Δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού σχεδιάζει το ΚΟΙΠΑΠ
Κοινωνία

Δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού σχεδιάζει το ΚΟΙΠΑΠ

Την επέκταση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης σε επιπλέον 114 δήμους για το σχολικό έτος 2019-2020 προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 4521/2018. Ανάμεσα στους Δήμους και ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, με την ένταξη των 114 αυτών δήμων, αναμένονται περίπου 16.000 νέες εγγραφές προνηπίων – πέραν των περίπου 24.000 προνηπίων που φοιτούν ήδη στα νηπιαγωγεία των δήμων αυτών – και απελευθέρωση ισάριθμων, ενδεχομένως, θέσεων στις δομές των παιδικών σταθμών, διαθέσιμες για μικρότερα παιδιά και βρέφη. Συνολικά, από τους 325 δήμους της χώρας, 184 δήμοι έχουν ήδη ενταχθεί στη δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση κατά το τρέχον πρώτο σχολικό έτος εφαρμογής του νόμου.

Με την έναρξη του σχολικού έτους 2019-20 ο συνολικός αριθμός των δήμων εφαρμογής της θα ανέρχεται σε 298 δήμους. Η Άννα Ασπραδάκη, πρόεδρος ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΑΠ δήλωσε σχετικά:

«Ο δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης από την αρχή εξέφρασε την ένστασή του όσον αφορά τη μεταφορά των προνηπίων στη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, αναλογιζόμενος κατά πόσο οι κτηριακές υποδομές και τα σχολεία της περιοχής είναι έτοιμα να υποδεχθούν τόσα επιπλέον παιδιά, αλλά και τους εργαζόμενους γονείς . Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές του, δεν εξαιρεθήκαμε ως Δήμος από τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

»Από την πλευρά μας, ως ΚΟΙΠΑΠ, προσπαθώντας να καλύψουμε το κενό των 6 τμημάτων που θα δημιουργηθεί από την αποχώρηση των προνηπίων, να διατηρήσουμε το προσωπικό χωρίς να χρειαστεί να γίνουν μειώσεις, λόγω της σημαντικής συρρίκνωσης του αριθμού των παιδιών, αλλά και αναγνωρίζοντας την ανάγκη της πόλης μας και τη φροντίδα και φιλοξενία μικρότερων νηπίων, προχωρούμε σταδιακά στη δημιουργία βρεφικού σταθμού από 1,5 χρονών, προκειμένου να απορροφηθούν περισσότερα παιδιά. Οι αιτήσεις στους δημοτικούς παιδικούς μας σταθμούς θα γίνονται από 10-31 Μαΐου.

»Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να προχωρήσουν στην εγγραφή ή στην επανεγγραφή των παιδιών τους στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Τις αιτήσεις δέχεται η κεντρική υπηρεσία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών που στεγάζεται στον 1ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Δημοτικής Κοινότητας Πεύκης. Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί στεγάζονται σε ιδιαίτερα φροντισμένους χώρους που διαθέτουν όλες τις υποδομές ασφάλειας, εργονομικής διαρρύθμισης και αρχιτεκτονικής σχεδίασης, ώστε η καθημερινότητα των παιδιών κατά τη διάρκεια των προσχολικών τους ετών, να κυλά μέσα σε ένα ιδιαίτερα όμορφο, γεμάτο με τα παιδικά χρώματα, περιβάλλον.

»Το εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών προσέχει και μεγαλώνει τα παιδιά κατά τις ώρες παραμονής τους στους Παιδικούς Σταθμούς με πολύ φροντίδα και αγάπη, με δημιουργική απασχόληση και διδάσκοντας όλες εκείνες τις γνώσεις που θα τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν ομαλά, αλλά και να λάβουν την κατάλληλη προετοιμασία για την πρώτη τους μέρα στο επόμενο μεγάλο σχολείο: το Νηπιαγωγείο.

»Η δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου των παιδιών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς περιλαμβάνει, επίσης, ειδική προετοιμασία και γιορτές στις μεγάλες εθνικές επετείους, αλλά και σε όλα όσα γιορτάζουμε στον τόπο μας, δραστηριότητες στους χώρους των Παιδικών Σταθμών με προσκεκλημένους (π.χ. δάσκαλοι χορού κ.λπ.), αλλά και δημιουργικές εξόδους στην πόλη της Λυκόβρυσης και της Πεύκης.

»Επίσης, παρέχεται ασφάλιση των παιδιών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί παρέχουν τα υλικά χειροτεχνίας για τις δημιουργικές κατασκευές των παιδιών. Διαθέτουν ειδικό πούλμαν, κατάλληλα διαμορφωμένο, για να μεταφέρει με τη μέγιστη ασφάλεια παιδιά προσχολικής αγωγής.

»Η διατροφή στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς (πρωινό – μεσημεριανό – απογευματινό) ακολουθεί τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής. Γευστικές δημιουργίες, μαγειρεμένες με πολύ αγάπη για τα παιδιά, από τις κυρίες της κουζίνας και πάντα με τα καλύτερα υλικά που έχει να προσφέρει ο τόπος μας.

»Τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς επισκέπτεται παιδίατρος σε εβδομαδιαία βάση, ενώ καλύπτει κάθε έκτακτη ανάγκη όταν αυτή προκύψει στους Παιδικούς Σταθμούς.

»Πληροφορίες για την εγγραφή ή επανεγγραφή παιδιών σε έναν από τους παρακάτω Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς:

  • 1ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Δημοτικής Κοινότητας Πεύκης (Οδός Βαλτετσίου & Κ. Βάρναλη – 15121, Πεύκη)
  • 2ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Δημοτικής Κοινότητας Πεύκης (Οδός Εθνικής Αντιστάσεως & Γρηγορίου Λαμπράκη – 15 121, Πεύκη)
  • Δημοτικός Βρεφικός- Παιδικός Σταθμός Δημοτικής Κοινότητας Λυκόβρυσης (Οδός Ν. Πλαστήρα & Λευκωσίας – 14123, Λυκόβρυση).

»Οι γονείς για την εγγραφή των παιδιών τους για το σχολικό έτος 2018-2019 μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις στην κεντρική υπηρεσία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών που στεγάζεται στον 1ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Δημοτικής Κοινότητας Πεύκης».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet