Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή – Στη δίνη και η Τουρκία
Κόσμος

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή – Στη δίνη και η Τουρκία

«Καζάνι» που βράζει η Μέση Ανατολή, με επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Περίπου 450 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία δύο 24ωρα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ. Σκληρή απάντηση Νετανιάχου, με συνεχείς και σφοδρές αεροπορικές επιδρομές. Αυξάνεται ανησυχητικά και ο αριθμός των θυμάτων, μεταξύ των οποίων ένα μωρό και η έγκυος μητέρα του.

Σε μια στοχευμένη επιδρομή, το Ισραήλ σκότωσε έναν διοικητή της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν πως ήταν η πρώτη τέτοια ενέργεια από τον πόλεμο του 2014 στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατός ανέφερε πως ο Χάμεντ Άχμεντ Αμπέντ Χούντρι ήταν υπεύθυνος για τη μεταφορά κεφαλαίων από το Ιράν σε ένοπλες παρατάξεις στη Γάζα. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα με στόχο το αυτοκίνητό του.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην πόλη Ασκελόν, στο Νότιο Ισραήλ, εξαιτίας μίας από τις δεκάδες παλαιστινιακές ρουκέτες που εκτοξεύονται από χθες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Εκπρόσωπός των αστυνομικών αρχών δεν έδωσε άλλη διευκρίνιση για τα θύματα. Ο θάνατός τους ανεβάζει στους τρεις τον αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν με προέλευση τον παλαιστινιακό θύλακα αφότου ξεκίνησε αυτή η νέα έξαρση της βίας. Οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια των ισραηλινών αντιποίνων.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε πως δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τα πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακα σε απάντηση για την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του εδάφους του.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως οι δύο Παλαιστίνιοι, ο Μπιλάλ αλ-Μπάνα και ο Αμπντουλάχ Αμπού αλ-Άτα, επλήγησαν από ισραηλινή επιδρομή στο ανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας χωρίς να δίνει άλλες διευκρινίσεις.

Οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν μεταξύ άλλων και τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Τούρκου προέδρου. Ο Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις και διεμήνυσε πως το Anadolu θα συνεχίσει να ενημερώνει τον κόσμο για τις ισραηλινές ωμότητες.

Ο νέος κύκλος βίας άρχισε πριν από δύο ημέρες, όταν ελεύθερος σκοπευτής του Ισλαμικού Τζιχάντ άνοιξε πυρ εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων, προκαλώντας τον τραυματισμό δύο στρατιωτών, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ορισμένων ρουκετών, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τα πλήγματα. Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ο ένοπλος βραχίονας της οργάνωσης απειλεί ότι θα επιτεθεί σε πολλούς στρατηγικούς στόχους στο Ισραήλ, όπως στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Δέκα νεκροί, μεταξύ των οποίων έξι μαχητές της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, αλλά και ένα μωρό, όπως και η έγκυος μητέρα, του, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός μεταξύ των Παλαιστινίων. Ένας Ισραηλινός έπεσε επίσης νεκρός. Ο θάνατος της εγκύου και του βρέφους έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις. Η Χαμάς κάνει λόγο για βομβαρδισμός της κατοικίας της οικογένειας από τον ισραηλινό στρατό. Οι ισραηλινές αρχές αρνούνται κατηγορηματικά ότι συνέβη κάτι τέτοιο και υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκαν από ρουκέτα της Χαμάς, που έσκασε κατά λάθος μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ένας Ισραηλινός έχει επίσης πέσει νεκρός στις συγκρούσεις του τελευταίου 24ωρου. Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ έχει προγραμματίσει έκτακτη σύσκεψη για σήμερα, Κυριακή, προκειμένου να εκτιμήσει τις εξελίξεις, οι οποίες έρχονται παρομονές της Ημέρας Ανεξαρτησίας, αλλά και λιγότερο από δύο εβδομάδες, πριν η χώρα φιλεξονήσει χιλιάδες τουρίστες για τον διαγωνισμό της Eurovision.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet