Για την Πόλη που μας Αξίζει: Δεσμεύσεις για δημιουργία Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Παπάγου – Χολαργού
Κοινωνία

Για την Πόλη που μας Αξίζει: Δεσμεύσεις για δημιουργία Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Παπάγου – Χολαργού

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σε όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και τον πολιτισμό.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τη 18η Μαΐου, ημέρα του εορτασμού, η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία.

Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2019 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία ως κόμβοι Πολιτισμού: Το μέλλον της Παράδοσης», επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προτείνουν και να προβάλλουν τον σεβασμό της παράδοσης.

Για όλα τα παραπάνω μας ενημερώνει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Παπάγου – Χολαργού Για την Πόλη που μας Αξίζει, η οποία και προσθέτει:

«Στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού δεσπόζει ένα ακατέργαστο διαμάντι το Μουσείο – Αρχείο Παλαιών Χαρτών και χαρακτικών Αττικής,  το οποίο ιδρύθηκε για να  τιμήσει τη μνήμη του Χριστόδουλου Καραθανάση. Στη συλλογή του Μουσείου  υπάρχουν χάρτες, αλλά και προσωπικά αντικείμενα του Χρ. Καραθανάση, που τα δώρισε η οικογένεια του.

»Ο ρόλος του  Μουσείου  είναι να βοηθήσει στην αύξηση των τοπικών και άλλων επισκεπτών, αλλά και στη γενικότερη προβολή του Δήμου μας, δεδομένου ότι κυρίως η Ιστορία και η Λαογραφία αποτελούν συστατικά στοιχεία της κοινωνίας μας. Δυστυχώς, στο φετινό εορτασμό το Μουσείο δεν θα είναι επισκέψιμο για το κοινό της τοπικής κοινωνίας, αλλά ούτε έχει προγραμματιστεί καμιά εκδήλωση στα πλαίσια του αντικειμένου του».

Με αφορμή το γεγονός αυτό η παράταξη του υποψηφίου δημάρχου Κώστα Τίγκα αναφέρεται στις δεσμεύσεις της για το Μουσείο, τονίζοντας ότι θα το μετατρέψει ώστε να διαδραματίσει ένα ευρύτερο και σαφώς σημαντικότερο ρόλο.

Επίσης, θα ενεργήσει ώστε, εκτός από την υπάρχουσα συλλογή, να περιέλθουν στο Μουσείο νέες συλλογές που έχουν ιστορική και πολιτισμική άξια για τον Δήμο. Τέτοιες συλλογές υπάρχουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δύο, όπως σημειώνει.

Τέλος, θα θέσει το νέο σύγχρονο Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο στην υπηρεσία της κοινωνίας και της εξέλιξης της.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet