Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Δημόσια συζήτηση για τις ουτοπίες και την πραγματικότητα στην Αγία Παρασκευή

0
114 Προβολές

Ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση με θέμα «Ουτοπίες και Πραγματικότητα» διοργάνωσε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής στο θέατρο του 1ου Λυκείου της Αγίας Παρασκευής, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου.

Στη συζήτηση έκαναν εισηγήσεις ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Μακρυδημήτρης και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος  Λιανός, τις οποίες σχολίασε στη συνέχεια ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Σπουρδαλάκης.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες υπήρξαν οι αναφορές εκ μέρους των ομιλητών στις ιδέες του Σωκράτη και του Πλάτωνα για την άσκηση της πολιτικής, δηλαδή τη διοίκηση των συλλογικών υποθέσεων. Επισημάνθηκε ότι η ιδανική κατάσταση του συνδυασμού πολιτικής και φιλοσοφίας, δύναμης και ηθικής, ως προϋπόθεση για να υπάρξει καλύτερη ζωή για όλους, που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των ιδεών τους, έχει πιο συχνά βρεθεί στη σφαίρα της ουτοπίας παρά στην έμπρακτη και συνεπή εφαρμογή της.

Ωστόσο, όπως ειπώθηκε, σε μια ελεύθερη και δημοκρατική πολιτεία  προσιδιάζουν σώφρονες ηγέτες, που διαθέτουν τα αναγκαία πνευματικά και ηθικά εφόδια για την υπεύθυνη διακυβέρνηση των κοινών υποθέσεων.

Εξίσου ενδιαφέρουσες και αντικρουόμενες ως έναν βαθμό υπήρξαν οι αναφορές  σε πτυχές της πολιτικής θεωρίας του Μαρξ και ειδικότερα στις ιδέες του για την αταξική κοινωνία της ελεύθερης αυτοπραγμάτωσης των ατόμων και της συλλογικής διαμόρφωσης της ζωής τους και κατά πόσο αυτές κινούνται στον χώρο της ουτοπίας ή είναι εφικτή η εφαρμογή τους.

Οι παρεμβάσεις και οι τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον του κοινού. Στην εκδήλωση, που  συντόνισε ο Γιάννης Παπακώστας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε χαιρετισμό ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γερ. Βλάχος, η πρ. πρόεδρος των Κτηριακών Υποδομών (ΚΤ.ΥΠ.),  Ι. Κοντούλη, υποψήφια ευρωβουλευτής, ο πρ. δήμαρχος Β. Γιαννακόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Δ. Κονταξής και Σπ. Παπαγεωργίου, ο δημοτικός σύμβουλος Σωτ. Παπαμιχαήλ, πρόεδρος ΠΑΟΔΑΠ, ο πρ. δημ. σύμβουλος Γ. Χάρχαρος, οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Βασ. Τραυλός και Μεν. Αϊδίνης, τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ Λ. Παπασταθόπουλος και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Π. Παναγάκος  και πολύς κόσμος.

Αφήστε ένα σχόλιο

Scroll Up