Ο Απόστολος Παναγιώτου από το CERN στους Αλλάζουμε και την Αγία Παρασκευή
Πολιτική

Ο Απόστολος Παναγιώτου από το CERN στους Αλλάζουμε και την Αγία Παρασκευή

Στον δημοτικό συνδυασμό Αλλάζουμε, με υποψήφιο δήμαρχο Αγίας Παρασκευής τον Γιάννη Μυλωνάκη, εντάχθηκε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολος Δ. Παναγιώτου.

Ο συνδυασμός επισημαίνει σχετικά με τη νέα αυτή υποψηφιότητα:

Διαθέτοντας πλούσιο βιογραφικό, με σπουδές στο εξωτερικό και σημαντική ακαδημαϊκή πορεία, ο επιστημονικός συνεργάτης στο CERN, δεν μένει αδιάφορος για την καθημερινότητα στην πόλη που ζει, την Αγία Παρασκευή, και συστρατεύεται με τους Αλλάζουμε, προκειμένου να συμβάλλει και ο ίδιος στο νέο ξεκίνημα για τον Δήμο.

Ποιος είναι ο Απόστολος Δ. Παναγιώτου

Γεννήθηκε το 1943 και σπούδασε Φυσική (B.A., M.S.), στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Rutgers, Νέας Υερσέης, ΗΠΑ. Κατέχει διδακτορικό (Ph. D.) στην Πυρηνική Φυσική, από το Πανεπιστήμιο Rochester, Νέας Υόρκης, ΗΠΑ.

Υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής σε Οξφόρδη (Βρετανία), Orsay, Στρασβούργο και Εθνικό Εργαστήριο Saclay (Γαλλία), καθώς και καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής, Τομέας Πυρηνικής & Σωματιδιακής Φυσικής, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975 – 2010). και κατά περιόδους Διευθυντής Τομέα και Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής.

Έλαβε τις ακαδημαϊκές διακρίσεις «Dean’s List», «ΦΒΚ», «SELMAN WAKSMAN SCHOLARSHIP», «ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΙΟ» Βραβείο Φυσικής.

Από το 1984 είναι επιστημονικός συνεργάτης στο CERN.

Επίσης, είναι επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια Κύπρου και Αμερικής, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. σε θέματα Πυρηνικής Ενέργειας, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και πρόεδρος της «Επιτροπής κατά των Πυρηνικών Κινδύνων», Ίδρυμα Μαραγκοπούλου, για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ).

Έχει γράψει το βιβλίο «Παραγωγή και Χρήση της Ενέργειας. Προστασία ή Καταστροφή του Περιβάλλοντος;» (2017). Πρόκειται για ειδική έκδοση για διδάσκοντες, μαθητές, γονείς, που εκδόθηκε από το ΙΜΔΑ και μεταφράστηκε στα Αγγλικά και Γαλλικά. Διανέμεται δωρεάν στα σχολεία Μέσης και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κατόπιν έγκρισης ΥΠΕΘΑ.

Έχει πραγματοποιήσει εκλαϊκευμένες ομιλίες σε σχολεία και κοινότητες με θέματα: Προστασία Περιβάλλοντος, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Κλιματική Αλλαγή, Εξοικονόμηση Ενέργειας, Ανακύκλωση Υλικών, Αιχμές Επιστημονικής Έρευνας κ.ά.

Είναι εθελοντής στο «Ποτάμι», μέλος Τομέα «Περιβάλλον – Κλιματική Αλλαγή – Ενέργεια».

Ακόμη, είναι υπεύθυνος Πιλοτικού – Εκπαιδευτικού Έργου Ηλιακής Ενέργειας στο Γυμνάσιο – Δημοτικό Σκοπέλου.

Έχει προβεί σε περισσότερες από 500 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει συγγράψει πανεπιστημιακά βιβλία και άρθρα εκλαϊκευμένης επιστήμης.

Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet