Εκδήλωση με μνήμες Άλωσης και Μικρασιατικής Καταστροφής στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης
Κοινωνία

Εκδήλωση με μνήμες Άλωσης και Μικρασιατικής Καταστροφής στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Παπαηλιού «Η Ανατολή Έδυσε», για την επέτειο της Άλωσης και για τη Μικρασιατική Καταστροφή, προβλήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΠΕΑΠ του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών – ΙΔΙΣΜΕ, τον Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ» και τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Πεύκης.

Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και αφορά στη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή (1919-1922). Η εθνική τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από τον αυθεντικό λόγο του Μικρασιάτη Κώστα Μισαηλίδη, πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια αναδύεται το ανθρώπινο δράμα. Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Ειρήνη Σαρίογλου, επίκουρη καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι ιστορικός σύμβουλος του ντοκιμαντέρ.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσος Μαυρίδης, ο οποίος και δήλωσε σχετικά:

«Είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ και μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που αφορούσε στον Μικρασιατικό Ελληνισμό και την Άλωση της Πόλης. Όντας μικρασιατικής καταγωγής και ο ίδιος, αντιλαμβάνομαι πολύ καλά την ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και τη σύνδεση με τις ρίζες μας. Γι’ αυτό ως Δήμος θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet