Συνάντηση Σχολής Γονέων Δήμου Βριλησσίων στις 8 Φεβρουαρίου
Κοινωνία

Συνάντηση Σχολής Γονέων Δήμου Βριλησσίων στις 8 Φεβρουαρίου

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 18:30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων (Κισσάβου 11) οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Σχολής Γονέων Δήμου Βριλησσίων θα μιλήσουν για την Παιδαγωγική Εγκεφάλου, θα γνωρίσουν τρόπους μέσα από νέες τεχνολογίες για τη λειτουργία της ανάπτυξης του εγκεφάλου, που βοηθούν γονείς και παιδιά.

Σε αυτή τη συνάντηση της Σχολής Γονέων θα συζητηθούν οι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν πρακτικά γονείς και παιδιά να αυξήσουν τις αντοχές και την ευφυΐα τους.

Φιλοξενούμενη της Σχολής Γονέων Δήμου Βριλησσίων είναι η δρ. Ευσταθία Βαλιάντζα-Αφτιά, δρ. μηχανικός Περιβάλλοντος (EΜΠ, Purdue University, USA, Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και νηπιαγωγός (ΕΚΠΑ), επισκέπτρια καθηγήτρια με εντολή διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Λίγα λόγια για τη συνάντηση:

Τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα των νευροεπιστημών του 21ου αιώνα (δηλαδή των τελευταίων δύο δεκαετιών), για το πώς δομείται και λειτουργεί ο εγκέφαλος είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά, χάρις στο γεγονός ότι υπάρχουν πλέον πολλές νέες τεχνολογίες που χωρίς επέμβαση, αλλά με εξωτερικούς αισθητήρες, ανιχνεύουν το εσωτερικό του εγκεφάλου.

Αυτά τα δεδομένα βελτιώνουν ήδη πολλές επιστήμες, μεταξύ των οποίων την Παιδαγωγική, η οποία μέχρι σήμερα βασίζονταν κυρίως στην Ψυχολογία, καθώς και την ίδια την Ψυχολογία και την Ιατρική.

Για τον τρόπο που οι γνώσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν πρακτικά γονείς και παιδιά να αυξήσουν τις αντοχές και την ευφυΐα τους, θα μιλήσει σε μια σειρά δύο διαλέξεων η δρ. Ευσταθία Βαλιάντζα-Αφτιάμε τα εξής συγκεκριμένα θέματα:

  • «Νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου και αντοχή των γονέων»
  • «Πώς η Αριστοτελική Λογική και η Φύση κάνουν τα παιδιά εξυπνότερα;».

Θα ακολουθήσει άλλη μία ομιλία της – συζήτηση για την ολοκλήρωση του κύκλου Παιδαγωγικής Εγκεφάλου.

Σύντομο βιογραφικό της δρ. Ευσταθίας Οδυσσέως Βαλιάντζα-Αφτιά:

Η δρ. Ευσταθία Βαλιάντζα-Αφτιά είναι πολιτικός μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (1972) και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές (Μ.Sc.) στην Αμερική (Purdue University, 1974), στον τομέα της Μηχανικής του Περιβάλλοντος (Εnvironmental engineering). Είναι αριστούχος διδάκτωρ Επιστημών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τον Φεβρουάριο του 2009, και έχει διδάξει επί διετία, ως επισκέπτρια καθηγήτρια με εντολή διδασκαλίας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μεγάλο μέρος της διδακτορικής διατριβής της, αφορά τους μηχανισμούς δομής και λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. To 2008 απέκτησε και το πτυχίο της νηπιαγωγού, από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στη Νηπιακή Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ενώ κατά το χρονικό διάστημα 2009-2012 πραγματοποίησε, με την εποπτεία του καθηγητού της Παιδαγωγικής του ΤΕΑΠΗ, Κ. Χρυσαφίδη, μεταδιδακτορική έρευνα για την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών ερεθισμάτων εν γένει σε νήπια 3-5 ετών, με ενδιαφέροντα θετικά αποτελέσματα. Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίστηκαν σε ειδικές μετρήσεις, καθώς και σε πορίσματα των νευροεπιστημών του 21ου αιώνα για τον εγκέφαλο.

Η δρ. Ευσταθία Βαλιάντζα-Αφτιά έχει διαρκή επαγγελματική δράση στην προστασία του περιβάλλοντος πάνω από τέσσερις δεκαετίες, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Τα τελευταία 10 χρόνια, ασχολείται συστηματικά με την περιβαλλοντική αγωγή παιδιών και γονέων. Έχει διδάξει με καινοτόμα προγράμματα επίδειξης περιβαλλοντικής αγωγής στη φύση και στην τάξη, σε προσχολικά παιδιά του Προσχολικού Κέντρου του Ταμείου των Υπαλλήλων της Τραπέζης Ελλάδος (Χαλάνδρι), της Σχολής Χιλλ, του παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου «Λιλιπούπολη» Πετρουπόλεως Αττικής, καθώς και σε εφήβους του Κολεγίου Αθηνών. Το πρόγραμμα «Αριστοτελικά παιχνίδια Λόγου και Λογικής στη Φύση» που πραγματοποίησε με τα προσχολικά παιδιά της «Λιλιπούπολης» σε εννέα δάση και άλση της Αττικής (2016-2017) βραβεύτηκε ως καινοτομία περιβαλλοντικής εκπαιδεύσεως από τον θεσμό «Education Business Αwards 2017».

Είναι, επίσης, συγγραφέας των βιβλίων:

  • «Η ενέργεια του εγκεφάλου» – Αθήνα-Εκδόσεις Καλέντη (2012)
  • «Τhe enterprise and the environment» – Έκδοση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1994)
  • «Για τη Φύση και τους Έλληνες με Οδηγό τον Όμηρο» -Εκδόσεις Γεωργιάδη (2004)

Το προσωπικό της ενδιαφέρον είναι να βοηθήσει εκπαιδευτικούς και γονείς, ώστε να αυξήσουν τις αντοχές και την ψυχραιμία τους και να μπορέσουν να αντέξουν το βάρος των αλλαγών και βελτιώσεων που απαιτεί η παιδεία των νηπίων και νέων σήμερα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet