Γ. Σγουρός: Να στεγάσουμε τα αθλητικά όνειρα των παιδιών σε ασφαλείς χώρους
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: Να στεγάσουμε τα αθλητικά όνειρα των παιδιών σε ασφαλείς χώρους

Την πρόθεσή του να στηρίξει την κατασκευή κολυμβητηρίου ευρωπαϊκών προδιαγραφών στον Πειραιά ως χρέος προς την υδατοσφαίριση που έχει χαρίσει τόσες χαρές στην Ελλάδα, εξέφρασε υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός σε εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Sportday.

Ο Γιάννης Σγουρός που μίλησε από τον Αντετοκούνμπο και τον Πετρούνια μέχρι για το πρόγραμμα του συνδυασμού του, Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής, για τον αθλητισμό, ρωτήθηκε και για το γήπεδο της ΑΕΚ, σημειώνοντας ότι ήταν μια δέσμευση από το 2010 που έγινε πράξη και ότι σήμερα αυτοί που τον κατηγορούσαν «γλύφουν εκεί που έφτυναν».

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε ακόμη ότι στόχος του είναι «να στεγαστούν τα αθλητικά όνειρα των παιδιών σε ασφαλείς χώρους και για τον λόγο αυτό θα συνεχιστούν τα έργα που ξεκίνησαν κατασκευής νέων αθλητικών υποδομών και ανακατασκευής όσων χρήζουν παρεμβάσεων».

Ακολουθούν οι κυριότερες ερωτήσεις και απαντήσεις:

Γνωρίζουμε ότι στη θητεία σας είχε ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα αθλητικών έργων. Τι έγινε, συνεχίστηκαν αυτά τα έργα;

Ελέω μνημονίων, οι πόροι για την κατασκευή αθλητικών υποδομών είχαν εκμηδενιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Καλύψαμε πράγματι, αυτό το κενό με την εκπόνηση ενός μεγάλου προγράμματος, ύψους 150 και πλέον εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από πόρους της Περιφέρειας Αττικής και ήδη πολλά έργα ολοκληρώθηκαν όπως για παράδειγμα το κλειστό Σοφία Μπεφόν στο Παλαιό Φάληρο, το νέο κολυμβητήριο στο Περιστέρι, τη γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ύδρα, ενώ άλλα είναι σε εξέλιξη όπως το νέο κλειστό του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να βλέπεις να αθλούνται τα παιδιά μας σε σύγχρονους και ασφαλείς χώρους.

Για το έργο της ΑΕΚ εσείς δεν το ξεκινήσατε; Και κατηγορηθήκατε γι΄ αυτό αν θυμάμαι καλά…

Η κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ ήταν ένα ιστορικό αίτημα που πλέον έχει πάρει τον δρόμο του. Είχαμε δεσμευτεί από το 2010 να στηρίξουμε αυτό το εγχείρημα. Από τότε που ήμουν νομάρχης Αθηνών. Όπως και την ανακατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού, άσχετα που δεν προχώρησε. Όταν ωρίμασαν οι συνθήκες και με τη σύμφωνη γνώμη της τότε δημοτικής αρχής προχωρήσαμε. Ο λόγος μας έγινε πράξη, διότι είχαμε μεριμνήσει να υπάρχουν διαθέσιμοι οι πόροι και να μην έχουμε φάει τα λεφτά δεξιά και αριστερά, όπως γίνεται συνήθως στην χώρα μας. Το γεγονός ότι κατηγορηθήκαμε τότε, δεν μου λέει κάτι. Πάντα έτσι γίνεται. Σήμερα αυτοί που με κατηγορούσαν, για να το πω λαϊκά «γλύφουν εκεί που έφτυναν». Η ιστορία μια φορά γράφτηκε.

Τι περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμά σας για τον αθλητισμό;

Στόχος μας είναι να στεγάσουμε τα αθλητικά όνειρα των παιδιών μας σε ασφαλείς χώρους. Δυστυχώς η Αττική έχει ακόμη μεγάλες ελλείψεις σε αθλητικές υποδομές. Σε πρώτο στάδιο θα καταγράψουμε τις υφιστάμενες υποδομές και σε δεύτερο στάδιο σε συνεργασία με τους δήμους, τις ομοσπονδίες, τα σωματεία, την ΓΓΑ θα προχωρήσουμε σε κατασκευή και ανακατασκευή κλειστών γυμναστηρίων και αθλητικών κέντρων εκεί που παρατηρούνται ελλείψεις.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μεγάλο αθλητικό έργο υποδομής που έχετε κατά νου να προχωρήσετε;

Υπάρχει ένα έργο που χρωστάμε, σε ένα άθλημα που έχει προσφέρει πάρα πολλά στην χώρα μας. Πρόκειται για την υδατοσφαίριση. Νομίζω ότι το επόμενο μεγάλο αθλητικό έργο στην Αττική πρέπει να είναι ένα κολυμβητήριο ευρωπαϊκών προδιαγραφών στον Πειραιά, για να μπορεί να φιλοξενεί αθλητικά γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας. Ο Πειραιάς, το μεγάλο λιμάνι, ως φυσική έδρα του δύο φορές πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακού και του αυτοκράτορα του πόλο Εθνικού, δικαιούται και πρέπει να έχει μια σύγχρονη αθλητική υποδομή αντίστοιχη με αυτή που έχουν άλλες χώρες με παράδοση στο άθλημα, όπως για παράδειγμα η Ουγγαρία. Εάν υπάρχει κοινή βούληση θα βρούμε και τον χώρο και τον τρόπο.

Να κλείσουμε με δύο γενικότερες ερωτήσεις. Ο ελληνικός αθλητισμός παρά την κρίση εξακολουθεί να διαπρέπει σε παγκόσμιο επίπεδο. Πως το εξηγείτε;

Ο αθλητισμός είναι στο dna μας. Για τον λόγο αυτό παρά την κρίση, τις προβληματικές υποδομές, την έλλειψη πόρων, την κατάργηση κινήτρων που υπήρχαν, βλέπουμε Έλληνες αθλητές να διακρίνονται παντού. Ο Πετρούνιας στην ενόργανη γυμναστική, η Κορακάκη στη σκοποβολία, η Στεφανίδη και η Κυριακοπούλου στο άλμα επί κοντώ, ο Τσιτσιπάς και η Σάκκαρη στο τένις και άλλοι αθλητές σε πολλά αθλήματα, στην κωπηλασία, στην ιστιοπλοΐα, στην κολύμβηση, για να μην αδικήσω κανέναν. Πρέπει βέβαια να ξέρετε ότι η καθημερινότητα όσων κάνουν πρωταθλητισμό είναι πολύ δύσκολη, οι θυσίες είναι απίστευτες.

Τέλος, πώς σας φαίνεται η πορεία του Αντετοκούνμπο στο NBA; Η ομάδα του οδεύει ολοταχώς προς τους τελικούς. Το περιμένατε όταν έφευγε από τον Φιλαθλητικό, από την Α2, ότι θα είχε τέτοια πρόοδο;

Ο Γιάννης είναι ένα νέο παιδί που ό,τι έχει πετύχει στη ζωή του, το έχει πετύχει μέσα από σκληρή προσπάθεια. Η προσωπική του ιστορία είναι συγκλονιστική. Κι άλλοι μπορεί να είχαν κατά καιρούς τα σωματικά προσόντα. Κι άλλοι μπορεί να είχαν το ταλέντο. Εκείνος όμως έχει και μυαλό και ψυχή, γι΄αυτό και προοδεύει τόσο γρήγορα. Πλέον ζει το όνειρό του στη Μέκκα του μπάσκετ, είναι προσηλωμένος στον στόχο του και εύχομαι να συνεχίσει έτσι. Αν όχι φέτος, είμαι βέβαιος ότι σίγουρα κάποια στιγμή στο μέλλον θα κατακτήσει την κορυφή. Θα αφήσει ιστορία. Για μας στην Ελλάδα είναι ήδη ένας All Star και ανυπομονώ να τον δω να αγωνίζεται με τα χρώματα της γαλανόλευκης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet