Αλέξανδρος Ε. Παπαχαραλάμπους: Συμμετοχική Διακυβέρνηση και Μοντέρνα Διοίκηση
Γνώμες

Αλέξανδρος Ε. Παπαχαραλάμπους: Συμμετοχική Διακυβέρνηση και Μοντέρνα Διοίκηση

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο Έλληνας πολίτης έχει αποκοπεί από την πολιτική σκηνή. Πολιτικοί και πολίτες πορεύονται ως δύο ξεχωριστές οντότητες, αποκομμένες η μία από την άλλη. Δεν είμαστε η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει ένα τέτοιο φαινόμενο. Πρόσφατα, το 2017, ένας ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έκθεσή του σχετικά με την «Προσέγγιση των Ευρωπαίων Πολιτών» παρατήρησε ακριβώς το ίδιο, ότι δηλαδή η πίστη των Ευρωπαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποβαθμιστεί, όπως και η πίστη των Ελλήνων στους πολιτικούς τους.

Γράφει ο Αλέξανδρος Ε. Παπαχαραλάμπους*

Ο παραπάνω προβληματισμός σίγουρα είναι ένα μόνο κομμάτι μιας πολύ μεγάλης κουβέντας σχετικά με την τοποθέτηση του κράτους απέναντι στους  πολίτες, τον ρόλο των πολιτών και άλλα ζητήματα. Ωστόσο, προσωπικά, ως μηχανικός, προτιμώ να βρίσκω λύσεις από το να επιτρέπω στο πρόβλημα να μεγαλώνει και να διαιωνίζεται. Κάθε λύση που αναζητούμε οφείλει να βασιστεί πάνω στο πρόβλημα, στις ανάγκες των ενδιαφερομένων μερών, καθώς και να αναγνωρίσει ευκαιρίες στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή της πολιτικής. Πολίτες και πολιτικοί συμμετέχουν σε μία τέτοια διαδικασία μαζί, όχι όμως με τους τελευταίους να θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα το αξίωμά τους, αλλά τους ανθρώπους που στελεχώνουν όσα ενσωματώνει ως πολιτική η θέση που κατέχουν. Όσον αφορά, βέβαια, την ευκαιρία υλοποίησης μιας τέτοιας συνθήκης, είναι εμφανές ότι οι Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές , ως πιο νομιμοποιημένες και προσιτές στη συνείδηση του κόσμου, έχουν την ευχέρεια να λύσουν το πρόβλημα της αποκοπής και απομάκρυνσης του κόσμου από την πολιτική σκηνή.

Προσωπικά, η λύση που προτείνω για να αντιμετωπιστεί το παραπάνω πρόβλημα είναι η Συμμετοχική Διακυβέρνηση. Η Συμμετοχική Διακυβέρνηση έχει εφαρμοστεί με πολλά επιτυχημένα παραδείγματα ανά τον κόσμο. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, «να ξανα-εφεύρουμε τον τροχό», ούτε να πάρουμε μια λύση αυτούσια και να την εφαρμόσουμε. Εξάλλου, είμαστε Έλληνες και όπως κάθε λαός, έχουμε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν επιτρέπουν λογικές επιτυχημένης «αντιγραφής» πολιτικών που πέτυχαν στο εξωτερικό. Για αυτόν τον λόγο έχουμε χρέος να  αναζητήσουμε λύσεις που προσαρμόζονται στις ανάγκες μας, ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός βάσει του οποίου δημιουργήθηκαν.

Η Συμμετοχική Φιακυβέρνηση αφορά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Πολιτεία ώστε να βοηθήσει κάθε πολίτη να ακουστεί, να διευκολύνει τη συζήτηση και κατανόηση μεταξύ πολιτών και μεταξύ εξουσίας και πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, το internet και οι διαδικτυακές εφαρμογές είναι το πιο αποτελεσματικό και άμεσο κανάλι για τη συγκέντρωση ιδεών και απόψεων, με εργαλεία όπως εφαρμογές «έξυπνων» κινητών και ηλεκτρονικά forums (φόρα συζητήσεων). Άλλα εργαλεία, όπως διαδικτυακές εφαρμογές Δημόσιας Διαβούλευσης, χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ευρώπη και μπορούν να εξασφαλίσουν ότι οι πολίτες που δεν μπορούν να παρευρεθούν με φυσική παρουσία, θα ακούσουν και θα θέσουν τα ερωτήματά τους. Ο συμμετοχικός σχεδιασμός, όμως, δεν αφορά μόνο στο διαδίκτυο. Έξυπνοι τρόποι διενέργειας συζητήσεων που καταλήγουν σε συμμετοχικές λύσεις μπορούν να αντικαταστήσουν την κλασική μορφή «ομιλητές-ακροατές» που χρησιμοποιούμε σήμερα. Στη χώρα μας, όπου πολλοί πολίτες είναι ακόμα αυτόνομοι όσον αφορά τη χρήση του internet, οι μορφές Συμμετοχικής Διακυβέρνησης με φυσική παρουσία δεν πρέπει να θεωρηθούν παρωχημένες.

Η Συμμετοχική Διακυβέρνηση είναι η λύση για την επαναφορά μας ως πολίτες στο προσκήνιο και αποτελεί ταυτόχρονα πρόταση του συνδυασμού μας #Ενωμένο Μαρούσι για τη συλλογή ιδεών από τους πολίτες, με σκοπό την κατάρτισή του προγράμματός μας από εκείνους και για εκείνους , αλλά και την ανάδειξη του τρόπου διακυβέρνησης του Δήμου μας την επόμενη μέρα.

* Συγκοινωνιολόγος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό #Ενωμένο Μαρούσι.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet