«Καμπανάκι» από την Fitch για το πακέτο παροχών της κυβέρνησης
Οικονομία-Αγορά

«Καμπανάκι» από την Fitch για το πακέτο παροχών της κυβέρνησης

Σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις του προεκλογικού πακέτου παροχών του Αλέξη Τσίπρα στην ελληνική οικονομία κρούει ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Όπως επισημαίνει σε ειδική έκθεση, το πακέτο παροχών της ελληνικής κυβέρνησης αυξάνει την αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ αναμένεται να οδηγήσει την Αθήνα σε εντάσεις με τους πιστωτές της.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, στις 7 Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πακέτο μέτρων ελάφρυνσης, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, αύξηση συντάξεων και ένα πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ) για το 2019 και 3,4 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ) για το 2020.

Οι ανακοινώσεις των παροχών, διαπιστώνει ο οίκος Fitch, έρχονται ενόψει των Ευρωεκλογών και Δημοτικών – Περιφερειακών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα την Κυριακή 26 Μαΐου. Το πακέτο παροχών της κυβέρνησης συνιστά μια απόπειρα για τον ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει τη δημοφιλία του ενόψει της κάλπης, μετά από τρία χρόνια δημοσιονομικής πειθαρχίας. Εάν ωστόσο αυτό το πακέτο σηματοδοτήσει μια μεγάλη αλλαγή σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική στρατηγική της χώρας, αυτό θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες:

  • πώς θα επηρεάσει τη σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές της,
  • ποια θα είναι η σύνθεση της Βουλής μετά τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές του οίκου, «μερικές αλλαγές της πολιτικής που έχουν υιοθετηθεί είναι πιθανές στη βάση του διαλόγου της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, όμως το πακέτο παροχών είναι μεγαλύτερο και έρχεται πολύ νωρίτερα από ότι περιμέναμε».

Ο οίκος προειδοποιεί επίσης ότι ένα τέτοιο πακέτο παροχών θα καταστήσει πιο δύσκολο για τις μελλοντικές κυβερνήσεις της Ελλάδας να εξισορροπήσουν τη δημοσιονομική τους πολιτική.

«Τα μέτρα αυξάνουν την αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα», προειδοποιεί ο οίκος και προβλέπει: «Οι εντάσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της πιθανότατα θα αυξηθούν, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Fitch αξιολογεί με ΒΒ- και σταθερό outlook την ελληνική οικονομία.

Πηγή: insider.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet