ΕΝΦΙΑ: 6 δόσεις και εκπτώσεις εξετάζει η κυβέρνηση
Οικονομία-Αγορά

ΕΝΦΙΑ: 6 δόσεις και εκπτώσεις εξετάζει η κυβέρνηση

Διορθωτικές κινήσεις φέρεται να μελετά η κυβέρνηση αναφορικά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν μετά το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει έκπτωση 25%-30% για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Το μέτρο μπορεί να προχωρήσει εάν το κόστος είναι έως 100 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, ενώ η κατεύθυνση είναι η εξόφληση του φόρου να γίνει σε έξι δόσεις, εξετάζεται η δυνατότητα να δοθεί επιπλέον μια σε όσους έχουν αδυναμία.

Η κυβέρνηση ποντάρει στο ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση της εισπραξιμότητας (περί το 89%) με την οποία καλύπτεται η μείωση στους φόρους που θα βεβαιωθούν (περί τα 3 δισ. ευρώ η βεβαίωση με όλες τις εκπτώσεις).

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και το ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρει στη συνάντηση η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρια κυρίως ζητήματα:

α) Διορθώσεις λαθών και αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε ο ΕΝΦΙΑ να καταστεί δικαιότερος.

  • Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοσθούν για τον υπολογισμό του φόρου σε οικόπεδα και αγροκτήματα με οικίες που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών (όπου υπήρξαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα), οι χαμηλότερες τιμές μεταξύ των συγκριτικών τιμών (ΦΑΠ 2013) και εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να υπάρξει ευνοϊκότερο αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει χαμηλότερος φόρος για αυτές τις κατηγορίες που αθροιστικά θα φτάσει στα 167 εκατ. ευρώ.
  • Συζητήθηκε επίσης το θέμα εφαρμογής της έκπτωσης στα ημιτελή κτίσματα και συμφωνήθηκε να εκδοθούν ειδικές οδηγίες ενημέρωσης, ώστε να υπάρξουν διορθωτικές δηλώσεις από τους πολίτες.
  • Συζήτηση έγινε και για τις περιπτώσεις των επιχειρηματικών ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων, καθώς και για τη βιομηχανική στέγη. Κατά τη συζήτηση συμφωνήθηκε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις ως ασφαλιστικές δικλίδες.

β) Απαλλαγές και εκπτώσεις για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ είναι αναγκαίο η ταχεία έκδοση των αποφάσεων εφαρμογής του νόμου για την απαλλαγή ή την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, ανάπηρους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες. Πέρα από αυτό, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να εφαρμοσθούν κριτήρια ανάλογα με το «Κοινωνικό Μέρισμα», ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία των δικαιούχων. Άρα να υπάρξει νέα ρύθμιση για να μην ζητούνται ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες.

Για το συγκέκριμένο θέμα ο Γκίκας Χαρδούβελης έδωσε τις σχετικές διαβεβαιώσεις ότι εξετάζεται η απάλειψη της προϋπόθεσης της ασφαλιστικής ενημερότητας προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι δικαιούχοι.

γ) Δόσεις για την εξόφληση του Νόμου.

Ζητήθηκε να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ, έναντι των 5 που ισχύει σήμερα (να γίνουν 6-7 δόσεις).

ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις – Τέλος Σεπτεμβρίου η πρώτη

Σε έξι δόσεις (δηλαδή έως τον Φεβρουάριο του 2015) θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι τον φόρο ακινήτων ΕΝΦΙΑ, όπως αποφασίστηκε από τον υπουργό Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το “protothema.gr”, η πρώτη δόση -εκτός απροόπτου- θα πληρωθεί τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε διορθώσεις των τιμών υπολογισμού του φόρου για τα οικόπεδα 4.000 οικισμών, ώστε η φορολογητέα αξία τους να υπολογίζεται με την ευνοϊκότερη τιμή ζώνης μεταξύ της τιμής ζώνης που χρησιμοποιήθηκε για τον ΕΝΦΙΑ και την τιμή ζώνης που χρησιμοποιήθηκε για τον ΦΑΠ.

Με βάση τους έως τώρα υπολογισμούς, ο ΕΝΦΙΑ για τις συγκεκριμένες περιοχές θα είναι 167 εκατ. ευρώ χαμηλότερος.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο έκπτωσης στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής του φόρου, ενώ υπό εξέταση είναι και το ενδεχόμενο κατάργησης της υποχρέωσης ύπαρξης ασφαλιστικής ενημερότητας για τη παροχή εκπτώσεων επί του φόρου ή και απαλλαγής από αυτόν.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet