ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το «Ε» συζητά με τους υποψηφίους δημάρχους στη Νέα Ιωνία
Πολιτική

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το «Ε» συζητά με τους υποψηφίους δημάρχους στη Νέα Ιωνία

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ, στο πλαίσιο της πληρέστερης και εγκυρότερης ενημέρωσης των αναγνωστών του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2019, ξεκινά σειρά διαδικτυακών πολιτικών συζητήσεων-συνεντεύξεων ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους στους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών. Προσπαθήσαμε στα ερωτήματα που τους θέσαμε να συμπυκνώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα της καθημερινότητας των δημοτών, αποφεύγοντας την παρελθοντολογία και μιλώντας για το αύριο στους Δήμους που ζούμε και μεγαλώνουμε.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις θέσεις τους και να δώσουμε τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν και να επιλέξουν ποιον θα ψηφίσουν για επόμενο δήμαρχό τους.

Μετά τη σταδιακή παρουσίαση των εν λόγω συζητήσεων-συνεντεύξεων, αυτές θα αναρτηθούν σε προβεβλημένη θέση στον ιστότοπό μας ώστε, με ένα «κλικ», οποιοσδήποτε πολίτης-δημότης από τους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα να μπορεί να διαβάσει τα πάντα για όσους διεκδικούν την ψήφο του.

Ευχαριστούμε όλους τους υποψηφίους δημάρχους που, αν και μέσω μιας απαιτητικής προεκλογικής περιόδου, απάντησαν στα ερωτήματά μας, συμβάλλοντας την ενημέρωση των αναγνωστών του «Ε».

Απαραίτητη διευκρίνιση προς τους αναγνώστες μας: Δυστυχώς, η επικοινωνία με κάποιους εκ των υποψηφίων δημάρχων δεν ήταν απρόσκοπτη. Χρησιμοποιήσαμε όλα τα μέσα που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία για να επικοινωνήσουμε με όλους τους συνδυασμούς. Αν κάποιοι δεν έλαβαν το σχετικό ερωτηματολόγιο, δεν ήταν στις δικές μας προθέσεις. Επίσης, αν κάποιοι, για δικούς τους λόγους, προφανώς επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στην παραπάνω διαδικασία, γι’ αυτό δεν ευθύνεται το «Ε».

Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι ως ιστότοπος εξ αρχής έχουμε δεσμευτεί ότι θα λειτουργούμε χωρίς αποκλεισμούς, δίνοντας βήμα σε οποιαδήποτε ενυπόγραφη άποψη. Αν κάποιοι από όσους δεν απάντησαν στο ερωτηματολόγιό μας, για οποιοδήποτε λόγο, θεωρήσουν ότι δεν θα πρέπει να στερήσουν από τους δημότες του Δήμου τους την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις θέσεις τους και μέσα από τον ιστότοπό μας, εδώ είμαστε για να δημοσιεύσουμε τις απαντήσεις τους…

Οι 3 υποψήφιοι δήμαρχοι και 1 συλλογικότητα, εκ των 6 συνολικά υποψηφιοτήτων που διεκδικούν τον Δήμο Νέας Ιωνίας.

Στον Δήμο Νέας Ιωνίας, στη διαδικτυακή πολιτική συζήτηση με τους υποψηφίους δημάρχους (σ.σ.: δεν λάβαμε απαντήσεις από τους υποψηφίους δημάρχους Κώστα Κατιμερτζόγλου – ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και Νίκο Κουκουλάρη – ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ-ΝΕΑ ΑΠΟΨΗ 21ος ΑΙΩΝΑΣ) συμμετέχουν (αλφαβητική αναφορά) οι:

  • Αγγελική Βάσιλα – ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ-ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ (σ.σ.: δεν επιθυμούσαν να δημοσιευθεί φωτογραφία της επικεφαλής τους, μιας και – όπως τονίζουν – αντιτίθενται στο «δημαρχοκεντρικό μοντέλο» και υπό αυτή την έννοια οι διατυπωμένες θέσεις αφορούν στη συλλογικότητα που εκφράζουν)
  • Ηρακλής Γκότσης – ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
  • Δέσποινα Θωμαΐδου – ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ
  • Παναγιώτης Μανούρης – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 

Ποια θεωρείτε ως τα σημαντικότερα προβλήματα στον Δήμο σας, για τα οποία θα ξεκινήσετε να αναζητείτε λύσεις από την πρώτη μέρα που θα αναλάβετε τη διοίκηση;

Αγγελική Βάσιλα: Η ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ- ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ είναι μια αντικαπιταλιστική κίνηση πόλης με συγκεκριμένη αντίληψη για τα προβλήματα του Δήμου μας και τις αιτίες που τα δημιουργούν. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να μην επισημάνουμε ότι τα βασικά προβλήματα της πόλης μας είναι παρόμοια με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι λαϊκές και εργατικές οικογένειες στην Ελλάδα. Η ανεργία, η φτώχεια, οι άθλιες εργασιακές συνθήκες, η φυγή των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, προβλήματα σημαντικά και για την περιοχή μας, που ο κόσμος της ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού.

Αυτά λοιπόν τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν αν δεν συγκρουστούμε με τις  κυβερνήσεις, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, που τα δημιουργούν.

Ηρακλής Γκότσης: Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας ώστε να μειωθούν οι συνέπειες της μακροχρόνιας κρίσης. Γι’ αυτό διατηρήσαμε όλες τις δράσεις της Κοινωνικής Υπηρεσίας (ΚΑΠΗ – Κατασκήνωση – Δημοτική Συγκοινωνία), λειτουργούμε Κοινωνικό Παντοπωλείο, σχολικά γεύματα για όλους τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων (περίπου 3.400 γεύματα ημερησίως).

Επίσης, λειτουργεί Κέντρο Κοινότητας, που βοηθάει τους συμπολίτες μας για το ΚΕΑ (σ.σ.: Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), για τα επιδόματα, για τις ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ κ.λπ., όπως επίσης και γραφείο για τα «κόκκινα» δάνεια, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Ακόμη, στηρίζουμε τις εμπορικές γειτονιές της πόλης μας. Ήδη, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, έχουμε καταθέσει πρόταση στο υπουργείο Ανάπτυξης για ένα πιλοτικό πρόγραμμα.

Τέλος, ολοκληρώνουμε σύντομα τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ξεκινήσει, για να προχωρήσουμε σε αντικατάσταση οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων.

Δέσποινα Θωμαΐδου: Η Νέα Ιωνία είναι μια πόλη με ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο ιστό, που έχει ανάγκη κυρίως την πλήρη αναβάθμιση των χώρων πρασίνου, την επίλυση του προβλήματος της καθαριότητας και τη δημιουργία υποδομών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Εκτός αυτών, τα προβλήματα που ταλανίζουν τη Νέα Ιωνία είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, η ανυπαρξία προγραμματισμού και η ανεπάρκεια της Δημοτικής Συγκοινωνίας.

Εμείς πιστεύουμε σε μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική, που θα υπερβαίνει τις μικρο-εξυπηρετήσεις και θα συγκρούεται με τα κρούσματα κακοδιαχείρισης. Η δημιουργία κατάλληλων υποδομών για τη τόνωση της τοπικής αγοράς αποτελεί για εμάς προτεραιότητα, καθώς με θεματικές παρεμβάσεις σκοπεύουμε να κάνουμε και πάλι τη Νέα Ιωνία πόλο έλξης για όλη την Αττική.

Παναγιώτης Μανούρης: Τα κυριότερα προβλήματα της Νέας Ιωνίας εδράζονται στην καθημερινότητα του πολίτη. Η πόλη μοιάζει βομβαρδισμένη εν καιρώ ειρήνης, καθώς δρόμοι και πεζοδρόμια είναι ασυντήρητα, πλατείες και πεζόδρομοι έχουν εικόνα εγκατάλειψης, ο ελλιπής φωτισμός αυξάνει το αίσθημα ανασφάλειας και την παραβατικότητα, οι παιδικές χαρές έχουν ασυντήρητο ως και επικίνδυνο για τα παιδιά εξοπλισμό και στον Δήμο η «ψηφιοποίηση» παραμένει άγνωστη λέξη.

Άμεσο μέλημά μας είναι, με απλές παρεμβάσεις, να ανακουφίσουμε την καθημερινότητα της πόλης. Για παράδειγμα, ένα νοικοκυρεμένο πρόγραμμα στα δρομολόγια των απορριμματοφόρων θα δώσει άμεση λύση στην καθαριότητα της Νέας Ιωνίας και ιδίως στο εμπορικό της κέντρο. Απλές λύσεις βελτίωσης του οδοφωτισμού θα ενδυναμώσουν το αίσθημα ασφάλειας.

Βέβαια, οι παρεμβάσεις αυτές είναι απλές «ασπιρίνες» σε μία πόλη που χρειάζεται δραστικές παρεμβάσεις για να συνέλθει από την παρακμή.

Με δεδομένη τη διαρκή περικοπή πόρων από το κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από ποιες συγκεκριμένες πηγές θα αναζητήσετε χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;

Αγγελική Βάσιλα: Είναι προφανές σε όλους ότι η έλλειψη χρηματοδότησης των δήμων, που είναι πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε., διαμορφώνει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που «ωθεί» τις δημοτικές αρχές σε λύσεις εις βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας, δηλαδή την αύξηση των ήδη υψηλών φόρων και δημοτικών τελών και την ιδιωτικοποίηση-εκχώρηση σημαντικών λειτουργιών σε ιδιώτες εργολάβους.

Εμείς κινούμαστε στην αντίθετη κατεύθυνση. Θα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος που θα διεκδικήσει την κάλυψη όλων των κοινωνικών αναγκών με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη δραστική μείωση των δημοτικών τελών για τις λαϊκές οικογένειες, με ταυτόχρονη σημαντική αύξησή τους για τις μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στον Δήμο.

Ηρακλής Γκότσης: Ήδη έχουν ενταχθεί και έχουμε καταθέσει προτάσεις σε διάφορα προγράμματα και με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουμε την έλλειψη πόρων, που είναι σημαντική (60%, περίπου),  ώστε να αντιμετωπίσουμε κάποια από τα προβλήματα της πόλης μας.

Ενδεικτικά αναφέρω:

Από την Περιφέρεια

  • Αντιπλημμυρικά σε όλες τις γειτονιές: εκτελείται.
  • Αντιπλημμυρικό, μετατόπιση ρέματος Πεύκης, εκτελείται.
  • Αντιπλημμυρικό Περισσού, δημοπρατήθηκε.
  • Πεζογέφυρα στην οδό Παναγούλη εκτελείται.
  • Υπόγειο πάρκινγκ-Πάρκο, εκτελείται.

Από το υπουργείο Εσωτερικών

  • ΦιλόΔημος 1:  Αγορά εξοπλισμού.
  • ΦιλόΔημος 2: Συντήρηση σχολικών κτηρίων.
  • ΦιλόΔημος 3: Ανακατασκευή παιδικών χαρών.
  • ΦιλόΔημος 4: Αθλητικές εργασίες.

Υπουργείο Ανάπτυξης

  • Γεωθερμία.
  • Ανακατασκευή Α’ Δημοτικού Παιδικού Σταθμού.
  • Πιλοτικό πρόγραμμα για ανάπτυξη εμπορικών δρόμων.

Πράσινο Ταμείο

  • Συντήρηση στηλών Αδριάνειου Υδραγωγείου και περιβάλλοντος χώρου.

Δέσποινα Θωμαΐδου: Έχουμε την εμπειρία και το διεκδικητικό πνεύμα προκειμένου να εξασφαλίσουμε για την πόλη μας κάθε δυνατή χρηματοδότηση που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής. Υπάρχουν ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία και συνέργειες, κυρίως εγκάρσιες, που πρόκειται να καταστήσουν την πόλη έναν τόπο που αξίζει να ζει κανείς.

Η ευρωπαϊκή εμπειρία στον τομέα αυτό είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αξιοποιηθεί στο έπακρον.

Παναγιώτης Μανούρης: Η «καραμέλα» της κρίσης είναι η βολική δικαιολογία για όσους δεν κατάφεραν να παράξουν έργο. Οι γνωρίζοντες κατανοούν ότι, πέρα από τους κρατικούς και αυτοτελείς πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπάρχει πλέον κι ένα πλήθος χρηματοδοτικών εργαλείων που στηρίζουν πλέον δράσεις εκσυγχρονισμού πόλεων.

Υπάρχουν ακόμη και συνέργειες ή συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα και τις επιχειρήσεις, μέσα από προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που μπορούν να βελτιώσουν τις υποδομές σε έναν Δήμο. Κι αυτό δεν επηρεάζει τον δημόσιο χαρακτήρα των υποδομών.

Η Νέα Ιωνία ήταν και παραμένει κόμβος εμπορίου κι έτσι προγράμματα ψηφιοποίησης «έξυπνων» πόλεων και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μπορούν κάλλιστα να εφαρμοστούν και να αντλήσουν πόρους από όλες τις διαθέσιμες πηγές.

Θέλουμε την πόλη σύγχρονη και ακμάζουσα και δεν θα αφήσουμε κανένα πρόγραμμα ανεκμετάλλευτο. Για τον λόγο αυτό θα δημιουργηθεί ειδικό τμήμα στον Δήμο που θα παρακολουθεί τις προκηρύξεις, θα καταθέτει προτάσεις και θα μοχλεύει πόρους.

Ως βασικά ζητήματα καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες προβάλλονται συνήθως η καθαριότητα, το πρόβλημα κυκλοφορίας – στάθμευσης και η ασφάλεια. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθείτε σε ό,τι αφορά αυτά τα θέματα;

Αγγελική Βάσιλα: Δεν θα συμφωνήσουμε με τις διαπιστώσεις αυτές. Η καθημερινότητα που απασχολεί τους ανθρώπους των γειτονιών μας, η εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς επιβίωσης, οι άθλιες εργασιακές συνθήκες, με ελάχιστη ή χωρίς αμοιβή, η τεράστια ανεργία των νέων…

Ασφαλώς και κομμάτι της καθημερινότητάς τους περιλαμβάνει και τα ερωτήματά σας. Ωστόσο ούτε αυτά μπορούν να λυθούν, αν δεν διεκδικήσεις από την κυβέρνηση σημαντική αύξηση στη χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Επίσης, δεν λύνεται το πρόβλημα κυκλοφορίας και στάθμευσης, αν δεν προκρίνεις τη δημόσια δωρεάν και αξιόπιστη μετακίνηση, με Δημοτική Συγκοινωνία δωρεάν και αξιόπιστη, καθώς και τη  δημιουργία υποδομών για χρήση του ποδηλάτου.

Επιπλέον, το όλο ζήτημα έχει να κάνει και με τον χαρακτήρα της πόλης. Εμείς δεν θέλουμε μια Νέα Ιωνία υπερτοπικό κέντρο αγοράς. Θέλουμε μια πόλη που θα συνδυάζει την εργασία, την ψυχαγωγία, τις αγορές και την κατοικία, που θα έχει στο κέντρο της την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των κατοίκων.

Ηρακλής Γκότσης: Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθαριότητας, η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται καθημερινά. Έχουν ξεκινήσει πιλοτικά, προγράμματα ανακύκλωσης, όπως, για παράδειγμα, για τα οργανικά, ώστε να μειωθεί ο όγκος τους. Αυτή την τετραετία αγοράστηκαν συνολικά 14 οχήματα.

Από την άλλη, κατασκευάζεται υπόγειο πάρκινγκ 360 θέσεων στο κέντρο της πόλης, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, που ελπίζουμε ότι θα λύσει σημαντικά το πρόβλημα της κυκλοφορίας και της στάθμευσης.

Τέλος, έχουμε ξεκινήσει και αλλάζουμε όλα τα φωτιστικά και τις λάμπες του Δήμου (περίπου 8.000) με φωτιστικά και λάμπες LED, επιτυγχάνοντας καλύτερο και οικονομικότερο αποτέλεσμα και κάνοντας ασφαλέστερες τις γειτονιές.

Δέσποινα Θωμαΐδου: Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα βασικό «αγκάθι» για την πόλη, με τους δημότες να απαιτούν λύση. Εμείς, από την πρώτη ημέρα, θα στραφούμε στις πιο ασφαλείς μεθόδους, όπως είναι η ανακύκλωση, η διαλογή στην πηγή, η κομποστοποίηση. Έχουμε καταρτίσει το σχέδιο για την ανάπτυξη Τηλεματικής Διαχείρισης Απορριμματοφόρων του Δήμου. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα αδέσποτα ζώα, με την ίδρυση δημοτικού κτηνιατρείου και τη διαμόρφωση ειδικών εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία τους.

Σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση, είναι απαραίτητη μια περιβαλλοντική καμπάνια με απώτερο σκοπό την απόσυρση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων της πόλης, που κατ’ επέκταση σημαίνει και απελευθέρωση θέσεων στάθμευσης. Επιπλέον προχωράμε σε κυκλοφοριακές μελέτες με στόχο την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, ενώ υπάρχει στον ορίζοντα η δημιουργία ποδηλατοδρόμου.

Σχετικά με την ασφάλεια, το σύνθημα μας είναι: «Φως παντού!». Περπατώντας στη Νέα Ιωνία θα διαπιστώσετε ότι, εκτός της αγοράς, η πόλη βυθίζεται στο σκοτάδι, που ευνοεί τη δράση των επιτήδειων. Από κει και πέρα, θα προωθήσουμε τη διαρκή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., ενώ θα αναβαθμίσουμε τη Δημοτική Αστυνομία.

Παναγιώτης Μανούρης: Η Νέα Ιωνία πρέπει να αποκτήσει λύσεις ήπιας κυκλοφορίας για να βοηθηθεί ο εμπορικός ιστός, αλλά και η ζωή των κατοίκων της. Προτεραιότητά μας είναι η επικαιροποίηση των συγκοινωνιακών μελετών που θα δώσουν λύσεις βιώσιμης κινητικότητας, σε συνδυασμό με ένα πλέγμα χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης, που θα λειτουργεί αποτρεπτικά για την πολύωρη παραμονή οχημάτων και ενισχυτικά για την ολιγόωρη στάθμευση. Η πόλη έχει προνομιακά τρεις πύλες εισόδου από σταθμούς ΗΣΑΠ, που θα αξιοποιηθούν καλύτερα, σε συνδυασμό με πυκνά δρομολόγια Δημοτικής Συγκοινωνίας. Στόχος είναι ο περιορισμός της χρήσης αυτοκινήτου, άρα λιγότερο καυσαέριο και καλύτερο περιβάλλον, ενώ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο να φτιαχτούν ποδηλατόδρομοι.

Ο σωστός φωτισμός, σε συνδυασμό με την καλύτερη αστυνόμευση, είναι οι παράμετροι που ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας σε μία πόλη. Θα δώσουμε άμεση προτεραιότητα και στα δύο. Φωτίζοντας τα σκοτεινά σημεία και τις διαδρομές των πολιτών, μειώνουμε την παραβατικότητα. Για τα δε κτήρια σχολείων, τις παιδικές χαρές και τους κοινόχρηστους χώρους, όπου θα κριθεί ότι είναι απαραίτητο, θα υπάρξουν και ειδικά μέτρα φύλαξης.

Στις περισσότερες πόλεις του εξωτερικού η ψηφιακή εποχή είναι ήδη παρούσα. Στον δικό σας Δήμο πώς θα επιχειρήσετε να εντάξετε τη σύγχρονη τεχνολογία στην καθημερινότητα, ώστε να διευκολύνετε τη ζωή των συνδημοτών σας;

Αγγελική Βάσιλα: Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει πλευρές της καθημερινότητας. Όμως μια συζήτηση που επικεντρώνεται απλώς σε αυτό, χωρίς να βάζει το τι θα εξυπηρετήσει, είναι σαν όμορφο «αμπαλάζ» για ένα άσχημο κουτί.

Παράλληλα, ο τρόπος που αναπτύσσονται διάφορες τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες κυρίως αποσκοπούν στη διαμόρφωση ενός νέου πεδίου κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Για εμάς έχει νόημα μια συζήτηση αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών ως ενισχυτική πλευρά της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών, που αποτελούν προτεραιότητα. Δεν χρειαζόμαστε μια αυτοματοποιημένη εφαρμογή που θα σε ενημερώνει ότι δεν θα πάρουν το παιδί σου στον παιδικό, αλλά  χρήματα για να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών…

Ηρακλής Γκότσης: Ο σχεδιασμός του Δήμου Νέας Ιωνίας στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συνοψίζεται σε τρεις δράσεις:

Αναβάθμιση των υποδομών: Έχει υλοποιηθεί ήδη η αναβάθμιση του εξοπλισμού σε servers και ακολουθεί η αναβάθμιση των δικτύων και η  εξασφάλιση της ασφάλειας των δεδομένων.

Ψηφιακή διακίνηση εγγράφων: Ήδη ο Δήμος έχει εγγραφεί στο σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων «ΙΡΙΔΑ», του υπ. Εσωτερικών και θα επεκτείνει την ψηφιακή διακίνηση εγγράφων και εντός του Οργανισμού, με ευρεία χρήση ψηφιακών υπογραφών.

Υπηρεσίες προς τους πολίτες: σχεδιάζεται η ανάπτυξη μιας νέας ιστοσελίδας, συμβατής με φορητές συσκευές, που θα παρέχει ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και συναλλαγές προς τους πολίτες όπου και αν βρίσκονται.

Δέσποινα Θωμαΐδου: Είναι αλήθεια ότι σε αυτή την προεκλογική περίοδο «πουλάει» αρκετά ο όρος «έξυπνη» πόλη, που υιοθετείται από ορισμένους προτού καν αξιολογήσουν τις δυνατότητες κάθε πόλης ή συνοικίας. Είναι εξίσου γεγονός ότι για τον Δήμο αποτελεί μονόδρομο η μετάβαση στη σύγχρονη ψηφιακή κουλτούρα και η ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, με έμφαση στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και του εργατικού δυναμικού.

Σκοπεύουμε να καθιερώσουμε τη «Γραμμή του Δημότη», χωρίς χρέωση, καθώς και να μπορεί ο δημότης ηλεκτρονικά – μέσω συγκεκριμένης πλατφόρμας – να γνωστοποιήσει προβλήματα/αιτήματα σε πραγματικό χρόνο.

Εκτός αυτού, θα δημιουργήσουμε μια διαδικτυακή πλατφόρμα πληροφοριών (Οδηγός πόλης) προς τους δημότες, με τα δρομολόγια Μέσων Μεταφοράς, τις δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές, τους ελεύθερους χώρους στάθμευσης, από εξειδικευμένους αισθητήρες οι οποίοι θα τοποθετηθούν στο οδόστρωμα.

Όλα αυτά για να εφαρμοστούν θα πρέπει να εγκατασταθεί δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, με ισχυρό σήμα σε όλες τις συνοικίες μας.

Παναγιώτης Μανούρης: Όλο το πρόγραμμα του συνδυασμού μας στηρίζεται στη λογική εξέλιξης της Νέας Ιωνίας σε «έξυπνη» πόλη. Όχι τώρα, που οι περισσότεροι Δήμοι κατανοούν ότι αυτή η επιλογή είναι μονόδρομος ανάπτυξης, αλλά από την περασμένη τετραετία, που εμείς αυτό υποστηρίζαμε ήδη.

Το πρόγραμμά μας ονομάστηκε «Άλμα Ανάπτυξης» και περιλαμβάνει όλη την εργαλειοθήκη της σύγχρονης αστικής κουλτούρας. Με βιώσιμη κινητικότητα, βιοκλιματικές παρεμβάσεις στα κτήρια, ανακύκλωση, ψηφιοποίηση υπηρεσιών και δεδομένων, τοπικό αυτόνομο κοινωνικό κράτος και διαδραστική επικοινωνία Δήμου-Δημότη.

Η δυνατότητα διοίκησης των Δήμων την επόμενη μέρα είναι δεδομένο ότι θα απαιτήσει ευρύτερες συνεργασίες. Σε ποια βάση και με ποια προαπαιτούμενα είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε σε συνθέσεις με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις του Δήμου σας;

Αγγελική Βάσιλα: Οι δήμοι αποτελούν «μακρύ χέρι» του κράτους, είναι τοπικό κράτος. Ο «Καλλικράτης» παλιότερα και ο «Κλεισθένης» ακόμα περισσότερο, καθώς και το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, επιβάλλονται από κυβερνήσεις και Ε.Ε. για να «θωρακίσουν» τους Δήμους ενάντια σε κάθε πλευρά που θα μπορούσε να «ξεφύγει» από μια διαχείριση προς όφελος των τοπικών επιχειρηματικών συμφερόντων και του ευρύτερου σχεδιασμού τους.

Δεν έχουμε, λοιπόν, καμιά αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει «φιλολαϊκή διαχείριση». Δεν έχουμε κάποιο άγχος για τη «διοίκηση» του Δήμου. Η πλειονότητα των υπολοίπων συνδυασμών, παρά τα όσα λένε, συμφωνούν με την ουσία όλων των ακολουθούμενων πολιτικών και επομένως έχουν ταύτιση στις βασικές κατευθύνσεις.

Εμείς θα κρατήσουμε τον ρόλο της λαϊκής μαχητικής αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, κυρίως έξω από αυτό.

Ηρακλής Γκότσης: Πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν οι πλειοψηφίες που απαιτούνται για να προχωρήσει η λύση των ώριμων προβλημάτων της πόλης. Άλλωστε εκτελούνται σήμερα μια σειρά από τα βασικά έργα.

Δέσποινα Θωμαΐδου: Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ έχει αποδείξει εμπράκτως ότι είναι υπέρ των συνεργασιών και μια παράταξη στην οποία δεν υπάρχουν κομματικές αντιπαραθέσεις. Πρόσφατα εντάχθηκαν στον συνδυασμό μας τρεις ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι από διαφορετικούς χώρους ο καθένας.

Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε έναν ανεξάρτητο συνδυασμό, με πολυφωνία και ένωση δυνάμεων, για το καλό της πόλης μας. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε με όλους, εκτός από εκείνους που καλλιεργούν τεχνητές πολώσεις για να σώσουν το πολιτικό τους σαρκίο.

Δεν θα αφήσουμε τη Νέα Ιωνία να οδηγηθεί σε ακυβερνησία. Πρέπει να διοικηθεί και θα διοικηθεί από ικανούς ανθρώπους που περπατούν, ζουν και αφουγκράζονται καθημερινά τους συνανθρώπους μας.

Παναγιώτης Μανούρης: Η σύγκλιση στη δική μας λογική απαιτεί ένα «μίνιμουμ» προεκλογικών δεσμεύσεων για το καλό της πόλης. Ως μείζων μειοψηφία, τα προηγούμενα χρόνια, δείξαμε τον δρόμο, στηρίζοντας προτάσεις της δημοτικής αρχής που βοηθούσαν την προκοπή της Νέας Ιωνίας.

Ως ανεξάρτητη παράταξη, πιστεύουμε γενικότερα στις συνέργειες τον τοπικών δυνάμεων, με άξονα το κοινό καλό. Αυτό ήταν και θα παραμείνει το μοναδικό προαπαιτούμενο για μας.

Τι θα απαντούσατε σε έναν ψηφοφόρο του Δήμου σας που θα σας ρωτούσε γιατί να ψηφίσει τον δικό σας συνδυασμό στις προσεχείς εκλογές;

Αγγελική Βάσιλα: Εμείς δεν καλούμε τον κόσμο να μας ψηφίσει και να τα πούμε ξανά σε τέσσερα χρόνια. Δεν θέλουμε να μας «αναθέσει» τη λύση των προβλημάτων του. Αντίθετα τον καλούμε σε μια συνεχή προσπάθεια κοινής συστράτευσης και αγώνα.

Θέλουμε να είμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο η φωνή όσων αγωνίζονται και να φέρνουμε μέσα σε αυτό τις καθημερινές διεκδικήσεις όλων μας. Τον καλούμε λοιπόν να αγωνιστούμε μαζί για τη λύση όλων των προβλημάτων μας. Τον καλούμε να στηρίξει μια προσπάθεια που είναι τμήμα ενός ευρύτερου πανελλαδικού ρεύματος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, που θεωρεί ότι χρειάζεται αποφασιστική σύγκρουση και ρήξη με την κυβέρνηση και την Ε.Ε., για να χάσει το κεφάλαιο και να κερδίσει αυτός που παράγει τον πλούτο.

Ηρακλής Γκότσης: Γιατί τα δύσκολα χρόνια της κρίσης όχι μόνο κρατήσαμε τον Δήμο, αλλά διευρύναμε τις δράσεις του.

Γιατί αυτά που δεσμευτήκαμε τα υλοποιούμε και κάναμε και άλλα.

Γιατί γνωρίζουμε τα προβλήματα του Δήμου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα, και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών, να οργανωθεί καλύτερα και να μη γίνει «βορά» στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Δέσποινα Θωμαΐδου: Ως επικεφαλής του συνδυασμού και με μακροχρόνια θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είμαι σίγουρη ότι οι δημότες της Νέας Ιωνίας γνωρίζουν ποια είμαι. Σε αυτή την εκλογική μάχη με τιμούν στο πλευρό μου άνθρωποι με μεράκι, πάθος και όραμα για τη Νέα Ιωνία. Είμαστε έτοιμοι να διοικήσουμε και να οικοδομήσουμε την κανονικότητα σε μια πόλη με τεράστιες δυνατότητες. Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε με Δύναμη και Προοπτική για τη Νέα Ιωνία μας. Είμαστε έτοιμοι, με πάθος και αφοσίωση, να εργαστούμε για τα συμφέροντα και την πρόοδο της πόλης μας.

Σε αυτόν τον αγώνα καμία και κανείς δεν περισσεύει. Γι’ αυτό και ζητάμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, για να φτιάξουμε μια όμορφη και ανθρώπινη πόλη, με σεβασμό στις ρίζες, την ιστορία της, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Παναγιώτης Μανούρης: Ζούμε τον αιώνα των πόλεων και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, πέρα και πάνω από κομματικές επιλογές, οι πόλεις μας πρέπει να αναπτυχθούν και να γίνουν φιλικές προς τους κατοίκους.

Το δίλημμα στη Νέα Ιωνία είναι απλό και ξεκάθαρο: αν κάποιος νιώθει ευτυχισμένος με τον τρόπο που εξελίσσεται η καθημερινότητα στην πόλη, δεν έχει παρά να κάνει τις ίδιες επιλογές. Αν όμως η εικόνα της πόλης δεν τον ικανοποιεί, θα πρέπει να μας δώσει τη δύναμη να την αλλάξουμε.

Εμείς λέμε ότι θέλουμε τη Νέα Ιωνία σύγχρονο Κέντρο Εμπορίου, κοιτίδα Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τέχνης και τόπο αντάξιο της ιστορίας και των κατοίκων. Ας μας επιλέξουν όσοι συμφωνούν με αυτό.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet