Αργεντινή: Μαζική διαδήλωση με αίτημα την αλλαγή οικονομικής πολιτικής
Κόσμος

Αργεντινή: Μαζική διαδήλωση με αίτημα την αλλαγή οικονομικής πολιτικής

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Αργεντινής διαδήλωσαν την Πέμπτη ζητώντας αλλαγή πολιτικής, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, παρά το δάνειο που χορηγήθηκε στην κυβέρνηση από το ΔΝΤ.

Παρουσία ισχυρής δύναμη της αστυνομίας, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας Μπουένος Άιρες, ζητώντας «αξιοπρεπείς δουλειές», «καλύτερους μισθούς», «αύξηση της εθνικής παραγωγής».

Μερίδα των συνδικάτων απειλεί να καλέσει σε νέα γενική απεργία, που θα είναι η τέταρτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης του κεντροδεξιού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μάκρι, που βρίσκεται στην εξουσία από τα τέλη του 2015, μέχρι σήμερα αποτυγχάνει στο πεδίο της οικονομίας: ο πληθωρισμός τους τελευταίους 12 μήνες ξεπέρασε το 50% και η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,6% του ΑΕΠ. Σε αντάλλαγμα για τις πιστώσεις που αποδεσμεύονται από το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης 56 δισ. δολαρίων, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ισοσκελίσει τον κρατικό προϋπολογισμό το 2019. Μόνο θετικό στατιστικό στοιχείο: το δημόσιο έλλειμμα, χωρίς να υπολογίζονται τα τοκοχρεολύσια, μειώθηκε από το 6% το 2015 στο 2,4% του ΑΕΠ το 2018.

«Η κατάσταση είναι σκληρή. Δεν καταφέρνω να πληρώσω το ρεύμα, το αέριο. Πριν, ο κόσμος έβρισκε δουλειές στην οικοδομή, έκανε τον κηπουρό, τώρα δεν υπάρχει τίποτα, η μεσαία τάξη έχει καταρρεύσει», ανέφερε η 55χρονη Μπλάνκα Κάρμονα.

Μέσα σε έναν χρόνο η φτώχεια εξαπλώθηκε από το 25,7% στο 32% του πληθυσμού, ενώ το νόμισμα της Αργεντινής υποχώρησε κατά 60% σε ό,τι αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία του έναντι του δολαρίου. Ο αριθμός των αστέγων αυξάνεται.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, ο οποίος θα διεκδικήσει τον Οκτώβριο νέα τετραετή θητεία, απαντά στους επικριτές του ότι δεν θα υπάρξει ουδεμία αλλαγή πολιτικής κι επιμένει ότι ο δρόμος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην εφαρμογή των οποίων προχωρά η κυβέρνησή του είναι «ο σωστός».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet