Μήνυμα προέδρου ΣΠΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας
Αυτοδιοίκηση

Μήνυμα προέδρου ΣΠΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας

Η 1η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας (ICDO) θέλοντας να τονίσει και να υπενθυμίσει ότι: «οποιαδήποτε ημέρα μπορεί να συμβεί μια φυσική καταστροφή». Στην Ελλάδα το 1995, καθιερώθηκε θεσμικά η Πολιτική Προστασία με την ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η φετινή Ημέρα Παγκόσμιας Πολιτικής Προστασίας έχει ως κεντρικό της θέμα «Η ασφάλεια των παιδιών, η ευθύνη μας» (Children΄s Safety Our Responsibility).

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτικής Προστασίας 2019, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στη σημερινή εποχή που ολόκληρη η υφήλιος δοκιμάζεται από τις ευρείες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών καταστροφών, ο ρόλος της Παγκόσμιας Ημέρας της Πολιτικής Προστασίας αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα σημαντικός για την κοινωνική συνοχή και ισορροπία, δεδομένου ότι κύριος σκοπός και επιδίωξη της Πολιτικής Προστασίας είναι η μείωση αυτών ακριβώς των δυσμενών επιπτώσεων από την εκδήλωση των φυσικών και  τεχνολογικών  καταστροφών που μπορούν να διαταράξουν ανά πάσα στιγμή την κοινωνική λειτουργία.

»Η Πολιτική Προστασία αποτελεί ένα θεσμό με ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε κάθε είδους κινδύνους –φυσικούς και τεχνολογικούς – λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης.

»Είναι, επίσης, στατιστικά αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά αποτελούν σημαντικό αριθμό μεταξύ των θυμάτων κατά τη διάρκεια πολέμων και φυσικών καταστροφών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Άμυνας (ICDO) επέλεξε να αφιερώσει το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτικής Άμυνας 2019, στα παιδιά θύματα φυσικών καταστροφών και πολέμων με γενικό τίτλο  “Η ασφάλεια των παιδιών, η ευθύνη μας”.

»Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολιτιστικές αξίες, οι κοινωνικές συμπεριφορές και οι επαγγελματικές δεξιότητες που αποκτούν τα παιδιά κατά τα πρώτα χρόνια της παιδικής τους ηλικίας έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο στην μεταγενέστερη ζωή. Με άλλα λόγια, ένα παιδί εξοπλισμένο με τις σωστές πολιτιστικές αξίες, την κοινωνική συμπεριφορά και τις επαγγελματικές ικανότητες οδηγεί σε μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική κοινωνία. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω τα παιδιά χρειάζονται να νιώθουν ασφαλή και αυτή την ασφάλεια είμαστε υποχρεωμένοι να τους την προσφέρουμε και μέσα από τις δομές της Πολιτικής Προστασίας.

»Ωστόσο, οποιαδήποτε αναφορά στον θεσμό της Πολιτικής Προστασίας δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά των εθελοντών, των ανθρώπων που, είτε στο πλαίσιο εθελοντικών οργανώσεων, είτε μεμονωμένα, την κρίσιμη στιγμή της καταστροφής προσφέρουν με αυταπάρνηση το ανθρωπίνως δυνατόν.

»Για τον λόγο αυτό με την ευκαιρία της Ημέρας Πολιτικής Προστασίας θα ήθελα να απευθύνω ένα τεράστιο ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια προς τους εθελοντές που με αυταπάρνηση, ανιδιοτέλεια και πολλές φορές εις βάρος του προσωπικού και οικογενειακού τους διαθέσιμου χρόνου, συνεισφέρουν στις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας, όπως, επίσης, και προς τους εντεταλμένους φορείς της Πολιτείας, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Σώματα Ασφαλείας, το ΕΚΑΒ κ.λπ. για την αίσθηση καθήκοντος που τους διακρίνει κατά την καθημερινή άσκηση του λειτουργήματος που προσφέρουν στην κοινωνία».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet