ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το «Ε» συζητά με τους υποψηφίους δημάρχους στο Ηράκλειο Αττικής
Πολιτική

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το «Ε» συζητά με τους υποψηφίους δημάρχους στο Ηράκλειο Αττικής

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ, στο πλαίσιο της πληρέστερης και εγκυρότερης ενημέρωσης των αναγνωστών του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2019, ξεκινά σειρά διαδικτυακών πολιτικών συζητήσεων-συνεντεύξεων ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους στους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών. Προσπαθήσαμε στα ερωτήματα που τους θέσαμε να συμπυκνώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα της καθημερινότητας των δημοτών, αποφεύγοντας την παρελθοντολογία και μιλώντας για το αύριο στους Δήμους που ζούμε και μεγαλώνουμε.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις θέσεις τους και να δώσουμε τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν και να επιλέξουν ποιον θα ψηφίσουν για επόμενο δήμαρχό τους.

Μετά τη σταδιακή παρουσίαση των εν λόγω συζητήσεων-συνεντεύξεων, αυτές θα αναρτηθούν σε προβεβλημένη θέση στον ιστότοπό μας ώστε, με ένα «κλικ», οποιοσδήποτε πολίτης-δημότης από τους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα να μπορεί να διαβάσει τα πάντα για όσους διεκδικούν την ψήφο του.

Ευχαριστούμε όλους τους υποψηφίους δημάρχους που, αν και μέσω μιας απαιτητικής προεκλογικής περιόδου, απάντησαν στα ερωτήματά μας, συμβάλλοντας την ενημέρωση των αναγνωστών του «Ε».

Απαραίτητη διευκρίνιση προς τους αναγνώστες μας: Δυστυχώς, η επικοινωνία με κάποιους εκ των υποψηφίων δημάρχων δεν ήταν απρόσκοπτη. Χρησιμοποιήσαμε όλα τα μέσα που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία για να επικοινωνήσουμε με όλους τους συνδυασμούς. Αν κάποιοι δεν έλαβαν το σχετικό ερωτηματολόγιο, δεν ήταν στις δικές μας προθέσεις. Επίσης, αν κάποιοι, για δικούς τους λόγους, προφανώς επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στην παραπάνω διαδικασία, γι’ αυτό δεν ευθύνεται το «Ε».

Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι ως ιστότοπος εξ αρχής έχουμε δεσμευτεί ότι θα λειτουργούμε χωρίς αποκλεισμούς, δίνοντας βήμα σε οποιαδήποτε ενυπόγραφη άποψη. Αν κάποιοι από όσους δεν απάντησαν στο ερωτηματολόγιό μας, για οποιοδήποτε λόγο, θεωρήσουν ότι δεν θα πρέπει να στερήσουν από τους δημότες του Δήμου τους την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις θέσεις τους και μέσα από τον ιστότοπό μας, εδώ είμαστε για να δημοσιεύσουμε τις απαντήσεις τους…


Οι 7 υποψήφιοι δήμαρχοι στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής.

Στον Δήμο Ηράκλειο Αττικής, στη διαδικτυακή πολιτική συζήτηση με τους υποψηφίους δημάρχους συμμετέχουν (αλφαβητική αναφορά) οι:

  • Παντελής Βλασσόπουλος – ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • Γιώργος Ζαχάρος – ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Κυριάκος Κουτρούλης – ΠΝΟΗ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  • Νίκος Μπάμπαλος – ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ
  • Γιώργος Παπαδημητρίου – ΗΡΑΚΛΕΙΟ  ΜΑΖΙ
  • Γιώργος Ράγκος – ΚΟΚΚΙΝΗ ΡΩΓΜΗ-ΑΓΩΝΑΣ-ΡΗΞΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  • Αιμιλία Τζίβα – ΔΙΚΤΥO ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ποια θεωρείτε ως τα σημαντικότερα προβλήματα στον Δήμο σας, για τα οποία θα ξεκινήσετε να αναζητείτε λύσεις από την πρώτη μέρα που θα αναλάβετε τη διοίκηση;

Παντελής Βλασσόπουλος: Στο πρόγραμμά μας έχουμε σχεδιάσει μια πόλη σύγχρονη και φιλική. Μια πόλη καθαρή, ασφαλή και εύκολα προσβάσιμη. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολεί διαχρονικά την πόλη είναι το κυκλοφοριακό και η στάθμευση. Εξίσου σημαντικά προβλήματα είναι η ανακύκλωση-διαχείριση απορριμμάτων, η μεγάλη και αναίτια καθυστέρηση των έργων υποδομής και η απουσία χώρων άθλησης.

Επιπλέον οι κοινωνικές δομές έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ δεν υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση σε ζητήματα ασφάλειας.

Τέλος είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω τα προβλήματα που απασχολούν τους νέους, για τα οποία είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν – και θα δοθούν – λύσεις.

Γιώργος Ζαχάρος: Τα κυριότερα προβλήματα είναι:

  • Τοπική υπερφορολόγηση του λαού και μικρών αυτοαπασχολούμενων, αντίθετα με τη χαμηλή συμμετοχή του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών (καθαριότητα, φύλαξη αθλητικών χώρων και σχολείων, άλλων υπηρεσιών).
  • Αποσάθρωση σταθερών  δομών, όπως η κοινωνική πρόνοια και η αντικατάστασή της με ευκαιριακές (κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία).
  • Ανεπάρκεια υποδομών για την ασφάλεια και αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων, όπως έργα αντισεισμικής θωράκισης, κυρίως σχολείων και δημόσιων χώρων, έλλειψη χώρων πρασίνου και αναψυχής.
  • Αύξηση κυκλοφοριακού φόρτου, ηχορύπανσης και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω της άναρχης οικιστικής και εμπορικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή με κριτήριο το κέρδος μεγάλων ομίλων.

Κυριάκος Κουτρούλης: Ως βασικά προβλήματα θεωρούμε:

  • Την αύξηση του αριθμού των συμπολιτών μας που χρειάζονται κοινωνική υποστήριξη, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση των δημοτικών δομών κοινωνικής μέριμνας. Είναι σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και πολύπλευρα.
  • Τη διαμπερή κυκλοφορία μέσα από τον αστικό ιστό που έχει μετατρέψει σε λεωφόρους δρόμους που είχαν σχεδιαστεί για την κάλυψη εσωτερικής κυκλοφορίας. Η άμεση ανακούφιση της πόλης με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πρέπει να συνδυαστεί με δρομολόγηση μακροπρόθεσμων λύσεων για συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Το έλλειμμα βασικών υποδομών. Πεζοδρόμια αδιάβατα για τους πεζούς και χωρίς προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία, μεγάλες περιοχές χωρίς αγωγούς ομβρίων, πλημμελής δημοτικός φωτισμός κ.λπ. Απαιτείται άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής.
  • Την ανεργία, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, που διαρρέουν στο εξωτερικό. Πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά το μέτρο που αναλογεί στον Δήμο, με άμεσα μέτρα αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας και των δημοτικών επιχειρήσεων.

Νίκος Μπάμπαλος: Έχοντας ήδη την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, μπορώ να πω με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι τα μεγάλα προβλήματα της πόλης είτε έχουν λυθεί, είτε έχουν δρομολογηθεί προς επίλυση. Θα φέρω μόνο ως παράδειγμα τα δύο κορυφαία:

Για την ανάπλαση της Λεωφόρου Ηρακλείου καταφέραμε να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη μελέτη και ήδη έχει ενταχθεί στα εκτελεστέα έργα της Περιφέρειας Αττικής.

Για το δε κυκλοφοριακό στο κέντρο της πόλης, έχουμε εκπονήσει τις μελέτες που θα «ξεκλειδώσουν» την υπογειοποίηση της οδού Μελίνας Μερκούρη, παρέμβαση που θα δώσει αποφασιστική λύση στο θέμα της αυξημένης διαμπερούς κυκλοφορίας που διέρχεται από την περιοχή.

Γιώργος Παπαδημητρίου: Θα δώσουμε από την πρώτη μέρα τη μάχη με την καθημερινότητα, θα βγούμε νικητές στο ζήτημα της διαφάνειας και θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο το ανθρώπινο δυναμικό.

Ταυτόχρονα, γρήγορη αλλά όχι βιαστική, υλοποίηση του προγράμματός μας, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις με αιχμή τη νέα τεχνολογία, με έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας, που καλύπτει γενικές ανάγκες, αλλά και αποσκοπεί σε επιμέρους ηλικιακές, κοινωνικές επαγγελματικές ομάδες και που, κυρίως στον πυρήνα του, έχει την ισόρροπη ανάπτυξη για όλες τις γειτονιές, με ίση κατανομή πόρων, δυναμικού και έργων.

Γιώργος Ράγκος: Πιστεύουμε ότι η «αναζήτηση λύσεων» δεν πρέπει να είναι υπόθεση του κάθε δημάρχου ή του εκάστοτε Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά μια συλλογική και δημοκρατική διαδικασία με συμμετοχή των εργαζόμενων στον Δήμο και των κατοίκων του Ηρακλείου. Έτσι θα αναδειχθούν τα προβλήματα και θα παλέψουμε για λύσεις προς όφελος των εργαζόμενων και του λαού, σε σύγκρουση με τις αστικές πολιτικές των κυβερνήσεων που οι εκάστοτε δήμαρχοι ή επίδοξοι δήμαρχοι υπηρέτησαν και επιδιώκουν να υπηρετήσουν.

Αυτό που βιώνουμε είναι ότι ο Δήμος, δέσμιος αυτών των πολιτικών, δεν μπορεί να παρέχει ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες για να καλύψει τις πολύπλευρες ανάγκες των κατοίκων για μια αξιοβίωτη ζωή στην πόλη. 

Αιμιλία Τζίβα: Θέλοντας να είμαι συνεπής σε αυτά που προεκλογικά λέω, από την πρώτη μέρα θα πρέπει να χαράξω δύο παράλληλους άξονες δράσης.

Από τη μία θα πρέπει να τρέξουν άμεσα τα αυτονόητα που έχουν να κάνουν με την αξιοπρέπεια στην καθημερινότητα, καθαριότητα, φωτισμό, πεζοδρόμια, ασφάλεια, ελεύθεροι χώροι, τα βασικά δηλαδή καθήκοντα ενός δημάρχου που σήμερα δεν υπάρχουν.

Από την άλλη, δεν πρέπει να χάσουμε λεπτό και να αρχίσουμε να παράγουμε έργο στους εξής τομείς:

  • Νοικοκύρεμα των οικονομικών, με σωστή διαχείριση
  • Ενίσχυση των υπηρεσιών με επιστήμονες
  • Άμεση κινητικότητα επενδύσεων μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που παραμένουν τόσα χρόνια ανενεργά είναι η άμεση προτεραιότητά μας.

Με δεδομένη τη διαρκή περικοπή πόρων από το κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από ποιες συγκεκριμένες πηγές θα αναζητήσετε χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;

Παντελής Βλασσόπουλος: Είμαστε έτοιμοι να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν ευκολότερα τα προβλήματα που γεννά η κατάσταση της οικονομίας. Θα επιδιώξουμε ελαφρύνσεις που αφορούν ευρύτερα στρώματα της τοπικής μας κοινωνίας. Πηγή εξεύρεσης πόρων αποτελεί το ΕΣΠΑ, ευρωπαϊκά προγράμματα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το οποία και θα αξιοποιήσουμε.

Θα μειώσουμε το λειτουργικό κόστος του Δήμου μέσα από την αξιοποίηση των δημοτικών κτηρίων, τη δημιουργία «έξυπνων» υποδομών και την εξοικονόμηση ενέργειας από τον φωτισμό, ενώ παράλληλα θα διεκδικήσουμε αυξημένα έσοδα από την ανακύκλωση.

Γιώργος Ζαχάρος: Οι κάτοικοι του Δήμου πληρώνουν ένα σωρό φόρους με τις μνημονιακές και «μεταμνημονιακές» πολιτικές  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί, λοιπόν, ο Δήμος να «χαρατσώνει» επιπλέον τους δημότες, αντί να ελαφρύνει τα βάρη τους, διεκδικώντας αύξηση της χρηματοδότησης από το κράτος. 

Στόχος μας είναι μια δημοτική αρχή που θα στηρίξει τη λαϊκή οικογένεια και θα είναι στο πλευρό της, και όχι βάζοντας και άλλους φόρους. Πρέπει να πληρώσουν αυτοί που συστηματικά δεν πληρώνουν, δηλαδή το  μεγάλο κεφάλαιο, με δικαιότερη κατανομή των τελών.

Κυριάκος Κουτρούλης: Υπάρχουν οι προφανείς πηγές χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, «ΦιλόΔημος», Πράσινο Ταμείο, χρηματοδοτικά προγράμματα Περιφέρειας), που όμως χρειάζονται καλή οργάνωση, σε πλαίσιο δημοτικών υπηρεσιών, για την αποδοτική διεκδίκηση και απορρόφηση κονδυλίων.

Στη χρηματοδότηση των αναγκών του Δήμου μπορούν να συμβάλλουν οι δημοτικές επιχειρήσεις, με αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν, καθώς και ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων που θα έχουν οικονομικό αποτέλεσμα.

Το θεσμικό πλαίσιο για Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα προσφέρει επιπλέον εργαλεία χρηματοδότησης έργων.

Τέλος, θα επιδιώξουμε την άμεση χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, που διαχειρίζονται τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νίκος Μπάμπαλος: Το όραμά μας για τον Δήμο ήταν και είναι να είναι ανεξάρτητος και όχι επαίτης της εκάστοτε κεντρικής διοίκησης. Γι’ αυτό και από την αρχή κιόλας της θητείας μας εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα οικονομικού νοικοκυριού, το οποίο λίγα χρόνια μετά έπιασε τόπο: ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής δεν έχει πια ληξιπρόθεσμες οφειλές, έχει μεγαλώσει τα αποθεματικά του, κάνει έργο και επενδύσεις με ίδιους πόρους, ενώ καταφέραμε να μειώσουμε και τα δημοτικά τέλη κατά 10% συν 10% τις δύο τελευταίες χρονιές.

Αποδείξαμε ότι δεν βρίσκουμε άλλοθι, αλλά λύσεις στα θέματα της πόλης μας. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζουμε να διεκδικούμε για να κάνουμε ακόμα περισσότερα.

Γιώργος Παπαδημητρίου: Ναι, είναι μονόδρομος να «κάνουμε το κουμάντο μας». Θα ξεκινήσουμε με εξορθολογισμό των δαπανών χωρίς – το τονίζω αυτό – να έχει κανέναν αντίκτυπο στην παροχή προς τους δημότες, θα ενταχθούμε σε κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα που απευθύνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα έχουμε συνεχή συνεργασία με την Περιφέρεια και θα απορροφήσουμε και το τελευταίο ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, εντάσσοντας στον προγραμματισμός μας και ΣΔΙΤ (σ.σ.: Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), γιατί υιοθετούμε την με όρους συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Γιώργος Ράγκος: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένει κάτω από την κληρονομιά των μνημονίων, δηλαδή των περικοπών, της επιτήρησης και των ελεγχόμενων προϋπολογισμών, καταργώντας κάθε δυνατότητα κοινωνικής πολιτικής, εκτινάσσοντας τη δημοτική «φορομπηξία», υποβαθμίζοντας κάθε υπηρεσία, ανοίγοντας τον δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις και καθιέρωση ελαστικών μορφών εργασίας.

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε ιδιωτικοποίηση, στη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, στις ΣΔΙΤ και σε κάθε δημοτικό φόρο στις εργατικές οικογένειες.

Παλεύουμε για αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση του Δήμου για να προσφέρει ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους κατοίκους. Οι πόροι υπάρχουν. Ούτε ένα ευρώ για το ληστρικό χρέος, για τους σκανδαλώδεις πολεμικούς εξοπλισμούς, για τους τραπεζίτες.

Αιμιλία Τζίβα: Ως πηγές χρηματοδότησης χαρακτηριστικά θα αναφέρω το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα ή χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.

Αυτό όμως που απαιτεί η εποχή της κρίσης είναι γνώσεις, οργανωμένες υπηρεσίες και όχι υποστελέχωση, έλλειψη εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας, που οδηγούν σε άσκοπη κατασπατάληση πόρων, χωρίς να ολοκληρώνονται τα έργα ή αυτά που γίνονται να είναι λάθος και να ξαναχρειάζονται φτιάξιμο.

Απαιτείται επιστράτευση κάθε δημιουργικής σκέψης, υιοθέτηση κάθε καινοτομίας, διαμόρφωση ενός πιο απαιτητικού προγραμματισμού και φυσικά άμεση υλοποίηση και αποτελεσματικότητα, με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και όχι προχειρότητες και επιλογές που εξυπηρετούν συμφέροντα και ανάγκες των λίγων.

Ως βασικά ζητήματα καθημερινότητας που απασχολούν του πολίτες προβάλλονται συνήθως η καθαριότητα, το πρόβλημα κυκλοφορίας – στάθμευσης και η ασφάλεια. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθείτε σε ό,τι αφορά αυτά τα θέματα;

Παντελής Βλασσόπουλος: Το βάρος των προσπαθειών μας θα δοθεί στις γειτονιές όλης της πόλης, καλύπτοντας όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Θα προχωρήσουμε στην οριστική επίλυση του κυκλοφοριακού, σε συνεννόηση με τους όμορους Δήμους, ενώ παράλληλα θα αναζητήσουμε οργανωμένους χώρους στάθμευσης.

Θα εφαρμόσουμε πρωτοποριακές δράσεις ανακύκλωσης και ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων, μέσα από ένα νέο μοντέλο πιο αποτελεσματικό, λιγότερο σπάταλο, με σεβασμό προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα θα ενημερώσουμε τους πολίτες σχετικά με τις παραπάνω δράσεις. Με σοβαρό σχεδιασμό θα υλοποιήσουμε έργα υποδομής, όπως αγορά-ανάπλαση του κτήματος ΦΙΞ, αξιοποίηση του Ο.Τ.216 και δημιουργία νέων χώρων άθλησης. Θα αναβαθμίσουμε τις κοινωνικές δομές και θα επαναφέρουμε αυτές που καταργήθηκαν από την σημερινή δημοτική αρχή.

Γιώργος Ζαχάρος: Θα καταργήσουμε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ικανού για την καθαριότητα του Δήμου. Επίσης, τη στελέχωση όλων των μέσων, ώστε να προστατευτεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους αυτούς.

Άλλα σημαντικά ζητήματα που βασανίζουν τη λαϊκή οικογένεια και θα πάρουμε μέτρα ανακούφισης είναι τα τροφεία στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς και τα δίδακτρα στις διάφορες δραστηριότητες του Δήμου, η αξιοποίηση του Κτήματος ΦΙΞ ως χώρο πρασίνου και αναψυχής δωρεάν προς τον λαό.

Στελέχωση με προσωπικό  σε όλες τις ειδικότητες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Μέτρα για την ανακούφιση ανέργων, νέων ζευγαριών, της τρίτης  ηλικίας.

Κυριάκος Κουτρούλης: Η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων (διαλογή στην πηγή-κίνητρα στους δημότες κ.λπ.) θα μειώσει το κόστος της συνολικής δαπάνης της αποκομιδής των σκουπιδιών και θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη χρηματοδότηση των υπηρεσιών καθαριότητας και κατά συνέπεια στη βελτίωσή τους, με ταυτόχρονη μείωση των ανταποδοτικών τελών που επιβαρύνουν τους πολίτες.

Έχουμε ήδη αναφέρει ότι η διαμπερής κυκλοφορία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετωπισθεί άμεσα με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και μακροπρόθεσμα, με έργα υποδομής.

Η ασφάλεια θα βελτιωθεί σημαντικά με τη βελτίωση και επέκταση του δημοτικού φωτισμού, ώστε να μην υπάρχουν περιοχές του Δήμου που είναι σκοτεινές, με φύλαξη των δημόσιων χώρων και συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές. Το πρόβλημα της ασφάλειας είναι υπαρκτό, το γνωρίζουμε και έχουμε ήδη κινηθεί προς τις αρμόδιες αρχές για να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας.

Νίκος Μπάμπαλος: Το Ηράκλειο είναι πιο καθαρό από ποτέ και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Αγοράσαμε νέα οχήματα για τις υπηρεσίες μας: απορριμματοφόρα, καδο-πλυντήριο, σάρωθρα κ.ά. Αποτέλεσμα τούτου, οι κάδοι να αδειάζουν τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

Προωθήσαμε και προωθούμε προγράμματα ανακύκλωσης. Αποτέλεσμα: το 2018 ο Δήμος μας ήταν τρίτος στην προ-διαλογή απορριμμάτων σε όλη την Αττική. Σε αυτή τη σταθερή τροχιά θα συνεχίσουμε.

Στο θέμα της ασφάλειας έχουμε ήδη δρομολογήσει τη συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, για να υπάρχουν περιπολίες στα σχολικά, τα δημοτικά κτήρια και τους κοινόχρηστους χώρους. Καταφέραμε δε, με αγώνα, να διατηρήσουμε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα στην πόλη.

Για το κυκλοφοριακό, όπως προανέφερα, η παρέμβαση στο κέντρο με την υπογειοποίηση της Μελίνας Μερκούρη θα δώσει αποφασιστική λύση.

Γιώργος Παπαδημητρίου: Οπωσδήποτε και στον τομέα καθαριότητας απαιτείται εκσυγχρονισμός και εισαγωγή νέων τεχνολογιών, έτσι ώστε να πετύχουμε τη βέλτιστη διαχείριση πόρων, δρομολογίων και οικονομίας καυσίμων. Η στοχευμένη υπογειοποίηση κάδων, η επένδυση σε εναλλακτικές μορφές διαχείρισης απορριμμάτων, η αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης και σε ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες χρησιμοποιημένους λαμπτήρες, η σωστή συλλογή οργανικών αποβλήτων, καμένων ελαίων, θα αλλάξουν άμεσα την εικόνα της καθαριότητας.

Για την κυκλοφορία θα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο από ό,τι συμβαίνει σήμερα, που βλέπουμε χαριστικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις χωρίς μελέτες, απλώς για να γίνει το ρουσφέτι. Πριν από κάθε παρέμβαση, θα γίνεται μελέτη για τους κυκλοφοριακούς φόρτους, που θα προτείνει την ομαλή μετάβαση στη νέα κυκλοφοριακή ρύθμιση, με ασφάλεια και λειτουργικότητα. Θα κάνουμε τα πάντα για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης, θα γίνεται σωστός έλεγχος για την παράνομη και επίσης θα φροντίσουμε να μην ταλαιπωρούνται όσο το δυνατόν συμπολίτες μας με κινητικά ή άλλα προβλήματα.

Η ασφάλεια είναι ψηλά στον δείκτη των ζητουμένων των δημοτών. Υπάρχει ανάγκη ελέγχου για την πρόληψη των φαινομένων σε καταστροφές δημόσιων χώρων και  κυρίως σχολείων κι είναι κάτι που άμεσα πρέπει να δοθεί λύση, όπως το ίδιο άμεσες και συνεχείς, αν χρειαστεί, θα είναι και οι παρεμβάσεις μας προς το υπουργείο για την αύξηση της δύναμης και  τη βελτίωση της επιχειρησιακής δυνατότητας του Α.Τ. Ηρακλείου, που συνεχώς αποδεκατίζεται.

Γιώργος Ράγκος: Ιδιωτικές εταιρείες, με την αρωγή των κυβερνήσεων και της Ε.Ε., έχουν πέσει πάνω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με σκοπό να αρπάξουν τη διαχείριση των απορριμάτων που θα τους φέρει τεράστια κέρδη, χρεώνοντας τον λογαριασμό στους κατοίκους και καταστρέφοντας το περιβάλλον.

Η καθαριότητα και η διαχείριση των απορριμάτων πρέπει να ανήκει μόνο στον Δήμο. Μαζικές προσλήψεις προσωπικού, σύγχρονα απορριμματοφόρα και μηχανήματα, με προτεραιότητα στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Επέκταση της Δημοτικής Συγκοινωνίας για όλες τις γειτονιές και για όλες τις ώρες, δημιουργία ποδηλατοδρόμων για ασφαλή διέλευση των ποδηλάτων και επέκταση των ΜΜΜ (σ.σ.: Μέσων Μαζικής Μεταφοράς), με δωρεάν μεταφορά εργαζόμενων, ανέργων, μαθητών, φοιτητών. Δημιουργία δημοτικών parking.

Το «πρόβλημα ασφάλειας» χρησιμοποιείται από τους δημάρχους και τις κυβερνήσεις ως άλλοθι για περισσότερη αστυνόμευση, καταστολή και περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Εμείς λέμε «η πόλη στα χέρια των κατοίκων της», Ηράκλειο πόλη αντιφασιστική, αντιρατσιστική, ελεύθερη και ζωντανή για κάθε ντόπιο και μετανάστη.

Αιμιλία Τζίβα: Το Ηράκλειο είναι ένας όμορφος τόπος, με γειτονιές που μοιάζουν «γκρίζες», σημάδι ίσως και των καιρών, της απομόνωσης και της εσωστρέφειας, του υπαρκτού και του ανύπαρκτου φόβου που πλανάται, της έλλειψης εμπιστοσύνης των ανθρώπων. Αποτέλεσμα όμως και της συνειδητής ή ασυνείδητης επανάληψης της διαχείρισης της γραφειοκρατίας από τις δημοτικές αρχές που έχουν περάσει μέχρι σήμερα.

Είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν στην πόλη μας πεζοδρόμια με ράμπες αναπήρων, να είναι μία πόλη σκοτεινή και να δημιουργείται αίσθημα φόβου, να υπάρχει κυκλοφοριακή ασφυξία στους δρόμους και κανένα αίσθημα δικαιοσύνης.

Αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν άμεσα, χωρίς αυταρχισμό και αλαζονεία, ως ένδειξη σεβασμού στους συμπολίτες μας, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην αξιοπρέπειά τους.

Στις περισσότερες πόλεις του εξωτερικού η ψηφιακή εποχή είναι ήδη παρούσα. Στον δικό σας Δήμο πώς θα επιχειρήσετε να εντάξετε τη σύγχρονη τεχνολογία στην καθημερινότητα, ώστε να διευκολύνετε τη ζωή των συνδημοτών σας;

Παντελής Βλασσόπουλος: Η τεχνολογία έχει εισέλθει σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Ως Δήμος οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα νέα τεχνολογικά εργαλεία με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των Δημοτών, αλλά και την καλύτερη εσωτερική οργάνωση των υπηρεσιών μας.

Θα αξιοποιήσουμε εργαλεία που αφορούν στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και στις «έξυπνες» εφαρμογές που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Θα εντάξουμε πλατφόρμες ανοιχτής διακυβέρνησης και ένα σύγχρονο δωρεάν ασύρματο δίκτυο, ενώ παράλληλα θα ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα που βασίζεται στις νέες τεχνολογίες και στις υποδομές ευρυζωνικότητας.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, θα ανταποκριθούμε στις ανάγκες, στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής.   

Γιώργος Ζαχάρος: Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία και οι νέες μορφές της πρέπει να βρίσκονται στην υπηρεσία των λαϊκών στρωμάτων. 

Επομένως, στο πλαίσιο αυτό, όπου υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, προς όφελός τους, θα το επιχειρήσουμε.

Κυριάκος Κουτρούλης: Ο ένας άξονας εφαρμογής της ψηφιακής τεχνολογίας είναι οι e-Υπηρεσίες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για φυσική παρουσία του δημότη στις υπηρεσίες του Δήμου.

Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί, επίσης, να συμβάλλει σημαντικά στην ενημέρωση των δημοτών, στον έλεγχο και τη διαφάνεια, καθώς και στην αμφίδρομη επικοινωνία Δήμου-πολίτη.

Τέλος, η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να διευκολύνει τις υπηρεσίες του Δήμου στο έργο τους και κατά συνέπεια θα βελτιώσει την αποδοτικότητα των υπηρεσιών.

Νίκος Μπάμπαλος: Θέλουμε να προχωρήσουμε, και έχουμε ήδη προχωρήσει, σε κινήσεις ουσιαστικές, πρακτικές και αποτελεσματικές και όχι… εντυπωσιασμού.

Έτσι, ήδη λειτουργούμε το ανανεωμένο site του Δήμου μας όπου, σύντομα, οι δημότες μας θα μπορούν, από την άνεση του σπιτιού ή την εργασία τους, να εκδίδουν βεβαιώσεις και πιστοποιητικά online.

Παράλληλα, έχουμε «δέσει» τη νέα μας ιστοσελίδα με μια μοντέρνα πλατφόρμα κατάθεσης αιτημάτων καθημερινότητας, συνοδευόμενη με την απαραίτητη, πλέον, εφαρμογή για «έξυπνες» συσκευές.

Θέλουμε να φέρουμε τον Δήμο στον πολίτη, χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να έρχεται στον Δήμο.

Γιώργος Παπαδημητρίου: Πρόσφατα επισκεφτήκαμε τα Τρίκαλα, έναν πρωτοπόρο τεχνολογικά Δήμο. Από την επίσκεψή μας εκεί, αλλά και σε άλλους δήμους, αντιγράφουμε όλες τις σύγχρονες εφαρμογές και πρακτικές, που πραγματικά θα αλλάξουν την καθημερινότητα των δημοτών και τη σχέση τους με τον Δήμο.

Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει το πρόγραμμά μας, όπου αναλυτικά θα παρουσιάζονται οι δράσεις και οι τομείς. Προς το παρόν, οι συμπολίτες μας ας κρατήσουν ότι η τεχνολογία μπορεί να κάνει πιο όμορφη τη ζωή τους, φτάνει μια δημοτική αρχή να μην θέλει να έχει «όμηρους» τους δημότες με «ρουσφέτια». Κι εμείς δεν θέλουμε!

Γιώργος Ράγκος: Ο Δήμος να αξιοποιήσει το Τμήμα Πληροφορικής που διαθέτει, προσλαμβάνοντας νέους επιστήμονες οι οποίοι έχουν την τεχνογνωσία για να αναπτύξουν εφαρμογές ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι, είτε σε σχέση με θέματα που αφορούν στις δημοτικές υπηρεσίες, είτε στην καθημερινή ζωή τους στην πόλη (Δημοτική Συγκοινωνία, κυκλοφοριακό κ.λπ.).

Ταυτόχρονα, ο Δήμος πρέπει να δίνει τη δυνατότητα σε κάθε κάτοικο να έχει ελεύθερη και φθηνή πρόσβαση στη σύγχρονη τεχνολογία.

Αιμιλία Τζίβα: Η κοινωνία αλλάζει με βάση τις προτεραιότητές της, και η δική μας προτεραιότητα είναι να γίνει η πόλη μας φιλική και σύγχρονη, που θα δίνει άμεσες λύσεις στον πολίτη.

Επενδύουμε στους επιστήμονες, στην τεχνολογία, στην καινοτομία, στην αυτοματοποίηση των υπηρεσιών, στην αναβάθμιση των παροχών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Επενδύουμε στην πολιτιστική αναγέννηση, στην τοπική παραγωγική ανασυγκρότηση, την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Επενδύουμε στο να κάνουμε το Ηράκλειο πράσινη πόλη, με περισσότερο οξυγόνο, με εναλλακτικές μορφές ενέργειας και ενεργειακές κοινότητες. Επενδύουμε στο να κάνουμε το Ηράκλειο e-raklio «έξυπνη» πόλη, να απευθύνεται στην νέα γενιά με πρόταγμα τον σεβασμό στους μεγαλύτερους.

Η δυνατότητα διοίκησης των Δήμων την επόμενη μέρα είναι δεδομένο ότι θα απαιτήσει ευρύτερες συνεργασίες. Σε ποια βάση και με ποια προαπαιτούμενα είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε σε συνθέσεις με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις του Δήμου σας;

Παντελής Βλασσόπουλος:  Ήδη από το 2010, ως δημοτική αρχή, κάναμε πράξη την ευρύτερη συνεργασία και τη σύνθεση, αφού ο «Συμπαραστάτης του Δημότη» ήταν υποψήφιος με άλλον συνδυασμό. 

Σεβόμαστε τα κόμματα, που είναι πυλώνες της Δημοκρατίας, αλλά πάνω απ’ όλα για εμάς είναι το Ηράκλειο. Θα πρέπει να υπάρξουν προγραμματικές συμφωνίες τουλάχιστον στα μεγάλα ζητήματα με παρατάξεις οι οποίες ανήκουν στο λεγόμενο Δημοκρατικό Τόξο.

Γιώργος Ζαχάρος: Τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης υποχρεώνονται από τη φύση τους και τον νόμο («Κλεισθένης») να υλοποιούν το κυβερνητικό έργο, την κρατική πολιτική. Χρησιμοποιούνται στην εφαρμογή και υλοποίηση των μέτρων για την εκμετάλλευση των εργαζομένων, το χτύπημα των αυτοαπασχολούμενων, το «χαράτσωμα» των δημοτών.

Σε αυτές τις πολιτικές, που στην ουσία συμφωνούν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, δεν πρόκειται να συναινέσουμε, ούτε να συνεργαστούμε.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δεν θα πάρει μέρος σε κανένα «αλισβερίσι» σε κανένα μοίρασμα των καρεκλών, αλλά θα αγωνισθεί για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Κυριάκος Κουτρούλης: Η ίδια η δομή και συγκρότηση της παράταξής μας (αδέσμευτη, χωρίς διακρίσεις και τεχνητούς αποκλεισμούς, με σεβασμό στη διαφάνεια, την ενημέρωση και το συμφέρον των δημοτών), δείχνουν πώς αντιλαμβανόμαστε τις μελλοντικές συνεργασίες.

Κάθε διαδικασία μετεκλογικής συνεργασίας θα είναι διαφανής και οι δημότες θα γνωρίζουν τους όρους που έχουν συμφωνηθεί.

Οι συνεργασίες δεν θα περιλαμβάνουν άτομα ή παρατάξεις που ενέχονται σε αντιδεοντολογικές, παράνομες ή αδιαφανείς πρακτικές διοίκησης του Δήμου και διαχείρισης των χρημάτων των δημοτών.

Οι συνεργασίες θα είναι προγραμματικές, με βασικό κριτήριο την επιθυμία για συμμετοχή σε μια συλλογική προσπάθεια που θα επιτύχει το καλύτερο για την πόλη μας.

Νίκος Μπάμπαλος: Όπως ανέφερα, η δημοτική μας αρχή έχει ήδη δρομολογήσει μεγάλα έργα και παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα του Ηρακλείου προς το καλύτερο. Δεν σας κρύβω ότι κάποιες από αυτές έχουν τη συναίνεση και άλλων παρατάξεων ή τουλάχιστον, είχαν πριν «χτυπήσει το μικρόβιο» του προεκλογικού πυρετού.

Έχουμε βάλει τον Δήμο σε μια αναπτυξιακή πορεία που δεν πρέπει και δεν θα γυρίσει πίσω. Όποιος θέλει να ακολουθήσει μαζί μας σε αυτή την τροχιά, είναι ευπρόσδεκτος να συζητήσουμε ακόμα και τώρα, πριν από τις εκλογές.

Γιώργος Παπαδημητρίου: Για τους συνεργάτες μου κι εμένα, οι δημοτικές παρατάξεις εκπροσωπούν δημότες και με δεδομένο αυτό είμαι ο πρώτος που θα επιδιώξω και θα υπηρετήσω τη συναίνεση. Δεν θέτω κανέναν δικό μου όρο, πέρα από αυτούς που θέτουν και απαιτούν οι ίδιοι.

Θέλουν έναν Δήμο που θα διοικείται με διαφάνεια, χωρίς αμφισβητούμενα στεγανά, με προγραμματισμό και όχι ευκαιριακά, χωρίς το «ρουσφέτι» να αποτελεί τη «βίβλο» της λειτουργίας του. Απαιτούν σεβασμό στους θεσμούς, ιεράρχηση αναγκών και βήματα προς τα εμπρός, πιο γρήγορα από τη φθορά, χωρίς να βάζουν «τρικλοποδιές» οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Έχω δεσμευτεί στους δημότες μας ότι και σε σχέση με τη συναίνεση θα ανταποκριθώ πλήρως στην εντολή τους!

Γιώργος Ράγκος: Η απλή αναλογική είναι το δικαιότερο εκλογικό σύστημα. Η θέσπιση της όμως, με τον νόμο «Κλεισθένη», που με μία σειρά διατάξεις καθιστούν ιδιαίτερα δαπανηρή και δύσκολη τη συμμετοχή στις εκλογές, έγινε για να δημιουργήσει τους όρους για ευρύτερες συναινέσεις πάνω σε μία πολιτική σε αντιδραστική και αντιλαϊκή κατεύθυνση, με συνδιαλλαγή και «παζάρια» ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις της διαχείρισης και με ταυτόχρονη αύξηση των αρμοδιοτήτων του δημάρχου.

Εμείς δεν συναινούμε, δεν μπαίνουμε στα «παζάρια» της διαχείρισης και στον γραφικό ρόλο της «δημιουργικής αντιπολίτευσης» που «καταθέτει προτάσεις».

Μαζί με τον κόσμο της δουλειάς, παλεύουμε και διεκδικούμε να μπουν οι ανάγκες μας μπροστά, ενάντια στα δημοσιονομικά όρια κυβέρνησης και Δήμου.

Σε αυτή την προσπάθεια, και με αυτό το περιεχόμενο, θέλουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη κοινής κινηματικής δράσης και με άλλες δυνάμεις της αριστεράς και του αγώνα, εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου.

Αιμιλία Τζίβα: Το νέο σύστημα της απλής αναλογικής αποτελεί μεγάλη τομή θα συμβάλλει θετικά για τους πολίτες, αλλά καθόλου βολικά για όσους έχουν μάθει να λειτουργούν με ψεύτικες πλειοψηφίες, και επίπλαστες αυταρχικές αυτοδυναμίες. Προϋποθέτει συνθέσεις και συνεργασίες και συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη με όρους διαφάνειας και αντοχής σε βάθος χρόνου. 

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τους πολίτες και τις παρατάξεις να αφήσουν πίσω στείρες και ξεπερασμένες λογικές και να συμβάλλουν στη δημιουργία μίας μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής συμμαχίας, με ισότητα, δικαιοσύνη και αξιοκρατία που θα οδηγήσει σε μια ιστορική, βαθιά δημοκρατική αλλαγή στην πόλη μας. 

Τι θα απαντούσατε σε έναν ψηφοφόρο του Δήμου σας που θα σας ρωτούσε γιατί να ψηφίσει τον δικό σας συνδυασμό στις προσεχείς εκλογές;

Παντελής Βλασσόπουλος: Από την ίδρυση της παράταξης μέχρι και σήμερα έχουμε στηριχτεί στην πολυσυλλεκτικότητα. Η εντιμότητα και η διαφάνεια είναι βασικές προϋποθέσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας, με σοβαρότητα, σχεδιασμό και άμεση επικοινωνία.

Σχεδιάζουμε ένα Ηράκλειο για όλους. Παλεύουμε, ελπίζουμε, ονειρευόμαστε και δεν το βάζουμε κάτω. Διαμορφώνουμε μαζί, μέσα από μια συνεχή αλληλεπίδραση, μια ουσιαστική και αληθινή αμφίδρομη σχέση, μια ζωντανή πόλη ανοιχτή σε όλους.

Αναπτύσσουμε και προσαρμόζουμε. Προωθούμε τις ισότιμες και ποιοτικές ευκαιρίες. Διαμορφώνουμε ένα «σπίτι» για να μας χωράει όλους. Δίνουμε αξία στην καθημερινότητα με αξιόπιστη ρεαλιστική πρόταση.

Γιώργος Ζαχάρος: Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα στη γειτονιά, στους χώρους δουλειάς, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με σκοπό να ανατρέψει την πολιτική που φέρνει φτώχεια, δυστυχία, εκμετάλλευση, ανεργία. Όλοι μάς ξέρουν, δεν κάναμε ποτέ πίσω για να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα, δεν είμαστε πίσω από συναλλαγές, κρυφές ή φανερές.

Σκοπός μας είναι να οργανωθεί η εργατική και λαϊκή πάλη, η διεκδίκηση και ο έλεγχος των δημοτικών αρχών, με «σημαία» τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, της νεολαίας, των μικροαπασχολούμενων.

Τους καλούμε να ψηφίσουν ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σε Δήμο και Περιφέρεια, ΚΚΕ στην Ευρωβουλή. Να δώσουν δύναμη στη δύναμή τους.

Κυριάκος Κουτρούλης: Γιατί το όραμά μας (όπως το έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει) έχει στόχο μια πόλη:

  • με κοινωνικό πρόσωπο
  • φιλική στον δημότη,
  • φιλική στο περιβάλλον,
  • φιλική στον άνθρωπο,
  • φιλική στην ανάπτυξη.

Γιατί έχουμε αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για τα προβλήματα των δημοτών.

Γιατί έχουμε αποδείξει ότι έχουμε κουλτούρα συνεργασίας, απαραίτητη για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Γιατί αυτό που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια στον Δήμο μας, δηλαδή την απαξίωση των θεσμικών οργάνων και των πολιτών, δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να συνεχιστεί και έχουμε τα εχέγγυα γι’ αυτό.

Γιατί εμείς τουλάχιστον ξέρουμε να ακούμε.

Νίκος Μπάμπαλος: Μόνο τούτο: να κοιτάξει γύρω του. Να συγκρίνει το Ηράκλειο όπως ήταν το 2014 και όπως είναι σήμερα. Να θυμηθεί πώς ήταν η καθαριότητα της πόλης και πώς είναι σήμερα. Πώς ήταν το οδόστρωμα, τα πεζοδρόμια, τα σχολεία και σε τι κατάσταση τα έχουμε φτάσει.

Ξέρετε, πολλοί θα προσπαθήσουν να πουν πολλά και να κάνουν το άσπρο μαύρο. Εμείς κρατάμε χαμηλούς τόνους και δηλώνουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους Ηρακλειώτες. Γι’ αυτό και δεν θα τους υποδείξουμε τι θα κάνουν. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουν όλοι οι δημότες μας ότι η ψήφος τους είναι η δύναμή τους, αλλά και η δύναμή μας να συνεχίσουμε να δίνουμε άμεσα λύσεις στα θέματα της καθημερινότητας για την πόλη που αγαπάμε, να συνεχίσουμε το έργο μας για να πάμε όλοι μαζί το Ηράκλειο Μπροστά! 

Γιώργος Παπαδημητρίου: Ο συνδυασμός μας ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΑΖΙ ξεκίνησε από τις γειτονιές της πόλης και δημιουργήθηκε από την ανάγκη για το νέο, το διαφορετικό. Η απαίτηση για αλλαγή σε πρόσωπα και νοοτροπίες είναι διάχυτη. 

Ζητώ, όμως, τη θετική ψήφο και όχι την ψήφο άρνησης στο παλιό. Τους ζητώ όχι να γυρίσουμε σελίδα, αλλά να αρχίσουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο. Θέλω να είναι και να νιώσουν πρωταγωνιστές.

Και όσο για εμάς, για εμένα, δεν θέλω να έχω την εμπιστοσύνη και την τιμή τους για να διοικήσω το Ηράκλειο. Θέλω να ομορφύνω το Ηράκλειο, να το κάνω ανταγωνιστικό, να δώσω σε όλους μας την προοπτική και τη δυνατότητα να γίνει η ζωή μας καλύτερη και να βάλω τις βάσεις να γίνει ακόμα πιο καλή για τη νέα γενιά, που αυτή δεν συμβιβάζεται με το λίγο και το μέτριο.

Γιώργος Ράγκος: Για μας η δύναμη βρίσκεται στην ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος «από τα κάτω», με αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό, για να παρέμβει στην τοπική κοινωνία και παράλληλα να συνδεθεί με τη συνολική πάλη. Για να ανοίξουμε μία ΚΟΚΚΙΝΗ ΡΩΓΜΗ στα συμφέροντα που υπηρέτησαν και υπηρετούν κυβερνήσεις και δήμαρχοι. 

Θέλουμε την ψήφο από όλες και όλους, και ιδιαίτερα από τα νέα παιδιά και τους εργαζόμενους, που δεν βολεύονται από αυτή την κατάσταση και θέλουν να παλέψουν για να την αλλάξουν.

Αλλά δεν ζητάμε μόνο την ψήφο τους. Θέλουμε να στηρίξουν, να συμμετέχουν στην ΚΟΚΚΙΝΗ ΡΩΓΜΗ, να παλέψουμε μαζί, να γίνουμε οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Γιατί την ιστορία τη γράφουμε εμείς με Ανυπακοή, Αγώνα, Ρήξη, Ανατροπή.

Αιμιλία Τζίβα: Βασική μας αρχή είναι ο σεβασμός της άλλης άποψης, ο σεβασμός όλων των πολιτών και όχι μόνο αυτών που μας ψήφισαν. Αυτό δεν έχει να κάνει με την κομματική μας ταυτότητα, έχει να κάνει με την παιδεία και τον τρόπο που η δική μας η γενιά αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της νέας εποχής. Έχει να κάνει με βασικά θέματα ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας.

Ψήφος στο ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ σημαίνει απαλλαγή από παρελθοντολογίες, συμβιβασμούς και οπισθοδρομήσεις. Σημαίνει αλλαγή τρόπου διοίκησης, αλλαγή νοοτροπίας, διαφάνεια, θέσπιση θητειών στους δημάρχους και στους δημοτικούς συμβούλους.

Η πολιτική και ο πολιτικός πολιτισμός απαιτούν εντιμότητα, καθαρότητα, συνεργασία, και όραμα.  

Εμείς έχουμε τη γνώση, έχουμε το όραμα, και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τη «σκυτάλη».

Δεν ζητάμε ψήφο διαμαρτυρίας

Ζητάμε εντολή να αλλάξουμε σελίδα στην πόλη μας γιατί… Αξίζουμε μια καλύτερη ζωή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet