Ένωση Γονέων Δήμου Κηφισιάς: Η δημ. αρχή δεν είναι έτοιμη για εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής
Κοινωνία

Ένωση Γονέων Δήμου Κηφισιάς: Η δημ. αρχή δεν είναι έτοιμη για εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής

Συνάντηση σχετικά με το θέμα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής διοργανώνει η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κηφισιάς την Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 6:30 μ.μ. στον χώρο του 2ου Νηπιαγωγείου Κηφισιάς (Σουλίου & Κοκκινάκη, είσοδος από Πυθαγόρα).

Η Ένωση επισημαίνει ότι η δημοτική αρχή Κηφισιάς «δεν είναι έτοιμη ώστε να εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή από το σχολικό έτος 2019 – 2020», όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην ακόλουθη ανακοίνωσή της:

Η θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής από την κυβέρνηση φάνηκε να εκπληρώνει το πάγιο αίτημα του γονεϊκού κινήματος. Με μια δεύτερη ματιά όμως προσγειωνόμαστε στην πραγματικότητα των δημοσιονομικών μεγεθών που συνεχώς βρίσκουμε μπροστά μας ως εμπόδιο στην ικανοποίησης των αναγκών για την αναβάθμιση της Παιδείας. Αλήθεια, τι σημαίνει όμως εφαρμογή σε βάθος τριετίας, για κάποια παιδιά και όχι για όλα; Τι σημαίνει υποχρεωτική «προσχολική αγωγή» όταν δεν παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για ολιγομελή τμήματα, για μόνιμους παιδαγωγούς, για μόνιμο βοηθητικό προσωπικό, για αναγκαίες υποδομές για να σιτίζονται σωστά, με ευθύνη του κράτους και για τους αναγκαίους χώρους για να μπορούν να ξεκουράζονται καθώς η ανάπαυση των παιδιών είναι τόσο αναγκαία για την ανάπτυξη τους;

Από την άλλη η ΚΕΔΕ, αφού διεκδίκησε και πήρε την ευθύνη για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών ζήτησε στην αρμοδιότητά της και τα νηπιαγωγεία!!! Και όλα αυτά τη στιγμή που χιλιάδες παιδιά αποκλείονται, κάθε χρόνο, από τις δομές γιατί δεν επαρκούν.

Αποτέλεσμα όλων αυτών τα παιδιά μας στο κενό τραβώντας τα μια από δω και μια από κει. Μόνο που, δυστυχώς, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης δε βρέθηκε η ανάγκη τους για αναβαθμισμένο επιστημονικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο.

Ο Δήμος Κηφισιάς συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τελευταίους Δήμους που το Υπουργείο Παιδείας όρισε να εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή από το σχολικό έτος 2019 – 2020. Η υποχρέωση αυτή γνωστοποιήθηκε στην αρχή του 2019 ήταν όμως αναμενόμενη από την παλαιότερη ψήφιση του Ν.4521/2018 (ΦΕΚ τ.Α 38/02-03-2018). Παρ’ όλα αυτά η δημοτική αρχή σήμερα δεν είναι έτοιμη.

Στον Δήμο συνολικά υπάρχουν 14 νηπιαγωγεία και καταμερίζονται ως εξής Κηφισιά (10), Νέα Ερυθραία (3) και Εκάλη (1).

Σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει μετά από τη λήξη των εγγραφών πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα ακόλουθα:

  • 1ο νηπιαγωγείο Κηφισιάς: εγγραφές 50, δυναμικότητα 44 παιδιά
  • 2ο νηπιαγωγείο Κηφισιάς: εγγραφές 78, δυναμικότητα 44 παιδιά
  • 3ο & 9ο νηπιαγωγείο Κηφισιάς: εγγραφές 92, δυναμικότητα 82 παιδιά
  • 5ο νηπιαγωγείο Κηφισιάς: εγγραφές 92, δυναμικότητα 32 παιδιά
  • 7ο νηπιαγωγείο Κηφισιάς: εγγραφές 57, δυναμικότητα 40 παιδιά
  • 1ο νηπιαγωγείο Ν. Ερυθραίας: εγγραφές 95, δυναμικότητα 44 παιδιά
  • 2ο  & 3ο νηπιαγωγείο Ν. Ερυθραίας: εγγραφές 118, δυναμικότητα 66 παιδιά.

Ως Ένωση Γονέων Κηφισιάς έχουμε αναδείξει έγκαιρα, δημόσια με συγκεντρώσεις, αλλά και σε συνάντηση με τον δήμαρχο, το συνολικό πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Δήμο μας που αφορά, όχι μόνο την άσχημη κατάσταση που βρίσκονται πολλά από τα υφιστάμενα κτήρια, αλλά και την άμεση ανάγκη ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων.

Θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση εφαρμογή του Νόμου που προβλέπει την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή σε δομές του ΥΠΠΕΘ που εξυπηρετούνται από νηπιαγωγεία στα γεωγραφικά όρια του Δήμου μας και ταυτιζόμαστε με το πάγιο αίτημα των ΠΕ60 εκπαιδευτικών μας. Υπάρχει όλος ο αναγκαίος χρόνος για μπορέσει η δημοτική αρχή να εξασφαλίσει τους αναγκαίους χώρους με τις απαιτούμενες προδιαγραφές που προβλέπονται.

Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις με την εκπαίδευση των παιδιών μας, πόσο μάλλον για τα πρώτα τους βήματα στο σχολικό περιβάλλον.

Καταθέσαμε τις προτάσεις μας στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και διεκδικούμε:

  • Ενοικίαση του πρώην παιδικού σταθμού «Χαρούμενης Πολιτεία» ώστε  να μεταφερθεί το 3ο Νηπιαγωγείο Νέας Ερυθραίας.
  • Άμεση υλοποίηση της ήδη προγραμματισμένης μεταστέγασης του 2ου νηπιαγωγείου Κηφισιάς στο κτήριο του «Λεβέντειου» με δύο τμήματα και να συμπληρωθεί με αίθουσα  βαρέως τύπου για τη λειτουργία και του τρίτου τμήματος. Επιπλέον να τηρηθούν οι προδιαγραφές όπως περιγράφονται για το βασικό κτίριο, στην έκθεση της επιτροπής καταλληλότητας.
  • Απόδοση του κτηρίου του 1ου Παιδικού Σταθμού Ν. Ερυθραίας στο 1ο Νηπιαγωγείο Νέας Ερυθραίας.
  • Χρήση του λεωφορείου των παιδικών σταθμών ή τη μίσθωση ενός σχολικού λεωφορείου (σε συνεργασία με την Περιφέρεια) για τις μεταφορές των παιδιών που θα ζητήσουν μετεγγραφή από το 5ο & 1ο Νηπιαγωγείο Κηφισιάς στο 8ο Νηπιαγωγείο.

Ως Ένωση Γονέων Κηφισιάς θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια στο να υιοθετηθούν ημίμετρα και «προσωρινές λύσεις» σε βάρος των νηπίων και θα επιμείνουμε αποφασιστικά στην υλοποίηση των προτάσεών μας.

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης των γονιών για τα προβλήματα που θα συναντήσουν μπροστά τους.

Πρώτη ενέργεια είναι η εκδήλωση που οργανώνουμε την επόμενη Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 6:30 μ.μ. στον χώρο του 2ου Νηπιαγωγείου Κηφισιάς.

Καλούμε όλους τους γονείς -που πλήττεται το δικαίωμα των παιδιών τους στην προσχολική εκπαίδευση -να συμμετάσχουν και να συμπαραταχθούν μαζί μας στον αγώνα για την κατοχύρωσή της.

Συνάντηση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κηφισιάς / αφίσα

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet