Βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι Πέμπτη και Παρασκευή
Περιβάλλον

Βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι Πέμπτη και Παρασκευή

Για μεταβολή του καιρού από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους στα πελάγη, κάνει λόγο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σε έκτακτο δελτίο που εξέδωσε.

Πιο αναλυτικά προβλέπει:

α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν:

  • Την Πέμπτη, τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του νοτίου Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο και μέχρι το μεσημέρι την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Σταδιακά, από τις μεσημβρινές ώρες τις Κυκλάδες, κυρίως τις νότιες, και την Κρήτη και από το βράδυ τα Δωδεκάνησα.
  • Την Παρασκευή, τις πρωινές ώρες τις Κυκλάδες, κυρίως τις νότιες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Από τις απογευματινές ώρες σταδιακά θα εξασθενήσουν.

β) Πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους, που η έντασή τους θα φθάσει τα 8 και βαθμιαία την Πέμπτη τα 9 Μποφόρ, αρχικά στο Ιόνιο και μέχρι το βράδυ στο Αιγαίο. Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται στο Ιόνιο από το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ στο Αιγαίο αναμένεται να διατηρηθούν μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου.

ΓΓΠΠ: Οδηγίες αυτοπροστασίας

Ενόψει της επιδείνωσης του καιρού, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) δηλώνει ότι έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας.

Επιπλέον, συμβουλεύει τους πολίτες σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδροροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως τροχαία κ.λπ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet