Τσέρνομπιλ 33 χρόνια μετά: Η επιστροφή της φύσης και η αποσύνθεση του πολιτισμού
Επιστήμη & Τεχνολογία

Τσέρνομπιλ 33 χρόνια μετά: Η επιστροφή της φύσης και η αποσύνθεση του πολιτισμού

Τριάντα τρία χρόνια μετά την πυρηνική έκρηξη στο Τσέρνομπιλ, η φύση κυριαρχεί και πάλι και οι σκύλοι έχουν… κυριεύσει την πόλη-«φάντασμα».

Το απόγευμα της 25ης Απριλίου του 1986, ένας έλεγχος ρουτίνας στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ κοντά στο Πρίπιατ της Ουκρανίας, πήγαινε πολύ άσχημα δίνοντας «σάρκα και οστά» σε έναν από τους χειρότερους εφιάλτες του καιρού μας. 

Ένα πυρηνικό ατύχημα. Μια σειρά λαθών είχε οδηγήσει στην έκρηξη του αντιδραστήρα νο.4, που οδήγησε στην διαρροή τεράστιων ποσοτήτων ραδιενεργού υλικού στην ατμόσφαιρα. Τέσσερις μήνες μετά το ατύχημα και με 28 ανθρώπους νεκρούς, η άγρια ζωή γύρω από την πόλη είχε αφεθεί να… μαραζώνει κάτω από τις καταστροφικές συνέπειες του ατυχήματος. Η πόλη Πρίπιατ εκκενώθηκε και παραμένει ως και σήμερα μια πόλη-«φάντασμα».

Το νέο στην υπόθεση του Τσέρνομπιλ, είναι ότι σιγά σιγά, όπως παρατηρεί και ο φωτογράφος Ντέιβ ΜακΜίλαν, που πρόσφατα εξέδωσε ένα λεύκωμα φωτογραφιών από την περιοχή «μου είναι πλέον ξεκάθαρη η αντίθεση που προκύπτει: Η φύση κερδίζει και πάλι τη θέση της, την ώρα που τα υπολείμματα του πολιτισμού στην περιοχή αποσυντίθενται».

Ο Ντέιβ ΜακΜίλαν έχει πραγματοποιήσει, από το 1994, 21 αποστολές στην περιοχή καταγράφοντας την αλλαγή του τοπίου, το οποίο σιγά αλλά σταθερά ζωντανεύει, όχι βέβαια από ανθρώπους, αλλά από δένδρα και… σκύλους! Η τελευταία είναι η παρατήρηση ενός φοιτητή, του Άλεξ Χέντρικς, ο οποίος έμεινε έκπληκτος από το πόσα σκυλιά υπάρχουν στην περιοχή.

Πως βρέθηκαν εκεί; Θα αναρωτηθεί κανείς, σύμφωνα με επιστήμονες όμως φαίνεται ότι πρόκειται για τους απογόνους των σκυλιών που έμειναν πίσω κατά τη διάρκεια της εκκένωσης της περιοχής.

«Μοιάζει λες και η περιοχή έχει καταληφθεί από σκυλιά. Μάλιστα μαζεύονται στα σημεία ελέγχου του στρατού και λειτουργούν σαν σύντροφοί τους. Τους ειδοποιούν όταν πλησιάζουν λύκοι» αναφέρει ο φοιτητής.  Τέλος, μόλις πρόσφατα, κάμερες κατέγραψαν τη δειλή μεν, επιστροφή δε και κάποιων άλλων ειδών ζώων στην περιοχή, 33 χρόνια από όταν το πυρηνικό ατύχημα τη μετέτρεψε σε «φάντασμα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet