Τι «δείχνουν» οι αριθμοί της πρώτης Κυριακής των εκλογών στους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών
Αυτοδιοίκηση

Τι «δείχνουν» οι αριθμοί της πρώτης Κυριακής των εκλογών στους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών

Αρκετά ενδιαφέροντα στατιστικά, και όχι μόνο, στοιχεία… βγήκαν από τις δημοτικές κάλπες στον Βόρειο Τομέα Αθηνών την πρώτη εκλογική Κυριακή.

11 Δήμοι… ξαναπηγαίνουν στις κάλπες την Κυριακή 2 Ιουνίου

Έτσι, από τους 12 Δήμους της συγκεκριμένης διοικητικής περιοχής μόνο οι πολίτες στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού δεν θα ψηφίσουν για δήμαρχο, αφού εξέλεξαν ήδη από τον πρώτο γύρο τον νυν δήμαρχο Ηλία Αποστολόπουλο, με ποσοστό 54,50%, που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση μεταξύ των δημάρχων που αύξησαν τη δύναμή τους σε σχέση με την πρώτη Κυριακή των εκλογών του 2014.

«Ζορίζονται» αρκετοί νυν δήμαρχοι

Ενδεικτικό του πολιτικού κλίματος που επικράτησε στον πρώτο γύρο είναι ότι από τους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών, συμμετοχή νυν δημάρχων τη δεύτερη Κυριακή έχουμε στους 9, καθώς όπως προαναφέραμε ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού «έκλεισε» στις 26 Μαΐου, στον Δήμο Νέας Ιωνίας ο δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης δεν μπήκε καν στον δεύτερο γύρο, ενώ στο Μαρούσι ο νυν δήμαρχος, Γιώργος Πατούλης, κατεβαίνει ως υποψήφιος περιφερειάρχης στην Αττική.

Από τους εναπομείναντες 9 Δήμους, στους 5 οι νυν δήμαρχοι κατεβαίνουν έχοντας πάρει την «πρωτιά» την πρώτη Κυριακή και συγκεκριμένα ο Τάσος Μαυρίδης στη Λυκόβρυση – Πεύκη, ο Νίκος Μπάμπαλος στο Ηράκλειο, ο Σίμος Ρούσσος στο Χαλάνδρι, ο Ξένος Μανιατογιάννης στα Βριλήσσια και ο Δημήτρης Στεργίου στην Πεντέλη.

Αντιθέτως, στους άλλους 4 Δήμους οι νυν δήμαρχοι εκκινούν από τη δεύτερη θέση. Πρόκειται για τον Γιώργο Θωμάκο στην Κηφισιά, τον Μιλτιάδη Καρπέτα στη Μεταμόρφωση, τον Παντελή Ξυριδάκη στη Φιλοθέη – Ψυχικό και τον Γιάννη Σταθόπουλο στην Αγία Παρασκευή.

«Ντέρμπι» στον δεύτερο γύρο των εκλογών

Επίσης, στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών έχουμε μερικά εξαιρετικά «ντέρμπι», όπως αυτά που θα διεξαχθούν μεταξύ των:

  • Βασίλη Ζορμπά (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας) και του νυν δημάρχου Αγίας Παρασκευής Γιάννη Σταθόπουλου (Νίκη των Πολιτών), με τη διαφορά υπέρ του πρώτου να είναι 0,62 μονάδες (156 ψήφοι).
  • Ξένου Μανιατογιάννη – νυν δημάρχου Βριλησσίων (Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας) και Αργύρη Ντινόπουλου (Βριλήσσια Δυνατά), με τον πρώτο να προηγείται με 2,11 μονάδες (310 ψήφοι).
  • Δημήτρη Γαλάνη (Προάστιο Πρότυπο) και του νυν δημάρχου Φιλοθέης – Ψυχικού, Παντελή Ξυριδάκη (Συμμαχία Πολιτών Φιλοθέης – Ψυχικού), με τον πρώτο να προπορεύεται με 2,78 μονάδες (439 ψήφους).
  • Δημήτρη Στεργίου – νυν δημάρχου Πεντέλης (Δημοτική Συμμαχία) και Δήμητρας Κεχαγιά (Συμπολιτεία), με τη διαφορά υπέρ του πρώτου να είναι στις 3,45 μονάδες (584 ψήφοι).  
  • Νίκου Χιωτάκη (+εργαζόμαστε για την Πόλη της Καρδιάς μας) και Γιώργου Θωμάκου – νυν δημάρχου Κηφισιάς (Δύναμη Ελπίδας – Συμμαχία Πολιτών), με τον πρώτο να προηγείται με 5,94 μονάδες (2.048 ψήφοι).

Τα «φαβορί» της Κυριακής 2 Ιουνίου

Στον δεύτερο γύρο, με διαφορά πάνω από 10% έναντι των πολιτικών αντιπάλων τους θα… κινηθούν προς την κάλπη οι:

  • Νίκος Μπάμπαλος, νυν δήμαρχος Ηρακλείου (Ανθρώπινη Πόλη), ο οποίος προηγείται του δεύτερου Γιώργου Παπαδημητρίου (Ηράκλειο Μαζί) με διαφορά 28 μονάδων (6.432 ψήφοι).
  • Τάσος Μαυρίδης, νυν δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης (Η Πόλη της Ζωής μας), που προπορεύεται του δεύτερου Μάριου Ψυχάλη (Δήμος Μπροστά+) με 22,74 μονάδες (3.196 ψήφοι).
  • Παναγιώτης Μανούρης (Δημιουργία Αλληλεγγύη), ο οποίος προηγείται στη Νέα Ιωνία της δεύτερης Δέσποινας Θωμαΐδου (Δύναμη Προοπτικής) με διαφορά 14,35 μονάδων (4.101 ψήφοι).
  • Σίμος Ρούσσος, νυν δήμαρχος Χαλανδρίου (Αντίσταση με τους Πολίτες), που βρίσκεται μπροστά από τον δεύτερο Γιώργο Κουράση (Χαλάνδρι σε Δράση) με διαφορά 11,2 μονάδων (3.550 ψήφοι).
  • Στράτος Σαραούδας (Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση), που έχει ξεπεράσει τον νυν δήμαρχο Μεταμόρφωσης, Μιλτιάδη Καρπέτα (Νέα Πορεία Ενωτική Δημιουργική Ανανέωση) κατά 9,65 μονάδες (1.292 ψήφοι).
  • Θεόδωρος Αμπατζόγλου (Μαρούσι Νέα Εποχή), που προπορεύεται του Γιώργου Καραμέρου (#Ενωμένο Μαρούσι) κατά 9,53 μονάδες (3.047 ψήφοι).

Οι «χαμένοι» της πρώτης Κυριακής

Ο μεγάλος χαμένος της πρώτης Κυριακής είναι αναμφίβολα ο νυν δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης (Ενότητα για τη Νέα Ιωνία), ο οποίος δεν κατάφερε να μπει στον δεύτερο γύρο, αφού το ποσοστό του μειώθηκε σε σχέση με την πρώτη Κυριακή του 2014 από το 33,57% στο 20,67%, παίρνοντας 3.635 λιγότερες ψήφους.

Από εκεί και πέρα, από τους 11 Δήμους του Βορείου Τομέα που πάνε σε δεύτερο γύρο, μόλις στους 5 προηγούνται οι νυν δήμαρχοι (Λυκόβρυση – Πεύκη, Ηράκλειο, Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Πεντέλη).

Πλην του κ. Γκότση, μείωση των ποσοστών τους σε σχέση με την πρώτη Κυριακή του 2014 είδαν οι δήμαρχοι:

  • Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου, που από το 44,07% υποχώρησε στο 31,77%, χάνοντας 2.015 ψήφους.
  • Φιλοθέης – Ψυχικού, Παντελής Ξυριδάκης, που από το 45,59% έπεσε στο 40,26%, χάνοντας 614 ψήφους.
  • Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, που από 29,70% υποχώρησε στο 26,42%, χάνοντας 228 ψήφους.
  • Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, που υποχώρησε από το 25,68% στο 23,23%, με απώλεια 407 ψήφων.

Οι κερδισμένοι της πρώτης Κυριακής

Οι δήμαρχοι που δεν γνώρισαν φθορά από την 5ετή θητεία τους και, αντιθέτως, αύξησαν τη δύναμή τους σε σχέση με το 2014 ήταν οι:

  • Ηλίας Αποστολόπουλος, στον Δήμο Παπάγου Χολαργού, ο οποίος «εκτόξευσε» το ποσοστό του από το 25,08% στο 54,60%, κερδίζοντας 6.667 ψήφους επιπλέον.
  • Νίκος Μπάμπαλος, στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής, που είδε το ποσοστό του να αυξάνεται από το 28,21% στο 44,78%, κερδίζοντας 4.076 ψήφους επιπλέον.
  • Σίμος Ρούσσος, στον Δήμο Χαλανδρίου, που αύξησε το ποσοστό του από το 17,75% στο 32,34%, κερδίζοντας 5.053 ψήφους επιπλέον.
  • Τάσος Μαυρίδης, στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, που από το 33,97% πήγε στο 42,15%, αυξάνοντας τις ψήφους του κατά 1.175.
  • Μιλτιάδης Καρπέτας, στον Δήμο Μεταμόρφωσης, που ενισχύθηκε από το 23,44% στο 28,74%, κερδίζοντας 788 παραπάνω ψήφους. Ο κ. Καρπέτας ήταν ο μοναδικός νυν δήμαρχος που, παρά την αύξηση της δύναμής του, βγήκε δεύτερος, καθώς ο αντίπαλός του Στράτος Σαραούδας αύξησε εκπληκτικά το ποσοστό του από το 15,70% στο 38,39%.

Ο αριθμός των παρατάξεων που πήραν μέρος στις εκλογές

Με βάση τον αριθμό των δημοτικών παρατάξεων που έλαβαν μέρος σε αυτές τις εκλογές στους Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών, «πρωταθλητής» αναδείχθηκε ο Δήμος Κηφισιάς, με συνολικά 14 παρατάξεις και «ουραγός» ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού με μόλις 4.

Ο Δήμος Κηφισιάς ήταν και αυτός που παρουσίασε και τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των παρατάξεων, αφού το 2014 είχαν θέσει υποψηφιότητα 6 συνδυασμοί.

Από τους υπόλοιπους Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών, αύξηση των παρατάξεων που συμμετείχαν στις εκλογές είχαμε στους εξής 5 Δήμους: Αμαρουσίου (10 έναντι 6 του 2014), Χαλανδρίου (11 έναντι 7 του 2014), Πεντέλης (7 έναντι 4 του 2014), Αγίας Παρασκευής (7 έναντι 6 του 2014) και Βριλησσίων (7 έναντι 6 του 2014).

Επίσης, σε 2 Δήμους (Λυκόβρυσης – Πεύκης και Νέας Ιωνίας) ο αριθμός των παρατάξεων ανήλθε σε 6, όσο ήταν και στις εκλογές του 2014, ενώ σε 3 Δήμους (Παπάγου – Χολαργού/από 9 πήγαμε στις 6 παρατάξεις, Ηρακλείου/ από τις 8 πήγαμε στις 7 και Μεταμόρφωσης/από τις 7 πήγαμε στις 6) είχαμε μείωση του αριθμού των παρατάξεων που έλαβαν μέρος στην εκλογική αναμέτρηση του 2019.

Τα… καθίσματα στα νέα Δημοτικά Συμβούλια

Από πλευράς Δημοτικών Συμβουλίων, το πλέον πλουραλιστικό είναι αυτό του Δήμου Κηφισιάς, στο οποίο θα εκπροσωπούνται και οι 14 παρατάξεις που πήραν μέρος στις εκλογές, ενώ στον αντίποδα βρίσκουμε τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, με μόνο 4 παρατάξεις. Στο ενδιάμεσο συναντάμε τους Δήμους Χαλανδρίου, με 11 παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, Αμαρουσίου, με 10 παρατάξεις, Ηρακλείου, Αγίας Παρασκευής, Βριλησσίων και Πεντέλης, με 7 παρατάξεις και Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού με 6 παρατάξεις.

Το γυναικείο φύλο στον δεύτερο γύρο

Από τους 22 «μονομάχους» που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στους Δήμους του Β.Τ., μόλις οι δύο είναι γυναίκες. Πρόκειται για τη Δήμητρα Κεχαγιά (Συμπολιτεία) στον Δήμο Πεντέλης, η οποία συγκέντρωσε το 28,32% των ψήφων και διεκδικεί τη δημαρχία από τον Δημήτρη Στεργίου, και τη Δέσποινα Θωμαΐδου (Δύναμη Προοπτικής), στον Δήμο Ν. Ιωνίας, που συγκέντρωσε το 21,30% των ψήφων, «πετώντας» εκτός δεύτερου γύρου τον νυν δήμαρχο Ηρακλή Γκότση και θα αναμετρηθεί με τον Παναγιώτη Μανούρη (Δημιουργία Αλληλεγγύη).

Συμμετοχή στις εκλογές

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, οι Βριλησσιώτες αποδείχθηκαν οι πιο συνεπείς στο… ραντεβού τους με την  κάλπη, αφού συμμετείχαν σε ποσοστό 69,59% (69,23% το αντίστοιχο ποσοστό της πρώτης Κυριακής του 2014), ενώ πιο αδιάφοροι εμφανίστηκαν οι ψηφοφόροι στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, που συμμετείχαν σε ποσοστό 59,30%, αν και το ποσοστό είναι βελτιωμένο σε σχέση με την πρώτη Κυριακή του 2014 (58,68%).

Συνολικά στον Βόρειο Τομέα Αθηνών από τους 440.837 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, πήγαν να ψηφίσουν οι 284.581.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet