Για την πόλη που μας αξίζει: Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών συγκροτημάτων
Κοινωνία

Για την πόλη που μας αξίζει: Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών συγκροτημάτων

Τις δεσμεύσεις της για ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου Παπάγου – Χολαργού ανακοίνωσε η παράταξη Για την πόλη που μας αξίζει.

Συγκεκριμένα, η παράταξη, με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο Παπάγου – Χολαργού τον Κώστα Τίγκα, επισημαίνει τα εξής:

Η ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου μας μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολικά συγκροτήματα! Στόχος μας είναι να θωρακίσουμε ενεργειακά τα κτήρια ώστε να βελτιωθεί το καθημερινό περιβάλλον των παιδιών μας με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα οικονομικότερους ως προς τα έξοδα που βαρύνουν τον Δήμο.

Επειδή πρόκειται για υφιστάμενα σχολικά συγκροτήματα, μερικά εξ αυτών κατασκευασμένα πριν το 1985 και άλλα μετά το 1985 έως το 2014, δεν έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕνΑΚ) που εφαρμόσθηκε το 2014 και αφορούν παρεμβάσεις στο κέλυφος του κτηρίου και στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις αυτού, οι οποίες με τη σειρά τους αναβαθμίζουν ενεργειακά το κτήριο.

Παρεμβάσεις στο κέλυφος του κτηρίου:

Για την αποφυγή ροής θερμότητας από το εσωτερικό του κτηρίου προς το περιβάλλον, οι εξωτερικές τοιχοποιίες, η οροφή και το δάπεδο, πρέπει να διαθέτουν την επιστημονικά υπολογιζόμενη θερμομόνωση. Έτσι, λοιπόν, σε όσα σχολικά συγκροτήματα οι εξωτερικές τοιχοποιίες, οι οροφές-δώματα και τα δάπεδα δεν διαθέτουν θερμομόνωση, θα πρέπει να εγκατασταθεί θερμοπρόσοψη, μιας και κατασκευαστικά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κάτι διαφορετικό.

Σε ότι αφορά τα κουφώματα προτείνεται η αντικατάσταση αυτών, στην περίπτωση που τα ήδη τοποθετημένα δεν είναι ενεργειακά. Συγκεκριμένα βάση του ΚΕνΑΚ, για τη Β κλιματική ζώνη στην οποία εντάσσονται όλα τα σχολεία του Δήμου, τα κουφώματα πρέπει να διαθέτουν μέγιστο συντελεστή θερμοπερατότητας. Τέτοια κουφώματα προτείνονται αυτά που χρησιμοποιούν πλαίσιο αλουμινίου με θερμοδιακοπή.

Παρεμβάσεις στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις:

Εκτός των παρεμβάσεων στο κέλυφος των σχολικών συγκροτημάτων, στο μέτρο του δυνατού πραγματοποιούνται και παρεμβάσεις στα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα αυτών, οι οποίες είναι σύμφωνες με την κείμενη Νομοθεσία και συγκεκριμένα με τον ΚΕνΑΚ. Ειδικότερα:

α. Ψύξη – Θέρμανση

Όσα σχολικά συγκροτήματα διαθέτουν σύστημα θέρμανσης με λέβητα πετρελαίου και θερμαντικά σώματα, αντικαθίσταται ο καυστήρας πετρελαίου με καυστήρα φυσικού αερίου μόνο στην περίπτωση που διέρχεται δίκτυο αερίου και μπορεί να συνδεθεί το κτήριο.

Τα δίκτυα διανομής (νερού ή άλλου μέσου) των συστημάτων θέρμανσης να διαθέτουν την ελάχιστη θερμομόνωση που καθορίζεται από την κείμενη Νομοθεσία.

β. Ζεστό νερό χρήσης

Στην περίπτωση που τα σχολικά συγκροτήματα διαθέτουν συστήματα παραγωγής και διανομής ζεστού νερού χρήσης, εγκαθίσταται ηλιοθερμικό σύστημα (αν δεν υφίσταται ήδη) με την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών και boiler είτε στο δώμα είτε στο λεβητοστάσιο.

Αντικατάσταση κυκλοφορητών διανομής ζεστού νερού χρήσης στην περίπτωση που αυτοί είναι σταθερών στροφών, με αντίστοιχους τύπου inverter.

γ. Φωτισμός

Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με αντίστοιχα τύπου LED, που διαθέτουν ελάχιστη ενεργειακή απόδοση 55 lumen/W.

Στους χώρους με φυσικό φωτισμό εξασφαλίζεταί η δυνατότητα αυτόματης σβέσης τουλάχιστον του 50% των λαμπτήρων που βρίσκονται εντός αυτών.

δ. Φωτοβολταϊκά συστήματα

Για τη μείωση της δαπάνης σε ηλεκτρική ενέργεια, εγκαθιστούμε  φωτοβολταϊκά συστήματα στα δώματα των σχολικών συγκροτημάτων.

Πρόκειται για το πρόγραμμα net metering, με βάση το οποίο γίνεται ετήσιος συμψηφισμός παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας προς/από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Η ισχύς ενός ΦΒ συστήματος θα είναι κατά μέγιστο 20KW και θα εξαρτηθεί και από τον ελεύθερο χώρο που θα διαθέτουν τα δώματα των σχολείων.

Οι δεσμεύσεις μας

Θεωρούμε πολύ σημαντικό τον έλεγχο της ενεργειακής αποδοτικότητας των σχολικών κτηρίων για να εντοπιστεί η αιτία της ενεργειακής απόκλισης από τα αποδεκτά δεδομένα, ώστε να προχωρήσουμε στην απαραίτητη αποκατάστασή τους.

Προχωρούμε άμεσα στην Ενεργειακή Αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων αναζητώντας πιστώσεις από τα προγράμματα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ -3 (που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας σύντομα ανακοινώνεται), αλλά και με άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ήρθε η ώρα να νοικοκυρέψουμε την πόλη μας.

Ήρθε η ώρα για σοβαρή δουλειά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet