Απάντηση ΕΤΑΔ Α.Ε. στα δημοσιεύματα  σχετικά με τη ζημιά στην οροφή του Αχιλλείου Μουσείου Κέρκυρας
Πολιτισμός

Απάντηση ΕΤΑΔ Α.Ε. στα δημοσιεύματα σχετικά με τη ζημιά στην οροφή του Αχιλλείου Μουσείου Κέρκυρας

Σε συνέχεια των πρόσφατων δημοσιευμάτων σχετικά με τη ζημία της οροφογραφίας του Αχιλλείου Μουσείου Κέρκυρας, η διαχειρίστρια εταιρεία ΕΤΑΔ Α.Ε. απέστειλε την ακόλουθη επιστολή:

Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν στο θέμα της ζημίας που την προηγούμενη εβδομάδα υπέστη ένα  τμήμα της οροφογραφίας του Αχίλλειου Μουσείου, και για την πληρέστερη αλλά και την ορθότερη ενημέρωση των αναγνωστών σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα εξής:

Η ΕΤΑΔ Α.Ε., ως διαχειρίστρια του Αχιλλείου – μεταξύ άλλων τουριστικών επιχειρηματικών μονάδων -, μεριμνά συνεχώς και αδιαλείπτως προκειμένου το χαρακτηρισμένο ως μνημείο Αχίλλειο να συντηρείται, να λειτουργεί και να υποδέχεται τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών, ενώ με συστηματικές ενέργειες και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, προβάλλει διεθνώς το μοναδικό αυτό μνημείο.

Σε καμία περίπτωση  τίτλοι όπως «Διαλύεται το παλάτι της Σίσυ» αντανακλούν την πραγματική κατάσταση του Μουσείου. Η Εταιρεία μας, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), έχει ήδη προχωρήσει στην ένταξη της αποκατάστασης του Αχιλλείου σε Πρόγραμμα ΕΣΠΑ ύψους 5.000.000€ και έχει ήδη ολοκληρωθεί η Α’ Φάση του Έργου που αφορούσε τις επείγουσες εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου του θυρωρείου και την ολοκλήρωση όλων των Μελετών του Έργου, ενώ επίκειται η έναρξη της Β’ Φάσης που αφορά στην πλήρη αποκατάσταση του ανακτόρου. Πέρυσι μάλιστα έγιναν επισκευές και καθαρισμός του διαφώτιστου (πυραμίδας) άνωθεν του χώρου του κλιμακοστασίου και αντικαταστάθηκε η περιμετρική προς τον κήπο των Μουσών (χωνευτή) υδρορροή, η οποία παρουσίαζε έντονα σημάδια  σκουριάς και σημειακά διατρήσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως ακριβώς και σε κάθε άλλη περίπτωση που διαπιστώνεται κρίσιμο πρόβλημα, η ΕΤΑΔ ανταποκρίθηκε άμεσα, ακολουθώντας επακριβώς το συμφωνημένο με το συναρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού (Περιφερειακή Δ/νση Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ιονίου, Ηπείρου & Δυτ. Ελλάδας και Δ/νση Συντήρησης Αρχαίων & Νεότερων Μνημείων), πρωτόκολλο.

Με ταχύτατους ρυθμούς κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός της ΕΤΑΔ για τη συντομότερη δυνατή διευθέτηση της αποκατάσταση της ζημίας, δεδομένου πως πρόκειται για μουσείο, και όχι ένα απλό κτήριο, γεγονός που  απαιτεί σύνθετες διαδικασίες και συνέργειες.

Ειδικότερα, αμέσως μόλις ενημερωθήκαμε για τη φθορά, ειδοποιήθηκε η αρμόδια περιφερειακή Δ/νση Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ιονίου, Ηπείρου και Δυτ. Ελλάδος και η Δ/νση Συντήρησης Αρχαίων & Νεότερων Μνημείων και προγραμματίστηκε αυτοψία για την Τρίτη 11 Ιουνίου, με τη συμμετοχή των αρχιτεκτόνων μηχανικών της ΕΤΑΔ, του προϊσταμένου της Περιφερειακής Διεύθυνσης και εκπροσώπου της Δ/νσης Συντήρησης, ενώ συζητήθηκαν ήδη οι άμεσες ενέργειές για την αναστολή της αποσάθρωσης μέχρι να αναλάβει την αποκατάσταση του διακόσμου εξειδικευμένο συνεργείο συντηρητών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως λόγω της ιδιαιτερότητας της ιστορικής αλλά και πολιτιστικής αξίας του χώρου όλες οι εργασίες τελούν υπό την έγκριση και εποπτεία των δύο ως άνω αναφερομένων Δ/νσεων του ΥΠΠΟΤ, ενώ η ΕΤΑΔ Α.Ε, φροντίζει να διατηρείται διαρκώς η ασφαλής κ εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου.

Το Αχίλλειο Μουσείο απασχολεί 43 άτομα προσωπικό, προσφέροντας σημαντικές θέσεις εργασίας στο νησί της Κέρκυρας, λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο με πάνω από 5.000 άτομα να το επισκέπτονται καθημερινά τη θερινή περίοδο (και 500.000 ετησίως), σχεδόν ο 1 στου 2 επισκέπτες της Κέρκυρας, και μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ προκειμένου να στηρίζει την τουριστική βιομηχανία του τόπου και να είναι σημαντικός μοχλός ανάπτυξης σε όλη την περιοχή των Ιονίων Νήσων. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας φθάνει περίπου στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ (1.483.000 ευρώ για το 2018), που εμπεριέχει και το κόστος μισθοδοσίας.

Φιλοξενεί κοινωνικές, πολιτιστικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, από όλο τον κόσμο, φέτος για παράδειγμα έχουν ήδη διοργανωθεί 5 εκδηλώσεις, ενώ έχουν προγραμματισθεί πάνω από 10 μέχρι το τέλος του 2019. Ενδεικτική είναι η φωτογραφία από τελευταίες εκδηλώσεις.

Το Αχίλλειο Μουσείο είναι ένα διαμάντι για τη χώρα και υπό αυτό το πρίσμα και χωρίς καμία «περικοπή» στην ιστορικότητα και την πολιτιστική του αξία, για τον τόπο αλλά και για όλη τη χώρα, χωρίς καμία αμέλεια ή καθυστέρηση σε ό,τι απαιτούν οι καταστάσεις, αλλά αντιθέτως τηρώντας όλα τα απαιτούμενα κριτήρια και όλες τις ειδικές προδιαγραφές, γίνεται η Διοίκηση και Διαχείριση του από την ΕΤΑΔ Α.Ε.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet