Video

«Χάθηκε η μπάλα» στο Δ.Σ. Πεντέλης με αφορμή τα γήπεδα ποδοσφαίρου σε Μελίσσια και Ν. Πεντέλη – Video

«Χάθηκε η μπάλα» στο Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης στη συνεδρίαση της Τρίτης 12 Φεβρουαρίου 2019 κατά τη συζήτηση του θέματος «Έγκριση μελέτης εκτέλεσης της προμήθειας με τίτλο: Προμήθεια και τοποθέτηση χλοοτάπητα στα γήπεδα ποδοσφαίρου της Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων και Δημοτικής Κοινότητας Νέας Πεντέλης». Ας σημειωθεί ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής με το ποσό των 580.000 ευρώ.

Η συζήτηση διήρκεσε αρκετές ώρες, διακόπηκε πολλές φορές, αντηλλάγησαν μεταξύ συμβούλων «βαριές» εκφράσεις, «έπεσαν» κάποιες βλαστήμιες, απειλήθηκε επεισόδιο μεταξύ επικεφαλής παράταξης και πολίτη, ενώ ο πρόεδρος του Σώματος παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα μάλλον ως «θεατής».

Γιατί δημιουργήθηκε το ζήτημα

Ο τρόπος που επέλεξε η διοίκηση να εισαγάγει το συγκεκριμένο θέμα προς συζήτηση ήταν αυτό που κυρίως έβαλε σημαντικό τμήμα της μειοψηφίας απέναντί της. Ειδικότερα, ενώ το θέμα της τοποθέτησης συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο των Μελισσίων ήταν ξεκάθαρο και ήταν αποδεκτό από όλους τους δημοτικούς συμβούλους, το γεγονός ότι «παντρευόταν» με την αντίστοιχη εργασία στο γήπεδο της Ν. Πεντέλης, που «σκοντάφτει» ιδιοκτησιακά, οδήγησε σε… εκρηκτικές αντιπαραθέσεις.

Τα 3+1 «αγκάθια» στην υπόθεση του γηπέδου στη Ν. Πεντέλη

Ειδικότερα, σχεδόν το σύνολο της μειοψηφίας εστίασε σε τρία σημεία που – κατά την άποψή της – εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την τελική υλοποίηση του έργου τοποθέτησης χλοοτάπητα στο γήπεδο της Ν. Πεντέλης.

Το πρώτο αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς – όπως υποστηρίχθηκε – η κυριότητα του χώρου όπου θα γίνει η παρέμβαση έχει χαθεί δικαστικά για τον Δήμο και άρα, με τα σημερινά δεδομένα, ο τελευταίος δεν νομιμοποιείται να κάνει οποιοδήποτε έργο εκεί. Παράλληλα, υποστηρίχθηκε ότι υπάρχουν και πολεοδομικά θέματα, αφού η εν λόγω περιοχή παραμένει εκτός σχεδίου.

Το δεύτερο «αγκάθι» στην υπόθεση είναι ο τρόπος που περιγράφεται η σχετική μελέτη, η οποία αναφέρεται σε «προμήθεια και τοποθέτηση», ενώ – όπως αναφέρθηκε από πολλούς συμβούλους της μειοψηφίας – θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται ως «έργο», αφού απαιτεί προσωπικό με ειδικές γνώσεις, καθώς επίσης και ειδικό εξοπλισμό.

Το τρίτο σημείο στο οποίο εστίασε η μειοψηφία είναι ότι θα έπρεπε να έχει ήδη εξασφαλισθεί η αντίστοιχη πίστωση για τα δύο γήπεδα (580.000 ευρώ), αφού στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής η πίστωση που προβλέπεται για το 2019 είναι μόλις 10.000 ευρώ. Όσο για την προοπτική σχετικής αναμόρφωσης του εν λόγω προγράμματος, το οποίο επικαλέστηκε η διοίκηση, δεν φαίνεται να έπεισε τους συμβούλους της μειοψηφίας, αφού δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Πλην των παραπάνω, θίχθηκε και το τεχνικό θέμα του έργου, αφού το γήπεδο βρίσκεται πάνω στην αρχαία λίμνη Θάλωσσι, η οποία μπαζώθηκε άναρχα, με αποτέλεσμα να σημειώνονται διαρκώς καθιζήσεις, όπως αναφέρθηκε.

Εν κατακλείδι, από πλευράς μειοψηφίας, η διοίκηση κατηγορήθηκε ότι προσπαθεί να παραπλανήσει τους πολίτες της περιοχής, ότι δήθεν μπορεί να προχωρήσει στην τοποθέτηση του χλοοτάπητα στο γήπεδο της Ν. Πεντέλης, για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

Η γραμμή… άμυνας της διοίκησης

Από πλευράς διοίκησης, ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου, παρά τις επίμονες ερωτήσεις της μειοψηφίας, αρνήθηκε πεισματικά να μπει σε συζήτηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, λέγοντας απλώς ότι αυτό είναι επόμενο «σκαλοπάτι» στην όλη διαδικασία υλοποίησης του έργου και θα εξετασθεί όταν έρθει η ώρα του. Πρόσθεσε, πάντως, ότι ο χώρος είναι δημοτικός και ότι διαθέτει τα στοιχεία που θα το τεκμηριώσουν.

Για το θέμα της μελέτης ανέφερε ότι από τη στιγμή που το έργο στο μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί προμήθεια δικαιολογεί τον αντίστοιχο χαρακτηρισμό, συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι αποδεκτό και από πλευράς Περιφέρειας Αττικής.

Τέλος, για τη διασύνδεση των δύο παρεμβάσεων, ο κ. Στεργίου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να «μπλοκάρει» το έργο στα Μελίσσια, αφού θα υπάρχουν ξεχωριστά Τεχνικά Δελτία για τις δύο περιπτώσεις.

Ο δήμαρχος πάντως, όπως είχε κάνει με το αντίστοιχο θέμα της απομάκρυνσης των πυλώνων της ΔΕΗ από τη Ν. Πεντέλη, είπε ότι ακόμη και εάν «κολλήσει» το θέμα, αυτός θα το συνεχίσει με χρήματα του Δήμου, αφού «είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη η απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει στις παρεμβάσεις στα δύο γήπεδα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, σε μία έξαρσή του, υποστήριξε ότι ακόμη και αν δεν τον αφήσουν να βάλει τον χλοοτάπητα στο γήπεδο, θα τον βάλει στην κεντρική πλατεία της Ν. Πεντέλης! Ακόμη, κατηγόρησε τη μειοψηφία ότι δεν θέλει να γίνουν τα έργα στα δύο γήπεδα, για να μην τα πιστωθεί η διοίκησή του, για να δηλώσει ότι «θέλετε, δεν θέλετε, εγώ τους χλοοτάπητες θα τους βάλω στα δύο γήπεδα».

Πάντως, ο κ. Στεργίου μπήκε πολλές φορές σε σκληρή αντιπαράθεση με δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας και κυρίως με αυτούς που πρόσφατα αποχώρησαν από την παράταξή του, ανταλλάσσοντας αρκετούς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς μαζί τους, με κάποιες διακοπές της συνεδρίασης να οφείλονται σε αυτές τις «αψιμαχίες».

Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις από πλευράς δημοτών

Στη συνεδρίαση παρενέβησαν και δημότες, καθώς και παράγοντες των δύο αθλητικών σωματείων που ενδιαφέρονται άμεσα για το έργο (Α.Ο. Μελισσίων και Νεοπεντελικός Α.Ο.), οι οποίοι έδωσαν και μια άλλη διάσταση στο θέμα.

Ειδικότερα, από πλευράς ΑΟΜ, ζητήθηκε να διαχωρισθούν τα δύο θέματα, ώστε σε περίπτωση που «μπλοκάρει» η περίπτωση της Ν. Πεντέλης, αυτό να μην δημιουργήσει προβλήματα στο αντίστοιχο έργο στα Μελίσσια.

Από πλευράς, Νεοπεντελικού εκφράστηκε η αγωνία να μην καθυστερήσει το έργο, ενώ σε προηγούμενες αναφορές πολιτών να λειτουργήσει στο συγκεκριμένο σημείο όχι απλώς ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, αλλά να γίνει ένα αθλητικός πολυ-χώρος, είπε ότι εάν θέλουν ορισμένοι κάτι τέτοιο, ας το κάνουν σε μια άλλη περιοχή.

Άλλοι δημότες αναφέρθηκαν στην ανάγκη να αποκατασταθεί η αρχαία λίμνη στην περιοχή και το γήπεδο να μεταφερθεί κάπου αλλού, ενώ αναφορά έγινε και στην αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί άμεσα η τοποθέτηση χλοοταπήτων στα δύο γήπεδα, γιατί υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών που τα χρησιμοποιούν.

Συνεχείς εντάσεις και διακοπές στη συνεδρίαση της 12ης Φεβρουαρίου.
Ένταση, βρισιές και απειλές επεισοδίων

Όπως προαναφέραμε η συζήτηση διεξήχθη σε «εκρηκτικό» κλίμα, με τις αντιπαραθέσεις πολλές φορές να «χτυπούν κόκκινο». Ειπώθηκαν δε εκφράσεις που δεν τιμούν ούτε αυτούς που της εκστόμισαν, ούτε και το Σώμα στο σύνολό του.

Επίσης, διαφάνηκε ότι ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μιχάλης Κολιός, δυσκολεύεται να διατηρήσει την τάξη στο Σώμα, ενώ στην εν λόγω συνεδρίαση δεν παρενέβη ούτε όταν πολίτης εξύβρισε τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή, Αντώνη Φειδοπιάστη, γεγονός που παρ’ ολίγον να οδηγήσει σε σοβαρότερη εμπλοκή.

Επίσης, προσβλητικές ήταν και οι εκφράσεις που ακούστηκαν από πλευράς διοίκησης για τις δύο δημοτικές συμβούλους, που πρόσφατα αποχώρησαν από την παράταξη του δημάρχου, την κ. Ευαγγελία Μπουσίου και την κ. Άντα Μπούσουλα.

Η ψηφοφορία

Τελικώς, το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σπύρο Κωνσταντά, να ψηφίζει «παρών» με τη λογική ότι η δημοτική αρχή μπορεί και πρέπει να δρα μονομερώς με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της περιοχής εφόσον τίθεται ιδιοκτησιακό ζήτημα από μεριάς δημοσίου, τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους Άντα Μπούσουλα και Άγγελο Παλαιοδήμο να ψηφίζουν όχι, τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του Αντώνη Φειδοπιάστη να ψηφίζουν υπέρ μόνο του έργου στο γήπεδο των Μελισσίων και την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας να ψηφίζει υπέρ.

Αξιοσημείωτο σε ό,τι αφορά τη μείζονα μειοψηφία είναι ότι, παρ’ όλο που η επικεφαλής της, Δήμητρα Κεχαγιά, εξέφρασε αντίστοιχες σοβαρές ενστάσεις για την περίπτωση του γηπέδου της Ν. Πεντέλης, διεφάνη από την αρχή της συζήτησης ότι θα ψήφιζε το θέμα, όπως και τελικώς έγινε.

Αλλά τα περίεργα δεν σταμάτησαν εδώ, αφού φαίνεται ότι η τοποθέτηση – αιτιολόγηση της θετικής ψήφου της παράταξής της δεν… έφθασε στον δημοτικό σύμβουλο της ίδιας παράταξης Δημήτρη Σταυρόπουλο, ο οποίος επέμενε να πάρει τον λόγο, για να δηλώσει ότι «ψηφίζω υπέρ του θέματος ως έχει στην εισήγηση», γεγονός που προκάλεσε αμηχανία στα έδρανα της μείζονος και ειρωνικά χαμόγελα σε εκείνα της ελάσσονος μειοψηφίας…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet