Γ. Βακαλόπουλος: Όχι στο κάπνισμα σε χώρους όπου ζουν και παίζουν τα παιδιά μας
Γνώμες

Γ. Βακαλόπουλος: Όχι στο κάπνισμα σε χώρους όπου ζουν και παίζουν τα παιδιά μας

Είναι αλήθεια ότι στην πατρίδα μας πολλά απαγορεύονται αλλά και πολλά επιτρέπονται παράνομα. Πριν από χρόνια και με πολύ αυστηρή οδηγία της Ε.Ε., απαγορεύθηκε το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους. Στην αρχή εξαιρέθηκαν χώροι εστίασης και αναψυκτήρια, αλλά λίγο αργότερα και σε αυτούς τους χώρους απαγορεύθηκε παντελώς!

Γράφει ο Γιάννης Βακαλόπουλος*

Οι αντικαπνιστές χαιρέτησαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση  τις αποφάσεις αυτές οι οποίες περιόρισαν το κάπνισμα αισθητά, αλλά πιο πολύ προφύλαξαν τους πάσης φύσεως παθητικούς καπνιστές οι οποίοι υπέφεραν πραγματικά! Αν αυτό ήταν και είναι μια πραγματικότητα χειροπιαστή, πόσο μάλλον όταν οι παθητικοί καπνιστές ήταν και είναι μικρά παιδιά που έχουν κάθε δικαίωμα να ζουν, να κινούνται και να παίζουν σε χώρους υγιεινούς, απαλλαγμένους από ρυπογόνες ουσίες και καπνό τσιγάρων, που οι μεγαλύτεροι ανερυθρίαστα προκαλούν.

Οι νόμοι αυτοί με την πάροδο του χρόνου  ατόνησαν, όπως συνήθως γίνεται στην πατρίδα μας. Έτσι γινόμαστε καθημερινά θεατές  του φαινομένου να απαγορεύεται μεν το κάπνισμα γενικώς, αλλά να καπνίζουν ασυνείδητα οι μεγαλύτεροι ακόμα και σε χώρους όπου βρίσκονται παιδιά και παίζουν, μην υπολογίζοντας τις ολέθριες επιπτώσεις αυτής της ασυνείδητης πράξης τους. Αν το κάπνισμα είναι γενικά μία συνήθεια επιβλαβής για την υγεία όλων μας, αποκτά εγκληματική χροιά όταν αυτό έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία μικρών παιδιών, που είναι ανυπεράσπιστα στις πράξεις ανευθυνότητας των μεγαλύτερων.

Ας προσπαθήσουμε όλοι να ευαισθητοποιηθούμε αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε, ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί, την προσπάθεια ενάντια στο κάπνισμα, όταν μάλιστα αυτό αφορά μικρά παιδιά, που περισσότερο από όλους εμάς τους μεγαλύτερους, έχουν δικαίωμα να ζουν υγιεινά , απαλλαγμένα από δυσάρεστες και επιβλαβείς ουσίες που έμμεσα τα επηρεάζουν καταλυτικά.

Αξίζει τον κόπο αυτή η θυσία. Τα παιδιά μας το αξίζουν και το απαιτούν!!!

* Γενικός γραμματέας δημοτικής παράταξης Λυκόβρυση-Πεύκη 2020

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet