Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το «Ε» συζητά με τους υποψηφίους δημάρχους στη Λυκόβρυση-Πεύκη

0
2185 Προβολές

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ, στο πλαίσιο της πληρέστερης και εγκυρότερης ενημέρωσης των αναγνωστών του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2019, ξεκινά σειρά διαδικτυακών πολιτικών συζητήσεων-συνεντεύξεων ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους στους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών. Προσπαθήσαμε στα ερωτήματα που τους θέσαμε να συμπυκνώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα της καθημερινότητας των δημοτών, αποφεύγοντας την παρελθοντολογία και μιλώντας για το αύριο στους Δήμους που ζούμε και μεγαλώνουμε.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις θέσεις τους και να δώσουμε τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν και να επιλέξουν ποιον θα ψηφίσουν για επόμενο δήμαρχό τους.

Μετά τη σταδιακή παρουσίαση των εν λόγω συζητήσεων-συνεντεύξεων, αυτές θα αναρτηθούν σε προβεβλημένη θέση στον ιστότοπό μας ώστε, με ένα «κλικ», οποιοσδήποτε πολίτης-δημότης από τους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα να μπορεί να διαβάσει τα πάντα για όσους διεκδικούν την ψήφο του.

Ευχαριστούμε όλους τους υποψηφίους δημάρχους που, αν και μέσω μιας απαιτητικής προεκλογικής περιόδου, απάντησαν στα ερωτήματά μας, συμβάλλοντας την ενημέρωση των αναγνωστών του «Ε».

Απαραίτητη διευκρίνιση προς τους αναγνώστες μας: Δυστυχώς, η επικοινωνία με κάποιους εκ των υποψηφίων δημάρχων δεν ήταν απρόσκοπτη. Χρησιμοποιήσαμε όλα τα μέσα που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία για να επικοινωνήσουμε με όλους τους συνδυασμούς. Αν κάποιοι δεν έλαβαν το σχετικό ερωτηματολόγιο, δεν ήταν στις δικές μας προθέσεις. Επίσης, αν κάποιοι, για δικούς τους λόγους, προφανώς επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στην παραπάνω διαδικασία, γι’ αυτό δεν ευθύνεται το «Ε».

Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι ως ιστότοπος εξ αρχής έχουμε δεσμευτεί ότι θα λειτουργούμε χωρίς αποκλεισμούς, δίνοντας βήμα σε οποιαδήποτε ενυπόγραφη άποψη. Αν κάποιοι από όσους δεν απάντησαν στο ερωτηματολόγιό μας, για οποιοδήποτε λόγο, θεωρήσουν ότι δεν θα πρέπει να στερήσουν από τους δημότες του Δήμου τους την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις θέσεις τους και μέσα από τον ιστότοπό μας, εδώ είμαστε για να δημοσιεύσουμε τις απαντήσεις τους…


Οι 7 υποψήφιοι δήμαρχοι που διεκδικούν τον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, στη διαδικτυακή πολιτική συζήτηση με τους υποψηφίους δημάρχους (σ.σ.: οι απαντήσεις από τον κ. Παναγιώτη Ιωάννου, από τον συνδυασμό Λυκόβρυση-Πεύκη 2020, έφθασαν στα γραφεία του «Ε» αφ’ ότου είχε δημοσιευθεί το παρόν άρθρο και έχουν προστεθεί στη ροή των ερωτήσεων – απαντήσεων) συμμετέχουν (αλφαβητική αναφορά) οι:

 • Γιάννης Θεοδωρακόπουλος – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΥΚΗΣ-ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ
 • Παναγιώτης Ιωάννου – ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ-ΠΕΥΚΗ 2020
 • Ηλίας Κατσαρός – ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ-ΠΕΥΚΗ ΜΑΖΙ
 • Άρης Κυριακίδης – ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ-ΠΕΥΚΗΣ
 • Δημήτρης Κωνστάντος – ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ ΠΕΥΚΗ.-
 • Τάσος Μαυρίδης – ΠΕΥΚΗ-ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
 • Μάριος Ψυχάλης – ΔΗΜΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ+

Σημείωση συντάκτη: Την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 (25 μέρες μετά τη δημοσίευση του παρόντος διαδικτυακού debate μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Λυκόβρυσης – Πεύκης) ανακοινώθηκε η συνεργασία του επικεφαλής της παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.- με την παράταξη Συμμαχία Πολιτών.

Ποια θεωρείτε ως τα σημαντικότερα προβλήματα στον Δήμο σας, για τα οποία θα ξεκινήσετε να αναζητείτε λύσεις από την πρώτη μέρα που θα αναλάβετε τη διοίκηση;

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος: Τα προβλήματα του Δήμου μας είναι πολλά, αλλά θα αρχίσουμε από τα θέματα διαφάνειας και καθημερινότητας, αυτά που τα θεωρούμε αυτονόητα και δεν θα έπρεπε να αναφέρουμε, αλλά στον Δήμο μας είναι άλυτα. Για παράδειγμα, η καθαριότητα, οι λακκούβες, οι χαλασμένες πλάκες στα πεζοδρόμια, οι άπλυτοι κάδοι, οι καμένες λάμπες ή οι σκοτεινοί δρόμοι, που επιτείνουν το κλίμα της έλλειψης ασφάλειας και άλλα θέματα, που φαίνονται μικρά αλλά αυτή τη χαμένη περίοδο των εννέα ετών μεγάλωσαν.

Όπως και η έλλειψη διαφάνειας, βασικό στοιχείο στον δημόσιο βίο. Πέντε χρόνια περιμένουμε τους ετήσιους απολογισμούς του δημάρχου. Τα υπόλοιπα θέματα υποδομών (κοινωνικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών κ.λπ.), της  επιχειρηματικότητας των νέων, της τοπικής αγοράς, των καινοτομιών, του περιβάλλοντος, των δασών και γενικότερα της βελτίωσης της ποιότητας ζωής παίρνουν αμέσως σειρά.

Παναγιώτης Ιωάννου: Ως συνδυασμός δεν παρουσιαστήκαμε δύο μήνες πριν τις εκλογές, αλλά επί 5ετία εκτελούμε έργο γειτονιά – γειτονιά και μέσω της «Διαβούλευσης» από τον ιστότοπό μας www.lp2020.com Αναλυτικό μας πρόγραμμα υπάρχει δημοσιευμένο εκεί, αλλά και έντυπα μοιρασμένα σε όλα τα σπίτια στον Δήμο μας ήδη από το 2018, ενώ επικαιροποιημένο θα ακολουθήσει τις προσεχείς ημέρες.

Έτσι για εμάς τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου μας είναι:

 • Η παντελής απουσία του δημάρχου από τις κοινότητες και γειτονιές του Δήμου και η άγνοια ή αδιαφορία του για τα προβλήματα των πολιτών
 • Η ανομοιόμορφη ανάπτυξη και λειτουργικότητα των διαφόρων περιοχών του Δήμου.
 • Ο μη εκσυγχρονισμός του Δήμου με εισαγωγή νέων τεχνολογιών, αλλά και μορφών πρόσβασης σε νέες πηγές χρηματοδότησης.

Ηλίας Κατσαρός: Οι προτεραιότητες για την επόμενη διοίκηση είναι οι εξής:

 • Η προώθηση και επίλυση των θεμάτων του Ηλιακού Χωριού.
 • Αξιοποίηση διαθέσιμων πόρων για πρόσληψη ανέργων. Αποτελεσματική υποστήριξη της επανένταξής τους στην αγορά εργασίας. Λειτουργία του γραφείου εργασίας, συνεργασία με ΟΑΕΔ.
 • Ορθολογικότερη οργάνωση και λειτουργία του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Προγραμματισμός, Συλλογικότητα & Λογοδοσία.
 • Ιεράρχηση απαλλοτριώσεων, απόδοση κοινόχρηστων χώρων στους δημότες, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
 • Σύνδεση των δύο πόλεων (Λυκόβρυσης και Πεύκης), ενίσχυση του συναισθήματος του «ανήκειν» στον ίδιο Δήμο. Δράσεις στα σχολεία προς την κατεύθυνση αυτή, κοινή μαθητική παρέλαση.
 • Συμβούλιο Νέων: ενεργοποίηση με αποφασιστικές αρμοδιότητες.
 • Δημιουργία συνοικιακών συμβουλίων.
 • Ενίσχυση της ποιότητας της εκπαίδευσης, άνοιγμα των σχολείων στις ανάγκες των νέων και της γειτονιάς.
 • Λειτουργία του Β΄ ΚΑΠΗ Πεύκης.
 • Επίλυση ζητημάτων που αφορούν στη διάθεση αθλητικών χώρων στους αθλητικούς συλλόγους και αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών τους.

Άρης Κυριακίδης: Τα σημαντικά προβλήματα των δημοτών της Λυκόβρυσης και της Πεύκης δεν είναι ξεχωριστά από αυτά που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι σε όλους τους Δήμους. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ανεργία, τους μειωμένους μισθούς και συντάξεις, τα προβλήματα της Υγείας και της Παιδείας, και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για ανακουφίσουμε τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει η λαϊκή οικογένεια.

Τα υψηλά δημοτικά τέλη, τα τροφεία των παιδικών σταθμών, οι ανάγκες σε υποδομές και υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων και πολλά ακόμα είναι βασικά ζητήματα. Όλα αυτά απορρέουν από τη συνολική πολιτική κατεύθυνσή μας για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Δημήτρης Κωνστάντος: Η δεσμευτική ολοκλήρωση του ημιτελούς κλειστού στη Λυκόβρυση, η ήπια διαμόρφωση του οικοπέδου Πέρου στην Πεύκη, η βελτίωση της καθαριότητας, η αναβάθμιση και διεύρυνση του οδοφωτισμού, η ενδυνάμωση της συμμετοχής των πολιτών, το άνοιγμα των σχολείων στην κοινωνία, με δραστηριότητες τα απογεύματα και το Σαββατοκύριακο, ο ποιοτικός εμπλουτισμός των εποπτικών μέσων και των εργαστηρίων στα σχολεία, η ενίσχυση της ενιαίας ταυτότητας του Δήμου, η διαφύλαξη των δασών από τους διεκδικητές, η δημιουργία χώρων αποκλειστικής χρήσης για τους νέους, η ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και η αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων από τις οχλούσες δραστηριότητες στη Λυκόβρυση.

Τάσος Μαυρίδης: Σε περίπτωση που οι συμπολίτες μας ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους σε μένα και στη δημοτική μας παράταξη, συνεχίζουμε το έργο μας χωρίς να χαθεί ούτε λεπτό.

Μέσα στην τρέχουσα θητεία καταφέραμε να εξυγιάνουμε οικονομικά τον Δήμο μας, να παραδώσουμε βασικά έργα υποδομής, αλλά και να προετοιμάσουμε μια σειρά έργων για την επόμενη τετραετία. Έχουμε επικεντρωθεί ήδη στις οδούς και στα πεζοδρόμια της πόλης. Ο σχεδιασμός μας προβλέπει συνεχή συντήρηση, με έργα ύψους άνω του 1.000.000 ευρώ ετησίως, ώστε να αποκαταστήσουμε σε βάθος χρόνου όλη την έκταση της πόλης. Λόγω οικονομικής αυτοδυναμίας, μπορούμε να σχεδιάζουμε χωρίς να χρειάζονται δάνεια και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την οικονομική θέση του Δήμου.

Μάριος Ψυχάλης:  Ένα από τα βασικά προβλήματα του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης είναι η έλλειψη προσωπικού. Η στελέχωση του Δήμου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, σε υπηρεσίες όπως η Οικονομική, η Διοικητική, η Πληροφορική, η Τεχνική Υπηρεσία, αλλά και το Γραφείο Χρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων.

Ο Δήμος έχει «εργαλεία» για να προσελκύσει μόνιμο προσωπικό, είτε μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, είτε μέσω νέων προσλήψεων με την αναλογία αποχωρήσεων-προσλήψεων 1/1.

Με δεδομένη τη διαρκή περικοπή πόρων από το κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από ποιες συγκεκριμένες πηγές θα αναζητήσετε χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος: Εδώ πρέπει να σημειώσουμε κάτι. Από το 2010 έχουν μεν κοπεί πόροι, αλλά έχουν περιοριστεί και πολλές δαπάνες. Τα μισθολογικά βάρη των δήμων έχουν λοιπόν μειωθεί αισθητά. Εξάλλου, με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, μεγάλος αριθμός εργαζόμενων στους δήμους καλύπτονται μισθολογικά από τον συγκεκριμένο Οργανισμό.

Το κύριο πρόβλημα δεν είναι τα οικονομικά. Πηγές χρηματοδότησης για εμάς θα είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα, για τα οποία δούλεψαν και πήραν πολλά ελάχιστοι δήμοι (ο δικός μας όχι), τα κονδύλια της Περιφέρειας και βεβαίως οι επενδύσεις των δήμων.

Για όλα πάντως χρειάζονται μελέτες πλήρεις.

Παναγιώτης Ιωάννου: Η σύγχρονη αντίληψη επιβάλλει, πέραν των κρατικών ενισχύσεων ή των υπέρμετρων και αντιπαραγωγικά χρησιμοποιουμένων δημοτικών τελών, την ανεύρεση νέων πηγών  χρηματοδότησης και εξωστρέφειας.

Η ένταξή μας στο νέο πρόγραμμα 2021-2027 (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΧΜ ΕΟΧ, συνέχεια του 2014-2021) της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο Περιφέρειας και συνεργασιών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (και όμορων Δήμων στη περίπτωσή μας) για την ευρωπαϊκή συνοχή για ανάπτυξη, θέσεις εργασίες, γρηγορότερο internet, βελτιωμένη προσβασιμότητα, περισσότερα και καλύτερα νοσοκομεία, υπηρεσίες φροντίδας παιδιών και σχολεία για τα παιδιά μας κ.λπ.,, στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ), στα Τομεακά Προγράμματα Ανάπτυξης (ΤΠΑ) και Περιφερειακά Προγράμματα Ανάπτυξης (ΠΠΑ), στο ΕΣΠΑ είναι επιβεβλημένη, όπως και οι επενδύσεις μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα).

Ηλίας Κατσαρός: Η παράταξή μας έχει ήδη συστήσει ομάδα αναζήτησης, παρακολούθησης και αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Θα εισηγηθούμε να δημιουργηθεί Ειδική Υπηρεσία στον Δήμο (Διαπαραταξιακή) από εξειδικευμένους επιστήμονες, με στόχο τη μελέτη και κατάθεση προτάσεων για χρηματοδότηση από προγράμματα της Ε.Ε. προς όφελος των δημοτών.

Επιπροσθέτως, θα υπάρξει συμμετοχή του Δήμου σε Δίκτυα με άλλους δήμους για αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των πρόσθετων παρεχόμενων χρηματοδοτήσεων.

Άρης Κυριακίδης: Η οικονομική κατάσταση των Δήμων, με βάση τη μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε συνδυασμό με την ανάθεση νέων ευθυνών σε αυτούς, μας βρίσκει απέναντι.

Είναι προφανές για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ότι δεν μπορούμε να φορτώνουμε τα βάρη στους δημότες, μέσα από την εφαρμογή μίας πολιτικής που ενισχύει τους λίγους και φορολογεί τον λαό.

Θα προσπαθήσουμε με όσα μέσα έχουμε να ελαφρύνουμε τα βάρη από τη λαϊκή οικογένεια. Το βασικό όμως είναι να μην θεωρούμε δεδομένη την περικοπή των πόρων προς τους Δήμους, αλλά να παλέψουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.

Δημήτρης Κωνστάντος: Σταθερή διεκδίκηση προς την κεντρική διοίκηση για αναστροφή της σημερινής αρνητικής πραγματικότητας, ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης, με μηδενική επιβάρυνση για τον Δήμο, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ολοκληρωμένες μελέτες για άμεση αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας χρηματοδότησης, διασύνδεση του Δήμου με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε Πεύκη και Λυκόβρυση, αξιοποίηση του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού που κατοικεί στον Δήμο μας, ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, προσέλκυση χορηγιών σε τομείς όπως ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια Αττικής και μεγιστοποίηση χρήσης «έξυπνων» εφαρμογών παροχής υπηρεσιών προς τους κατοίκους

Τάσος Μαυρίδης: Η περικοπή των πόρων κατά τουλάχιστον 50%-60% είναι ένα γεγονός το οποίο αντιμετωπίσαμε από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε καθήκοντα, έχουμε βρει όμως τις απαντήσεις. Πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών απέδωσε τον τίτλο του «πρωταθλητή» στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης για την ορθή διαχείριση των οικονομικών πόρων στις χρονιές 2016 και 2017. Αυτή η επίδοση, στην πράξη, μας έδωσε τη δυνατότητα μετά από χρόνια να χρηματοδοτήσουμε έργα από ίδιους πόρους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Παράλληλα, διεκδικήσαμε και διεκδικούμε χρηματοδότηση από κάθε πηγή χρηματοδότησης. Από την κεντρική κυβέρνηση, από την Περιφέρεια και από ευρωπαϊκά προγράμματα αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο.

Μάριος Ψυχάλης: Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης έχει ταμειακά διαθέσιμα άνω των 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε χρόνο παράγει πλεόνασμα περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Αυτό συμβαίνει διότι δεν απορροφάται ο προϋπολογισμός, ούτε σχεδιάζονται ή εκτελούνται τα έργα.

Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι, αφού επενδύσουμε στη στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, θα μετατρέψουμε το λογιστικό πλεόνασμα σε πλεόνασμα της κοινωνίας, δηλαδή σε αναπτυξιακά έργα, στήριξη των κοινωνικών δομών και βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Είναι προφανές ότι θα αναζητήσουμε χρηματοδοτούμενα εργαλεία από εθνικούς και κοινοτικούς μηχανισμούς και για αυτόν τον λόγο θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στη στελέχωση του Γραφείου Χρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων, ενώ θα συνεργαστούμε και με φορείς που έχουν εξειδίκευση στην άντληση πόρων, όπως τα πανεπιστήμια.

Ως βασικά ζητήματα καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες προβάλλονται συνήθως η καθαριότητα, το πρόβλημα κυκλοφορίας – στάθμευσης και η ασφάλεια. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθείτε σε ό,τι αφορά αυτά τα θέματα;

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος: Ναι και ήδη έχουμε αναφερθεί από το πρώτο ερώτημα. Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής.

Εμείς έχουμε δώσει δείγματα γραφής στα θέματα της καθημερινότητας από την περίοδο 2007-2011 που η Πεύκη ήταν μια από τις πιο καθαρές πόλεις της Ελλάδος, ήταν φιλική και λειτουργική.

Τώρα ανεβάζουμε ψηλά στις προτεραιότητες και το ζήτημα της ασφάλειας, στο οποίο είμαστε πολύ πίσω στον Δήμο μας.

Παναγιώτης Ιωάννου: Η «Βιώσιμη Πόλη», την οποία θα επιδιώξουμε, περιλαμβάνει όλα τα πιο πάνω ζητήματα καθημερινότητας, που ο συνδυασμός μας καλείται να αντιμετωπίσει με στόχο τη δημιουργία ανθρώπινου περιβάλλοντος για τους δημότες, αύξηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας των δημοτών μας, με την ποιοτική αναβάθμιση του περιβάλλοντος, παρεμβάσεις σε επίπεδο υπογειοποιήσεων και σηματοδοτήσεων οδών σε συνεργασία με κράτος – Περιφέρεια και όμορους Δήμους, υπόγειων θέσεων στάθμευσης, ποδηλατοδρόμων κ.λπ.

Ως προς την ασφάλεια, η δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας (σεβόμενοι όμως τον Νόμο 4172/2013) και στενότερη συνεργασία με Αστυνομία, βελτίωση δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, με χρήση νέων τεχνολογιών, εκπαίδευση και ανταλλαγή πληροφόρησης με φορείς ΟΤΑ, συλλόγους σχολεία κ.λπ., για ασφάλεια και πολιτική προστασία και δασοπροστασία, κινητοποίηση πολιτών και εθελοντισμό κ.λπ.

Ηλίας Κατσαρός: Η καθημερινότητα πρέπει να δείχνει το υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής που διασφαλίζει ο Δήμος για όλους τους πολίτες. Στην κατεύθυνση αυτή, προτείνουμε:

 • Καθημερινή φροντίδα και έλεγχο για την καθαριότητα των οδών, των χώρων πρασίνου και γενικά κάθε δημόσιου χώρου.
 • Ανάπτυξη δικτύου περιπάτων, ώστε οι πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν την πόλη.
 • Φωτισμός όλων των δρόμων και δημοσίων χώρων στην πόλη και στις τοπικές κοινότητες.
 • Προτείνουμε, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο και την Έδρα «Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας», μια γενναία παρέμβαση για τη διαμόρφωση ενός συστήματος πεζοδρομίων ελεύθερης διέλευσης. Το έργο θα είναι προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή.
 • Επανεξέταση των αστικών δρομολογίων και ενδεχόμενη ενίσχυσή τους ώστε να καλύπτονται όλες οι γειτονιές. Αξιοποίηση της δημοτικής συγκοινωνίας γα την εξυπηρέτηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Διασύνδεση με ΚΑΠΗ-ΠΕΔΥ στο Μαρούσι – δημοτικές υπηρεσίες.
 • Διατήρηση και ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής – αποφυγή συγχώνευσης με άλλα.

Άρης Κυριακίδης: Το πρώτο και κύριο για την καλυτέρευση των υπηρεσιών προς τους δημότες είναι η πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας μόνιμη και σταθερή. Οι υπηρεσίες καθαριότητας και η φύλαξη των δημόσιων κτηρίων δεν μπορεί να δίνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν με τα χρήματα των δημοτών, ενώ από την άλλη οι εργαζόμενοι σε αυτές είναι κακο-αμοιβόμενοι, με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Η απαίτηση από την κεντρική διοίκηση να εγκριθούν θέσεις εργασίας που καλύπτουν βασικές ανάγκες του Δήμου είναι αντικείμενο διεκδίκησης για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και πρώτης προτεραιότητας, αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε συνολικά τις υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος προς τους Δημότες.

Δημήτρης Κωνστάντος: Χρειάζεται μια διοίκηση προσανατολισμένη στα ζητήματα καθημερινότητας που έχουν πρωτεύουσα σημασία για τους κατοίκους. Καθαριότητα με σύνθεση των διαθέσιμων μέσων, εμπλουτισμό τους κατά προτεραιότητα, υλοποίηση στον μέγιστο βαθμό όλων των μορφών ανακύκλωσης και μείωση του όγκου των απορριμμάτων που δεν αξιοποιούνται.

Δημιουργία νέας συνολικής κυκλοφοριακής μελέτης για τον Δήμο μας, επίσπευση δημιουργίας υπόγειου χώρου στάθμευσης στην Πεύκη.

Βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, με αναβάθμιση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED και διεύρυνση της γεωγραφικής κάλυψης, στενή συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα του Δήμου μας και παροχή υλικοτεχνικών μέσων, δημιουργία εκ νέου της Δημοτικής Αστυνομίας, με περιπολίες όλο το 24ωρο

Τάσος Μαυρίδης: Στη Λυκόβρυση και την Πεύκη η στάθμευση δεν είναι αυτή τη στιγμή το νούμερο ένα πρόβλημα για τους πολίτες, παρ’ όλα αυτά έχουμε ξεκινήσει να σχεδιάζουμε την πόλη μας εν όψει της έλευσης του Μετρό.

Στην καθαριότητα ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, καθώς έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία αγοράς ενός νέου απορριμματοφόρου και έχουμε σχεδιάσει τα επόμενα, όπως η περαιτέρω ανανέωση του εξοπλισμού μας, με την  αγορά ενός ακόμα απορριμματοφόρου και ενός σαρώθρου, οι υπόγειοι κάδοι σε επιλεγμένα σημεία, η συνεχής επέκταση των 10 διαφορετικών ρευμάτων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, που ήδη λειτουργούν στην πόλη και η έναρξη προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης.

Τέλος, η ασφάλεια είναι όντως ένα μεγάλο ζήτημα, αλλά δυστυχώς ως Δήμος δεν έχουμε αρμοδιότητες. Ωστόσο, έχουμε ξεκινήσει τη βελτίωση του φωτισμού, που συμβάλλει στη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας, σχεδιάζουμε τη συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες security για περιπολίες και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την ενίσχυση του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος.

Μάριος Ψυχάλης: Σχετικά με το πολύ σοβαρό πρόβλημα της καθαριότητας έχουμε δεσμευτεί ότι ο σχεδιασμός μας θα κινηθεί σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η πρόσληψη προσωπικού ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Δήμου. Ο δεύτερος άξονας είναι ο εκσυγχρονισμός του πάγιου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Σχετικά με το πρόβλημα της κυκλοφορίας, ο Δήμος μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της διαμπερούς κυκλοφορίας, ενώ υπάρχουν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα και στην είσοδο της πόλης από την Εθνική Οδό, καθώς και στην οδό Βύρωνος. Για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να γίνει μια ενιαία κυκλοφοριακή μελέτη για όλον τον Δήμο, ενώ θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με γειτονικούς δήμους, αλλά και την Περιφέρεια Αττικής, για τους δρόμους που δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης αποκλειστικά.

Τέλος, σχετικά με το πολύ σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης ασφάλειας, έχουμε δεσμευτεί για τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας και τη συνεργασία της με την Ελληνική Αστυνομία, τον φωτισμό των γειτονιών και των δρόμων, αλλά και τη συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς.

Στις περισσότερες πόλεις του εξωτερικού η ψηφιακή εποχή είναι ήδη παρούσα. Στον δικό σας Δήμο πώς θα επιχειρήσετε να εντάξετε τη σύγχρονη τεχνολογία στην καθημερινότητα, ώστε να διευκολύνετε τη ζωή των συνδημοτών σας;

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος: Η παράταξή μας έχει ήδη προχωρήσει πολύ στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ήδη συνεργαζόμαστε με την πιο… έξυπνη πόλη της Ελλάδος, τα Τρίκαλα. Δεν είναι τυχαίο ότι τον περασμένο μήνα ο δήμαρχος Τρικκαίων ήρθε στην Πεύκη σε ημερίδα που διοργάνωσε η παράταξή μας και μίλησε για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Έχουμε λοιπόν πρόγραμμα για να πάμε στη Νέα Εποχή σύντομα.

Παναγιώτης Ιωάννου: Η ψηφιακή εποχή δεν αφορά μόνον σε πόλεις του εξωτερικού, αλλά και αρκετά πετυχημένα ελληνικά παραδείγματα (βλέπε Τρίκαλα, Κιλκίς κ.λπ.).

Μέσα στο πρόγραμμά μας έχουμε ήδη μιλήσει για τη δημιουργία Κέντρου Διαχείρισης της «Έξυπνης Πόλης», το e-KEAP (δημιουργία αυτοματοποιημένων κέντρων συναλλαγής του πολίτη με τον Δήμο), την «Έξυπνη Πόλη» (Smart City), Τηλεματική Ιατρική Υπηρεσία, Σύστημα «Έξυπνου» Φωτισμού, Σύστημα «Έξυπνης» Στάθμευσης κ.λπ.

Στόχος της αλλαγής στον Δήμο, από όσες δυνάμεις προκύψουν μετά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, πρέπει να είναι ένας Δήμος πρότυπο, πρωτοπόρος στη χρήση των νέων τεχνολογιών (με ευρωπαϊκά επιδοτούμενα προγράμματα και συμμετοχή και χορηγίες του ιδιωτικού τομέα – ελληνικού και διεθνούς), με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του Πολίτη.

Ηλίας Κατσαρός: Η πληροφορική-ψηφιακή τεχνολογία θα αποτελέσει το εργαλείο των υπηρεσιών του Δήμου, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πραγμάτωση του έργου τους, καθώς και μέσο εξυπηρέτησης του πολίτη στην καθημερινότητά του. 

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η ηλεκτρονική διοίκηση θα εκσυγχρονίσουν τον Δήμο σε όλα τα επίπεδα (από την έκδοση πιστοποιητικών, αδειών και τις πληρωμές, μέχρι την αποκατάσταση βλαβών και την ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες).

Τα αιτήματα των πολιτών θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά κι έτσι θα ενημερώνονται κάθε στιγμή για τη φάση στην οποία βρίσκεται η υπόθεσή τους.

Παράλληλα, θα υπάρξει δημιουργία των συνθηκών για έναν καινοτόμο-ψηφιακό Δήμο μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης των πολιτών, κυρίως των μεγαλύτερων ηλικιακά και της εξοικείωσής τους με τα τεχνολογικά μέσα.

Άρης Κυριακίδης: Η χρήση των νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων είναι κάτι που χρειάζεται η κάθε πολιτική δύναμη να έχει στον προσανατολισμό της, μακριά από την ιδιωτική τους εκμετάλλευση, που τις περισσότερες φορές, λόγω του μεγάλου κόστους, δεν υλοποιούνται σχεδιασμοί ακόμα και στο επίπεδο των δήμων και των περιφερειών.

Πέρα από τους απλούς εκσυγχρονισμούς, όπως την ηλεκτρονική μηχανοργάνωση, θα πρέπει πρώτα και κύρια οι νέες τεχνολογίες να αξιοποιηθούν για την προστασία του ανθρώπου από φυσικές καταστροφές, αλλά και άλλες υπηρεσίες, όπως την παρακολούθηση των έργων του Δήμου ή τη διευκόλυνση των ΑμεΑ για πρόσβαση σε υπηρεσίες του Δήμου.

Δημήτρης Κωνστάντος: Οι σύγχρονες τεχνολογίες θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας στον Δήμο μας και της διεύρυνσης ποιοτικά και ποσοτικά της συμμετοχής των κατοίκων στη λειτουργία του και στη διαμόρφωση των αποφάσεων.

Ουσιαστικά, μέσω των νέων τεχνολογιών, ο Δήμος μπορεί να αλληλεπιδρά αξιόπιστα, συστηματικά και άμεσα με το σύνολο των πολιτών. Επιπρόσθετα, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού, που δεν έχει κόστος για τον Δήμο, παρέχεται η δυνατότητα ανάπτυξης και ενσωμάτωσης πολλών «έξυπνων» εφαρμογών δωρεάν για τους πολίτες.

Επίσης, θα υπάρξει υλοποίηση μίας σειράς από αυτοματοποιημένες και ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως η έκδοση πιστοποιητικών.

Τάσος Μαυρίδης: Ήδη έχουμε εντάξει τη σύγχρονη τεχνολογία στη λειτουργία του Δήμου. Έχουμε πλέον νέες σύγχρονες ιστοσελίδες του Δήμου και των Νομικών μας Προσώπων. Διαθέτουμε μια πλατφόρμα ηλεκτρονικής διαβούλευσης, την οποία αξιοποιήσαμε για τον νέο Κανονισμό Καθαριότητας, με συμμετοχή περισσότερων από 700 συμπολιτών μας. Έχουμε ακόμη σε λειτουργία την εφαρμογή της Citify, μια εφαρμογή «έξυπνης» πόλης μέσω της οποίας, από τον Νοέμβριο του 2017, έχουν επιλυθεί σχεδόν 2.000 αιτήματα πολιτών.

Για την καλύτερη ενημέρωση των συμπολιτών μας για την οικονομική διαχείριση δημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου μας τους ισολογισμούς και απολογιστικά στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, ενισχύοντας τις δυνατότητες εξυπηρέτησης του πολίτη, μέσα από την ψηφιοποίηση των αρχείων μας και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός σύγχρονου ψηφιακού Δήμου.

Επιπλέον, δημιουργούμε αρχικά 15 σημεία ελεύθερης πρόσβασης σε ασύρματο δίκτυο (wi-fi).

Μάριος Ψυχάλης: Η ψηφιακή σύγκλιση, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και το internet of things (διαδίκτυο των πραγμάτων) αποτελούν έναν φωτεινό φάρο που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Από την e-αίτηση, το e-ΚΕΠ, την ηλεκτρονική παρακολούθηση των αιτημάτων, τις ηλεκτρονικές πληρωμές, μέχρι και χρηστικές εφαρμογές για καταγραφή προβλημάτων, αλλά και δράσεων του Δήμου, η επόμενη διοίκηση μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να διευκολύνει τη ζωή των πολιτών.

Σημασία έχει να πιστεύει κανείς στη δύναμη της αλλαγής και όχι να χρησιμοποιεί καμπάνιες τέτοιου τύπου μόνο ψηφοθηρικά.

Η δυνατότητα διοίκησης των Δήμων την επόμενη μέρα είναι δεδομένο ότι θα απαιτήσει ευρύτερες συνεργασίες. Σε ποια βάση και με ποια προαπαιτούμενα είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε σε συνθέσεις με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις του Δήμου σας;

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος: Η συνεργασία και η συνεννόηση είναι μέσα στην κουλτούρα μας. Στον Δήμο μας, είτε ως διοίκηση (2007-2011), είτε ως μειοψηφία (2011-2019), έχουμε δώσει δείγματα συνεργασίας, γιατί θεωρούμε ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει τουλάχιστον να συνομιλούμε. Δεν κάναμε ποτέ αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Εξάλλου το γεγονός ότι η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι ανεξάρτητη, όχι μόνο και τυπικά αλλά και ουσιαστικά, και δεν έχει πίσω της ούτε κόμματα ούτε συμφέροντα, λέει πολλά.

Από πλευράς διοίκησης του Δήμου τα τελευταία χρόνια δεν πήγαν καλά τα θέματα αυτά. Οι διαπαραταξιακές, οι επιτροπές διαβούλευσης πήγαν… περίπατο.

Παναγιώτης Ιωάννου: Το «κλείσιμο της λακκούβας», η βελτίωση του κυκλοφοριακού και της εξεύρεσης χώρων στάθμευσης, η βελτίωση και η «έξυπνη» αποκομιδή των απορριμμάτων, η βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, η παροχή τεχνολογικών υπηρεσιών, η μείωση των δημοτικών τελών ή η παραγωγική χρησιμοποίηση των σημερινών εσόδων κ.λπ. είναι θέματα, που οι υποψήφιοι πρέπει να «αγκαλιάσουν», χωρίς ανταγωνιστική διάθεση, αλλά με διάθεση συνεργασίας για το καλό του τόπου μας.

Εδώ δεν χωράνε διαχωριστικές γραμμές, δεν έχουν προτεραιότητα τα κομματικά επιτελεία, δεν περισσεύουν όσοι έχουν ειλικρινή διάθεση προσφοράς, αλλά είναι αναγκαία η σύνθεση των απόψεων, η σκληρή δουλειά και η συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων, με στόχο έναν Δήμο πρότυπο.

Ηλίας Κατσαρός: Επιδίωξή μας αποτελεί η επόμενη δημοτική αρχή να είναι δημοτική αρχή της συνεργασίας. Ο επόμενος δήμαρχος θα πρέπει να ξέρει και να μπορεί να συνεργάζεται. Μετά τη διαμόρφωση του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, θα πρέπει να ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις στη βάση προγραμματικών συμφωνιών.

Η δημοτική μας παράταξη είναι ανοιχτή στον γόνιμο διάλογο με βάση αυτά που μας ενώνουν και επιθυμεί, εφόσον βρίσκεται στην επόμενη δημοτική αρχή, να αναζητήσει μια γόνιμη και ουσιαστική σύνθεση απόψεων, αξιοποιώντας τις εποικοδομητικές προτάσεις που θα προέρχονται από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και την Κοινωνία των Πολιτών.

Άρης Κυριακίδης: Η δεδομένη πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στον Δήμο μας και η πολιτική κατεύθυνση της κάθε παράταξης είναι για εμάς καθοριστικής σημασίας. Η συνολική μας αντίληψη, κόντρα στην ανταποδοτική λειτουργία των Δήμων, την επιχειρηματική δράση σε δημόσιες δομές και υπηρεσίες, ο μη συμβιβασμός με την υπάρχουσα πραγματικότητα της μειωμένης χρηματοδότησης, είναι για εμάς διαχωριστική γραμμή.

Αυτό που μπορούμε εμείς να δεσμευτούμε από πλευράς της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ είναι ότι θα είμαστε μία ισχυρή φωνή αντίστασης στις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές επιλογές, και στο επίπεδο του Δήμου, αλλά και συνολικά, προβάλλοντας μία άλλη κοινωνία, με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη.

Δημήτρης Κωνστάντος: Όπως έχουμε πράξει σε όλη την τρέχουσα θητεία στον Δήμο, έτσι και στην επόμενη, πρωταρχικό κριτήριο είναι η συμπόρευση σε προγραμματικές θέσεις και στόχους, είτε συνολικά είτε κατά περίπτωση. Επιπρόσθετα, ο σεβασμός στη θεσμική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και η συνέπεια παρουσίας των αιρετών είναι σημαντική παράμετρος.

Η στήριξή μας σε θετικές αποφάσεις για τον Δήμο και τους κατοίκους δεν συναρτάται με καμία συζήτηση για θέσεις και αξιώματα. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής έρχεται να επιβάλλει το αυτονόητο, που εκφράζει απόλυτα την αυτοδιοικητική φιλοσοφία και πρακτική της παράταξής μας, τον διάλογο και τη σύνθεση απόψεων.

Τάσος Μαυρίδης: Και σε αυτή τη θητεία προσπαθήσαμε να έχουμε καλή συνεργασία με παρατάξεις της μειοψηφίας και το επιτύχαμε σε κάποιες περιπτώσεις.

Στην επόμενη θητεία σκοπεύουμε να συνεργαστούμε και πάλι με όσους βάζουν το καλό του Δήμου πάνω από κομματικούς ή προσωπικούς σχεδιασμούς. Μπορούμε να συνεργαστούμε με όλους που επιθυμούν να συνεργαστούν, εκτός από αυτούς που εκτροχίασαν οικονομικά τον Δήμο και οι οποίοι αντιστάθηκαν στην οικονομική του εξυγίανση. Αυτοί έχουν αποδείξει ότι δεν επιθυμούν και δεν μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση των ζητημάτων του Δήμου.

Μάριος Ψυχάλης: Η όποια συνεργασία θα είναι συνεργασία με βάση προγραμματικούς άξονες, στοχοθεσία, περιοδική αξιολόγηση, λογοδοσία και επικαιροποίηση της προγραμματικής βάσης. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί η απλή αναλογική «εργαλειακά», ως μέσο κατάληψης θέσεων.

Δυστυχώς, το μέχρι σήμερα αυτοδιοικητικό περιβάλλον δεν έδειξε τη βούληση για συνεργασίες μεταξύ της πλειοψηφίας και των παρατάξεων της μειοψηφίας. Ως νέα αυτοδιοικητική κίνηση, τονίζουμε ότι οι συνεργασίες δεν είναι μόνο ενδοδημοτικές, αλλά οι σημαντικές συνεργασίες είναι διαδημοτικές και υπερδημοτικές, δηλαδή με φορείς όπως η Περιφέρεια Αττικής, τα υπουργεία και τα πανεπιστήμια.

Τι θα απαντούσατε σε έναν ψηφοφόρο του Δήμου σας που θα σας ρωτούσε γιατί να ψηφίσει τον δικό σας συνδυασμό στις προσεχείς εκλογές;

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος: Πρώτον, γιατί δεν δημιούργησαν τον συνδυασμό και βεβαίως δεν τον στηρίζουν τα κόμματα, άρα είναι συνδυασμός των πολιτών, στους οποίους και μόνο θα δίνει αναφορά.

Δεύτερον, γιατί έχει δώσει δείγματα εντιμότητας, εργατικότητας και αποτελεσματικότητας όταν διοικούσε την Πεύκη. 

Τρίτον, γιατί έχει όραμα και ξεκάθαρο πρόγραμμα για όλα τα θέματα.

Τέταρτον, γιατί και την επομένη των εκλογών θα είναι στις γειτονιές και στον δρόμο, δίπλα στους πολίτες. Εμείς δεν θα είμαστε άφαντοι. 

Πέμπτον, γιατί ως μειοψηφία αυτά τα πέντε χρόνια ήταν παρούσα σε όλα τα μέτωπα του Δήμου, με χαμηλούς τόνους και μεγάλη συνέπεια, στηρίζοντας κάθε θετικό.

Ταυτοχρόνως, το 75% των προβλημάτων και των θεμάτων της πόλης (και της Πεύκης και της Λυκόβρυσης) είχαν τεθεί επισήμως είτε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε έξω (τοπικός Τύπος, γειτονιές κ.λπ.). Παραδείγματα πολλά: Το κλείσιμο του σκουπιδότοπου της Λυκόβρυσης και η ταυτόχρονη παραπομπή του απερχόμενου δημάρχου σε δίκη, οι άπλυτοι και χωρίς καπάκια κάδοι όλης της πόλης, το ημιτελές κλειστό της Λυκόβρυσης, η επέκταση των μαρμαράδικων της Λυκόβρυσης, το καφεκοπτείο, η τραγική κατάσταση του σταδίου της Πεύκης, η εγκατάλειψη των δημοσίων σχολείων, τα υψηλά τροφεία των παιδικών σταθμών, τα υψηλά δημοτικά τέλη, η μη στήριξη της τοπικής αγοράς και των επαγγελματιών της περιοχής, οι λακκούβες στους δρόμους, τα επικίνδυνα πεζοδρόμια κ.λπ.

Έκτον, και άλλους… εκατό λόγους που λόγω έλλειψης χώρου δεν αναφέρουμε. 

Παναγιώτης Ιωάννου: Αγαπητέ Δημότη, σε καλώ να στηρίξεις με την ψήφο σου και την ενεργή συμμετοχή σου το ψηφοδέλτιό μας τη ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ-ΠΕΥΚΗ 2020 γιατί θέλεις:

 • Την αλλαγή στον Δήμο
 • Δήμαρχο παρόντα στη γειτονιά σου όλη την θητεία και όχι προεκλογικά.
 • Ανανέωση από τους εδώ και 20ετία δημοτικούς συμβούλους, που ό,τι είχαν να δώσουν στον Δήμο το έδωσαν
 • «Νέο αίμα» συνεργατών και όχι «βαρόνους των σταυρών» και «πολιτικούς παλιάς κοπής», που αλλάζουν συνδυασμό καιροσκοπικά.
 • Ανεξάρτητο συνδυασμό και όχι «εντολοδόχο» κομματικών γραφείων.
 • Εκσυγχρονισμό του Δήμου και εξωστρέφεια και όχι έναν εσωστρεφή Δήμο του χθες.

Ηλίας Κατσαρός: Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα για μια Ποιοτική Αλλαγή στον Δήμο μας και αυτή την αλλαγή μπορούμε εμείς να τη φέρουμε, διότι:

Έχουμε Όραμα για τον Δήμο και προτάσεις για κάθε θέμα που απασχολεί τις πόλεις μας.

 • Διαθέτουμε ανθρώπους με γνώσεις, εξειδίκευση και μεράκι να δουλέψουν αποτελεσματικά. Με ποιότητα, ήθος, εμπειρία, σχέδιο και λύσεις για τον Δήμο μας.
 • Δεν έχουμε δεσμεύσεις που μας περιορίζουν και δεν είμαστε «επαγγελματίες» πολιτικοί. Μοναδική μας φιλοδοξία είναι η χωρίς όρους και προϋποθέσεις προσφορά στον τόπο μας.
 • Πιστεύουμε στις συνεργασίες και τις συγκλίσεις που μπορούν να υπερβούν τις διαιρέσεις και τους ανταγωνισμούς και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ως υποψήφιος δήμαρχος, που μεγάλωσα, ζω και εργάζομαι στην πόλη, γνωρίζω λεπτομερώς τα ζητήματα που αφορούν τους δημότες, τις ανάγκες τους, καθώς και τις απαιτήσεις τους από τη νέα δημοτική αρχή.

Άρης Κυριακίδης: Το βασικό σε αυτές τις εκλογές είναι σε τι θέση θα βρεθεί ο λαός την επόμενη μέρα να παλέψει για τα δικαιώματά του. Υπάρχει η δυνατότητα να καταδικαστεί η εφαρμοζόμενη πολιτική που όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις υιοθετούν και να ενισχυθεί εκείνη η πολιτική δύναμη που μπορεί να υψώσει φραγμό από τη μία, αλλά και να βάλει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στο επίκεντρο. 

Δημήτρης Κωνστάντος: Από τo 2014 μέχρι και σήμερα υπήρξαμε απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε, επαινέσαμε – λόγω και έργω – τα θετικά της διοίκησης του κ. Μαυρίδη, συνεργαστήκαμε άψογα με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ασκήσαμε τεκμηριωμένη κριτική, στηρίξαμε στην πράξη την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, προτείναμε σειρά υλοποιήσιμων ιδεών, ενημερώσαμε συστηματικά τους συμπολίτες μας για τις θέσεις μας, αλλά και για γενικότερα ζητήματα του Δήμου, αναδείξαμε θέματα που αποτελούν πλέον μέρος της αυτοδιοικητικής συζήτησης, ανταποκριθήκαμε πλήρως στην άσκηση των καθηκόντων μας.

Το θεσμικό αποτύπωμά μας την περίοδο 2014-2019 συνιστά το κορυφαίο τεκμήριο υπεροχής της παράταξής μας και λόγο προτίμησης στις εκλογές του Μαΐου.

Τάσος Μαυρίδης: Οι προσεχείς εκλογές είναι πολύ κρίσιμες για τον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, ώστε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την εποχή της οικονομικής κατάρρευσης και να οικοδομήσουμε έναν Δήμο-πρότυπο, με έμφαση στα ζητήματα της καθημερινότητας, πάνω στα θεμέλια που βάλαμε στην πρώτη θητεία.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι με το νέο εκλογικό σύστημα δεν υπάρχει η πολυτέλεια της χαλαρής ψήφου στην πρώτη Κυριακή, μιας και τότε καθορίζεται η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στους πολίτες που με ρωτούν απαντώ ότι έχουμε το σχέδιο, την εμπειρία και τους κατάλληλους ανθρώπους για να το υλοποιήσουμε χωρίς χρονοτριβή.

Μάριος Ψυχάλης: Είναι δύο οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι δημότες αξίζει να ψηφίσουν τον συνδυασμό μας. Ο πρώτος είναι ότι διαθέτουμε μια εξαιρετική ομάδα στελεχών, που έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να διοικήσουν τον Δήμο. Η δημοτική μας παράταξη αποτελεί ένα σύνολο από νέα και μορφωμένα στελέχη, ανθρώπους με επαγγελματική και αυτοδιοικητική εμπειρία, αλλά και μέλη της Κοινωνίας των Πολίτων. Κοινός γνώμονας όλων των στελεχών είναι η διάθεση για προσφορά και η προσήλωση στο θετικό αποτέλεσμα για τον Δήμο και τους πολίτες.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η προσωπική μου επαγγελματική και ακαδημαϊκή πορεία μου έχει δώσει όλα τα απαιτούμενα εφόδια για να ανταποκριθώ με επιτυχία στα καθήκοντα του δημάρχου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Scroll Up