναμένεται να υιοθετήσει τη νέα ονομασία στην καμπάνια του.

Βέβαια ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, επιχείρησε να καλύψει τον Ζόραν Ζάεφ, σημειώνοντας ότι η χώρα του νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί τη συνταγματική της ονομασία έως ότου η ελληνική Βουλή κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «από τη στιγμή εκείνη θα τεθούν σε ισχύ οι συνταγματικές τροποποιήσεις και στη συνέχεια η “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” θα μετονομαστεί με το συνταγματικό της όνομα». Παρόμοια θέση εξέφρασε χθες και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται την πίεση που προκαλεί η συνεχιζόμενη χρήση του όρου από τους Σκοπιανούς αξιωματούχους.

Παρά τους αρνητικούς συνειρμούς που προκαλεί το Μακεδονικό σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης και παρά το ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας απορρίπτει τη συμφωνία, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν σκέψεις για νέα συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ, είτε στο πλαίσιο κάποιου διεθνούς φόρουμ, είτε σε διμερές επίπεδο. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είχε σε ανύποπτη στιγμή μιλήσει για πιθανή του επίσκεψη στην Αθήνα τον Απρίλιο, κάτι τέτοιο δεν έχει όμως ποτέ επιβεβαιώσει η Αθήνα. Η υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας θα παραβρεθεί πάντως στη σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο, ως προσκεκλημένη της συμμαχίας, ενώ κάτι αντίστοιχο θα συμβεί με τον υπουργό Εξωτερικών τον Απρίλιο. «Δεν έχει κλειδώσει καμία συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ» ανέφεραν, μέσω διαρροής, κυβερνητικές πηγές αργά το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να μην συνεχιστεί η σεναριολογία.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet