Εισαγγελική παρέμβαση για την καταγραφή της συνομιλίας Πολάκη – Στουρνάρα
Πολιτική

Εισαγγελική παρέμβαση για την καταγραφή της συνομιλίας Πολάκη – Στουρνάρα

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσε το θέμα της τηλεφωνικής συνομιλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, θα ερευνηθεί αν καταγράφηκε η συνομιλία χωρίς συναίνεση και εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, το πώς έγινε η διαρροή της συνομιλίας στα μέσα ενημέρωσης.

Η σύγκρουση του κ. Στουρνάρα με τον κ. Πολάκη έχει λάβει διαστάσεις ανοιχτού πολέμου, με αφορμή το δάνειο ύψους 100.000 ευρώ που έλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας από την Τράπεζα Αττικής

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Πολάκης αρνήθηκε ότι ηχογραφούσε τον κ. Στουρνάρα και μάλιστα ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να παρέμβει για τον τραπεζίτη.

«Είναι αλήθεια ότι τηλεφώνησα στον κύριο Στουρνάρα. Είναι αληθές το περιεχόμενο της συνομιλίας, έτσι όπως μεταφέρθηκε χθες στην ιστοσελίδα Ντοκουμέντο. Είναι απολύτως ψευδές ότι κατέγραψα την συνομιλία μας ή ότι απείλησα τον κ. Στουρνάρα. Ο κ. Στουρνάρας καλό είναι να θυμάται την ανεξαρτησία του θεσμού που εκπροσωπεί και όταν στήνει σκευωρίες εναντίον μελών της κυβέρνησης και όχι μόνο όποτε τον βολεύει. 

Επιχείρησε την σπίλωσή μου διατάζοντας έρευνα για το δάνειο που νομίμως έλαβα και έσπευσε αυτό να το διαρρεύσει στα ΜΜΕ, με επίσημη διαρροή της ΤτΕ. Ακολούθως φρόντισε να διαρεύσει ότι ουδέν μεμπτόν ευρέθη μόνο μόλις τελείωσαν τα δελτία των ειδήσεων. Και σήμερα πετάει τη μπάλα στην εξέδρα, διαδίδοντας ότι δήθεν εγώ τον ηχογραφούσα εν άγνοια του.

Αφού δεν μπόρεσε να με πλήξει με το δάνειο, φροντίζει να επιχειρήσει να με πλήξει με ανόητες διαρροές περί δήθεν ηχογράφησης και εκβιασμών. Για άλλη μια φορά ξεκαθαρίζω: Εγώ μιλάω καθαρά και ευθέως σε όλους. Δεν εκβιάζω. Ζητάω και διεκδικώ το δίκιο και το σωστό. Και λέω ευθέως και ξανά στο κ. διοικητή: Αν έσπευσε να ελέγξει μόνο το δικό μου δάνειο και δεν θα πράξει το ίδιο και με τα δάνεια του κ. Μητσοτάκη, της κ. Σπυράκη, του Άδωνη Γεωργιάδη, καθώς και το δάνειο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», θα αποδείξει ότι δεν ενεργεί ως ανεξάρτητος τραπεζίτης ως όφειλε, αλλά ως στέλεχος ακόμη της κυβέρνησης Σαμαρά. Και μάλιστα ως κάτι ακόμη χειρότερο: Ως διώκτης μου, μόνο και μόνο επειδή βγάζω στη φόρα τις παρανομίες του ΚΕΛΠΝΟ στις οποίες δυστυχώς για αυτόν εμπλέκεται η σύζυγός του. Με δυο λόγια ο κ, Στουρνάρας χρησιμοποιεί την ΤτΕ ως όχημα σπίλωσης και δίωξης πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και ως ασπίδα απέναντι στις ανομίες της συζύγου του. Αν λοιπόν για κάποιον οφείλουν να παρέμβουν οι δικαστικές αρχές δεν είναι για εμένα, αλλά για τον κ. Στουρνάρα».

Νωρίτερα, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε αντιδράσει με οξύτητα καταγγέλλοντας βάναυση θεσμική εκτροπή και δηλώνοντας ότι ουδέποτε συναίνεση σε καταγραφή της συνομιλίας που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό. Ζήτησε, δε, την παρέμβαση της δικαιοσύνης, ενώ, παράλληλα, κάλεσε και τον πρωθυπουργό να προστατεύσει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Το ζήτημα, πάντως, δεν προβλέπεται να καταλαγιάσει, καθώς ο κ. Πολάκης αναμένεται το απόγευμα να φιλοξενηθεί σε εκπομπή της ΕΡΤ.

Το τηλεφώνημα Πολάκη

Όλα ξεκίνησαν από την ενέργεια του κ. Πολάκη να καλέσει χθες το απόγευμα στο τηλέφωνο τον κ. Στουρνάρα. Σε αυτό το τηλεφώνημα, ο κ. Πολάκης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Στουρνάρα για τον έλεγχο στο δάνειό του από την Attica Bank, ζήτησε μόλις ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη έρευνα να ασχοληθεί η ΤτΕ και με μια σειρά άλλων δανείων. Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε να ελεγχθούν «το δάνειο του Κήρυκα Χανίων, στον κ. Μητσοτάκη», τα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, σειράς πολιτικών όπως της Μαρίας Σπυράκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και τα δάνεια του «Πρώτου Θέματος». Μάλιστα, είπε ότι, αν δεν προβεί σε έλεγχο, τότε θα έρθει ο ίδιος και θα κάτσει στο γραφείο του, μέχρι να το κάνει. Το ενδιαφέρον, δε, είναι ότι ο κ. Πολάκης ανέβασε στο facebook του το επίμαχο δημοσίευμα του Documento, επιβεβαιώνοντάς το! Αργότερα το βράδυ, δε, επανήλθε, δίνοντας προθεσμία στον κ. Στουρνάρα 3 μέρες για να ξεκινήσει τους ανωτέρω ελέγχους, αλλιώς…θα τον επισκεφθεί στο γραφείο του.

Η αντεπίθεση Στουρνάρα

O κ. Στουρνάρας απάντησε με ανακοίνωση.

Ο ίδιος έλεγε από χθες σε συνομιλητές του ότι πράγματι έλαβε τηλεφώνημα του κ. Πολάκη και άκουσε να λέει ότι τον «γράφει», αλλά δεν το πίστεψε, ενώ υπογράμμιζε ότι το περιεχόμενο του διαλόγου, όπως δημοσιεύτηκε, είχε «χτενιστεί». Ο κ. Στουρνάρας, μάλιστα, χθες έσπευσε να τηλεφωνήσει και στον υπουργό Επικρατείας, εποπτεύοντα το τραπεζικό σύστημα, Αλέκο Φλαμπουράρη, μεταφέροντάς του την έντονη δυσαρέσκειά του για την ενέργεια Πολάκη.

Σήμερα, δε, ο κεντρικός τραπεζίτης «αναβάθμισε» τη στάση του, περνώντας στην αντεπίθεση και μιλώντας για «βάναυση θεσμική εκτροπή» από τη μεριά του κ. Πολάκη. «Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως», υπογραμμίζει, συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας. «Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος», καταλήγει στη σκληρή δήλωση που διένειμε νωρίτερα.

Ο Τσίπρας καλύπτει Πολάκη

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής», σχολιάζει το γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τη συνομιλία του αναπλ. υπουργού Υγείας, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, παίρνοντας ξεκάθαρα θέση στην κόντρα με την πλευρά του Παύλου Πολάκη.

«Τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές», καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου στο σχόλιό του.

Τι προβλέπει ο νόμος για την «κόντρα» Πολάκη – Στουρνάρα: Η δικηγόρος Μαρία Κευγά απαντά στο Reader

Το Reader.gr επικοινώνησε με τη δικηγόρο Μαρία Κευγά, εταίρος της GPMK Law Firm, η οποία ανέφερε:

«Θα πρέπει καταρχήν να προκύπτει ότι υπήρξε όντως καταγραφή της συνομιλίας. Πρέπει να αποδεικνύεται αυτό. Μπορεί ο κ. Πολάκης να υποστηρίξει ότι απλώς κρατούσε σημειώσεις ή πως θυμάται καλά τη συνομιλία».

Εάν όντως έγινε καταγραφή και αποδεικνύεται, ήταν παράνομη;

«Η καταγραφή συνομιλίας νομικά απαγορεύεται. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση όταν πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια νόμιμης επαγγελματικής πρακτικής με σκοπό την παροχή αποδεικτικών στοιχείων εμπορικής συναλλαγής ή άλλη επικοινωνίας επαγγελματικού χαρακτήρα».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet