Αντίστροφη μέτρηση στη Βρετανία: Brexit, δημοψήφισμα ή αναβολή;
Κόσμος

Αντίστροφη μέτρηση στη Βρετανία: Brexit, δημοψήφισμα ή αναβολή;

Αντίστροφα μετράνε στη Βρετανία αναφορικά με τις εξελίξεις για το Brexit, καθώς η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι, έχει δεσμευθεί να διεξάγει νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης έως τις 12 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα και υπό την πίεση νέων παραιτήσεων, αυτή τη φορά από το στρατόπεδο του Remain, η Μέι προχώρησε σε τρεις δεσμεύσεις ενώπιον των Βρετανών βουλευτών.

Πρώτον, να διεξαγάγει «μία σημαντική ψηφοφορία» για τη συμφωνία της αποχώρησης, στις 12 Μαρτίου. Δεύτερον, και εφόσον η συμφωνία καταψηφιστεί, να θέσει εκ νέου το ερώτημα στη Βουλή των Κοινοτήτων εάν εγκρίνει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Και τρίτον, και εφόσον οι βουλευτές επίσης καταψηφίσουν την αποχώρηση της χώρας από την Ένωση χωρίς συμφωνία, να θέσει στην κρίση τους (στις 14 Μαρτίου) μία μικρή παράταση του Άρθρου 50.

Μάλιστα, τη «στρατηγική» της Μέι, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναβολή του «διαζυγίου» από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει οριστεί για τις 29 Μαρτίου, ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή των Κοινοτήτων.

Την ίδια ώρα, έως και 70 βουλευτές των αντιπολιτευόμενων Εργατικών δεν επιθυμούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, όπως δήλωσε σήμερα η βουλευτής των Εργατικών, Κάρολαϊν Φλιντ.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα οι Εργατικοί δήλωσαν ότι θα στήριζαν ένα δεύτερο δημοψήφισμα προκειμένου να προσπαθήσουν να αποφευχθεί μια έξοδος από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία ή να εφαρμοστεί η συμφωνία στην οποία κατέληξε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με το μπλοκ.

«Νομίζω ότι υπάρχουν περίπου 60-70 βουλευτές των Εργατικών που είναι το ίδιο έντονα αντίθετοι σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα όπως και εγώ», είπε η Φλιντ, η οποία εκλέγεται σε μια περιοχή της Βρετανίας που ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του 2016.

Στον αντίποδα, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ τόνιζε πως ενδεχόμενη καθυστέρηση της βρετανικής εξόδου θα ήταν δυνατή, υπό την προϋπόθεση ότι οι Βρετανοί θα εξηγήσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν τον επιπλέον χρόνο που θα τους δοθεί.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet