Εκδήλωση για την ορθή χρήση αντιβιοτικών και εμβολίων στο Ηράκλειο Αττικής
Κοινωνία

Εκδήλωση για την ορθή χρήση αντιβιοτικών και εμβολίων στο Ηράκλειο Αττικής

Η ανάγκη να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας – ειδικά της νέας γενιάς – σε ό,τι αφορά την ορθή χρήση φαρμάκων ήταν το μήνυμα της ενημερωτικής δράσης που διοργάνωσαν το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, στο δημαρχείο του Ηρακλείου. Επικεντρώνοντας στο πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα των αντιβιοτικών και των εμβολίων, οι ειδικοί επιστήμονες που μίλησαν στην εκδήλωση αποδόμησαν τους «μύθους» και παρουσίασαν τις αλήθειες που αφορούν τη χρήση των παραπάνω φαρμάκων, διαπιστώνοντας ότι η σωστή χρήση σώζει ζωές.

Η εκδήλωση ήτα ελεύθερη για όλους και προσκλήθηκαν να παρευρεθούν οι εκπαιδευτικοί της Προσχολικής Αγωγής και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής προκειμένου εκείνοι να μεταδώσουν στα παιδιά τους κανόνες της σωστής αντιμετώπισης εμβολίων και αντιβιοτικών, σε μια άκρως επίκαιρη στιγμή κατά την οποία η εποχική γρίπη είναι σε έξαρση.

Εργαλεία σε αυτή την καμπάνια η εξοικείωσή των εκπαιδευτικών με το κατάλληλα διαμορφωμένο και εγκεκριμένο παιδαγωγικό υλικό, το e-bug, που χρησιμοποιείται ήδη με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν κατάλληλα την πληροφορία στους μαθητές τους με στόχο αλλαγή της νοοτροπίας στη χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Η κ.. Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας μίλησε για τα αντιβιοτικά και τον Έλληνα πολίτη και τόνισε την ευθύνη όλων μας για τη διάσωσή όλων των πολιτών. H κ. Γιαμαρέλλου εξήγησε τη σημασία των αντιβιοτικών για την υγεία μας, τόνισε δε ότι η άσκοπη κατανάλωσή τους, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις κοινών κρυολογημάτων, τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, έχει δημιουργηθεί κατάλληλο βιβλίο που απευθύνεται στους παιδικούς αναγνώστες και διατέθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες, με τίτλο «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» από την αναγνωρισμένη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Ιωάννα Μπουλντούμη. Το βιβλίο έχει λάβει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων (Φ14/226374/ΕΚ/1670/Δ1) για τη διανομή του στα δημοτικά σχολεία της χώρας μέσω των Δήμων – μελών του Δικτύου, η οποία και έχει ήδη ξεκινήσει με πολλά από αυτά τα βιβλία να βρίσκονται ήδη στις βιβλιοθήκες των σχολείων.

Ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου τόνισε τη σημασία της πρόληψης και ιδιαίτερα σε αυτήν την περίπτωση, και σημείωσε ότι: «Γίνεται μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί σωστή στάση ζωής στα μικρά παιδιά ως αυριανοί ενήλικες,, ενημερώνοντας για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Η επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα ως αρωγοί συμπράττουν προς αυτόν τον σκοπό».

Από τη δική του πλευρά ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, τόνισε τα οφέλη της σύμπραξης του Δήμου με το ΕΔΔΥΠΠΥ, η οποία, στα χρόνια της συνεργασίας των δύο φορέων, έχει βοηθήσει να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν χιλιάδες Ηρακλειώτες για θέματα που αφορούν την Υγεία τους. «Για τη δημοτική μας αρχή η προαγωγή της Υγείας, το να διατηρήσουμε ασφαλείς τους συμπολίτες μας είναι προτεραιότητα», σημείωσε.

Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις  στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΠΟΥ Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα.

Η εκστρατεία πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet