Οδηγίες… χρήσης της τετραπλής κάλπης
Αυτοδιοίκηση

Οδηγίες… χρήσης της τετραπλής κάλπης

Τετραπλές εκλογές την Κυριακή 26/5/2019 για την Ελλάδα, σε μια διαδικασία που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Το δεύτερο καινούργιο αυτών των εκλογών είναι ότι για πρώτη φορά ψηφίζουν όσοι έχουν κλείσει τα 17 τους χρόνια, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2002.

Αναλυτικά, τα «πώς» και τα «τι» αυτών των εκλογών, είναι:

Τι ώρα ψηφίζουμε; Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα της Κυριακής 26/5/2019.

Είναι υποχρεωτικό να ψηφίσουμε; Ναι. Εξαιρούνται όσοι είναι άνω των 70 ετών και όσοι διαμένουν σε απόσταση άνω των 200 χλμ. από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Ποια έγγραφα χρειάζεται να έχουμε; Για να ψηφίσουμε χρειαζόμαστε ή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει κάποια προσωπικά στοιχεία (π.χ. επώνυμο λόγω διαζυγίου), θα πρέπει ο ψηφοφόρος να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά.

Πού ψηφίζουμε; Το εκλογικό μας τμήμα το βρίσκουμε μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις», ή καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 1361500 έως την Κυριακή στις 17:00. Αν κάποιος ψηφοφόρος δεν βρει το όνομά του στους εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να απευθυνθεί στον Δήμο στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος, μέχρι και το τέλος της ψηφοφορίας. Σε αυτές τις εκλογές ειδικά ψηφίζουμε σε δύο (γειτονικά) τμήματα. Στο πρώτο ψηφίζουμε για το ευρωκοινοβούλιο και την περιφέρεια και στο δεύτερο για τον δήμο και την κοινότητα.

Βάζουμε σταυρούς; Ναι, ψηφίζουμε με σταυρό προτίμησης. Βάζουμε σταυρό (+) ή στην αριστερή ή στη δεξιά πλευρά του ονόματος που επιλέγουμε. Εάν βάλουμε σταυρό και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Πόσους σταυρούς βάζουμε;

  • Για τις ευρωεκλογές μπορούμε να διαλέξουμε το πολύ τέσσερις υποψήφιους του συνδυασμού που θέλουμε.
  • Για τις περιφερειακές εκλογές, έναν υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι, έναν ή δύο υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται 4-7 περιφερειακοί σύμβουλοι, έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται 8-12 περιφερειακοί σύμβουλοι, έναν ή δύο ή τρεις ή τέσσερις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Για τις δημοτικές εκλογές, σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια έως τρεις σταυρούς προτίμησης. Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις έδρες βάζουμε έναν σταυρό προτίμησης. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες, βάζουμε έως τρεις σταυρούς προτίμησης και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου.
  • Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων βάζουμε έως δύο σταυρούς προτίμησης, ενώ σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων βάζουμε έναν σταυρό προτίμησης.

Φυσικά, η εφορευτική επιτροπή του εκλογικού τμήματος θα βοηθήσει όπου χρειαστούμε.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet