E.E.: Aνάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ, ζυγίζει συμφέροντα και κινήσεις
Κόσμος

E.E.: Aνάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ, ζυγίζει συμφέροντα και κινήσεις

Οι Ευρωπαίοι απέρριψαν μεν το ιρανικό τελεσίγραφο των 60 ημερών, ωστόσο αυτό τους αφήνει ελάχιστα περιθώρια να διασώσουν την πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ουσιαστικά, η Ε.Ε. έχει βρεθεί να πιέζεται από δύο πλευρές, την Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον, και επιχειρεί να μετριάσει τις επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις της που δραστηριοποιούνται σε ιρανικό έδαφος, χωρίς να είναι σαφές εάν μπορεί να το πετύχει. 

Ήδη, οι προσπάθειες των Ευρωπαίων να παρακάμψουν με ένα όχημα ειδικού σκοπού τις αμερικανικές κυρώσεις και συνεχίσουν κάποιες συναλλαγές, δεν έχουν πετύχει πολλά στο να απαλύνουν τον «πόνο» για την ιρανική οικονομία από το πλήρες εμπάργκο στο πετρέλαιο και τις άλλες αμερικανικές κυρώσεις.

Εάν αποτύχουν να εξασφαλίσουν οικονομικά οφέλη για το Ιράν, που θα το πείσουν να επιμείνει στην τήρηση της συμφωνίας, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει πολύ σύντομα να επιλέξουν εάν θα δώσουν οι ίδιες το τελειωτικό χτύπημα σε αυτήν. 

Ήδη το Ιράν αποσύρεται από ορισμένες πτυχές της και ετοιμάζεται για ακόμη πιο δραστικές κινήσεις, εάν σε 60 ημέρες δεν υπάρξει απτή στήριξη της οικονομίας του από τους Ευρωπαίους. Η Ένωση δεν μπορεί να δείξει ούτε ότι υποκύπτει σε τελεσίγραφα, ούτε ότι αφήνει στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον αποκλειστικά τη διαχείριση των εξελίξεων. Έχει συμφέροντα και πρέπει να τα προστατεύσει. 

Πέραν των κυβερνήσεων και οι επιχειρήσεις πρέπει να ζυγίσουν τις δικές τους ανάγκες και να απαντήσουν σε διλήμματα. Η αμερικανική πλευρά έστειλε σήμερα σαφές μήνυμα προς τις γερμανικές επιχειρήσεις να επιλέξουν εάν θέλουν να συνεχίσουν τις business με το Ιράν ή με τις ΗΠΑ. Και τα δύο δεν γίνεται, ξεκαθάρισε o Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρένελ, με δηλώσεις του στη Bild. 

Πηγή: naftemporiki.gr, με πληροφορίες από WSJ και Bloomberg

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet