Δήμος Αγ. Παρασκευής: Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ στο όραμα για μια καθαρή πόλη
Κοινωνία

Δήμος Αγ. Παρασκευής: Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ στο όραμα για μια καθαρή πόλη

Η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί μία από τις μεγάλες «πληγές» της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και οικονομίας. Η πρόσφατη διαμάχη και ανταλλαγή «θερμών» ανακοινώσεων μεταξύ των υποψηφίων περιφερειαρχών Αττικής για το θέμα αποτυπώνει μία από τις πλευρές του προβλήματος.

Τι γίνεται, όμως, σε επίπεδο Δήμων; Ποιες δράσεις αναλαμβάνουν για την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων τους, πόσο το θεσμικό πλαίσιο τους βοηθά ή τους εμποδίζει στο έργο τους και ποιο είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στους δημότες τους ώστε να περάσουμε πραγματικά σε μια άλλη εποχή σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα απορρίμματά μας;

Το ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ έθεσε τα συγκεκριμένα ερωτήματα στους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αττικής που καλύπτει ειδησεογραφικά, ανοίγοντας τον Φάκελο «Διαχείριση Απορριμμάτων… Εν Δήμω», και παρουσιάζει τις απαντήσεις που μας έδωσαν.

Δήμος Αγίας Παρασκευής

Ποιες συγκεκριμένες δράσεις έχει αναλάβει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής για την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων του;

Βυθιζόμενοι κάδοι στον Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Η πολιτική, τα προγράμματα και οι δράσεις του Δήμου Αγ. Παρασκευής στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν βασικούς στόχους τη βελτιστοποίηση συστήματος συλλογής αποβλήτων, τη σταδιακή μείωση της ποσότητας αποβλήτων προς ταφή, με συνεχή επέκταση της διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση.

Συνοπτικά στον Δήμο μας:

  • Εκπονήσαμε Κανονισμό Καθαριότητας και Τοπικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων.
  • Χωροθετήσαμε σύγχρονο αμαξοστάσιο και Πράσινο Σημείο.
  • Λειτουργούμε πρωτοποριακό Κινητό Πράσινο Σημείο ανακυκλώσιμων υλικών, που επισκέπτεται συστηματικά πλατείες και χώρους σε όλη την πόλη και για το οποίο ο Δήμος έχει βραβευτεί στα «Best City Awards».
  • Λειτουργούμε 30 Γωνιές Ανακύκλωσης σε όλες τις γειτονιές με πέντε είδη κάδων: γυαλί, χαρτί/χαρτόνι, μέταλλο/πλαστικό, οργανικό υλικό και ρούχα/παπούτσια.
  • Συλλέγουμε χωριστά το οργανικό υλικό από τις λαϊκές αγορές με καφέ κάδους.
  • Εγκαταστήσαμε 11 συστήματα βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων.
  • Αναβαθμίζουμε τον στόλο και τον εξοπλισμό (νέα οχήματα, κάδους κ.ά.).
  • Κάναμε περισυλλογή εγκαταλειμμένων οχημάτων, μετά από χρόνια, με έσοδο 200€ ανά αυτοκίνητο.
  • Κάναμε περισυλλογή αδρανών υλικών.
  • Υλοποιήσαμε πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού στα σχολεία.
  • Εκδώσαμε έντυπα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών, μαθητών και επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων το όμορφο παραμύθι για την ανακύκλωση «Η περιπέτεια της κυρίας Χάρτινης», που βραβεύτηκε στα «Best City Awards».

Σε ποια σημεία της πολιτικής του Δήμου στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων το θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί ανασταλτικά και τι κατά τη γνώμη σας πρέπει άμεσα να αλλάξει;

Το νέο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων της χώρας μας δίνει τον πρώτο λόγο στην Αυτοδιοίκηση και αναδεικνύει την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή σε επίπεδο Δήμου, με βάση το τοπικό σχέδιο, ως την αποτελεσματική λύση για μια ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

Ειδικότερα, οι δύο  ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που τέθηκαν πρόσφατα σε ανοιχτή διαβούλευση προβλέπουν κίνητρα για την ενθάρρυνση μιας σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων, με περιορισμό της ταφής προς όφελος των δημοτών και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει στην πράξη η ριζική, ορθολογική και ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων είναι ανάγκη να διασφαλιστούν η έγκαιρη και επαρκής χρηματοδότηση των Δήμων για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης και τα απαιτούμενα εργαλεία για την υλοποίηση της διαλογής στην πηγή από τους Δήμους, όπως και οι αναγκαίες ενισχύσεις του προσωπικού τους.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να απευθύνετε προς τους δημότες σας σχετικά με την υιοθέτηση μια πιο οικολογικής συμπεριφοράς αναφορικά με το θέμα των απορριμμάτων;

Πράσινο Κινητό Σημείο.

Στους συμπολίτες μας απευθύνουμε, με συνεχείς δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, το μήνυμα της συνεργασίας τους με τον Δήμο και της συμμετοχής  τους στην προσπάθεια να διατηρούμε την πόλη μας  καθαρή, με τρόπο περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμο, που σημαίνει ολοένα και περισσότερο προσανατολισμένο στην πρόληψη και την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή.

Ειδικότερα, στην προσπάθειά μας να διευρύνουμε τη συμμετοχή των πολιτών στα προγράμματα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, η υπηρεσία Καθαριότητας πραγματοποιεί συνεχώς δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε πλατείες, γειτονιές, σχολεία, λαϊκές αγορές και μοιράζει καλαίσθητα ενημερωτικά θεματικά έντυπα που μπορούμε να δούμε και να εκτυπώσουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Το κοινό μας σύνθημα είναι: ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet