Reuters: H Ελλάδα μεταξύ των πιθανών αγοραστών F-35
Πολιτική

Reuters: H Ελλάδα μεταξύ των πιθανών αγοραστών F-35

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πιθανών αγοραστών αμερικανικών μαχητικών F-35. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του αντιναυάρχου Ματίας Γουίντερ, επικεφαλής του Γραφείου του Πενταγώνου για τα F-35.

«Ελλάδα, Σιγκαπούρη, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία, περιλαμβάνονται στους μελλοντικούς πιθανούς αγοραστές», υπογράμμισε ο αντιναύαρχος, σύμφωνα με το Reuters. 

Ενδιαφέρον για τα εν λόγω μαχητικά έχουν εκδηλώσει επίσης η Φινλανδία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον έχει αναζωπυρώσει η πρόσφατη συμφωνία του Πενταγώνου με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, που περιλαμβάνει έκπτωση 8,8% στη μέχρι πρότινος ισχύουσα τιμή αγοράς. Προβλέπεται δε ότι οι δυνητικοί αγοραστές των F-35 θα αυξηθούν.

Να θυμίσουμε εν τω μεταξύ ότι οι Τούρκοι χειριστές των αεροσκαφών F-35 δεν πραγματοποιούν πλέον εκπαιδευτικές πτήσεις στην αμερικανική αεροπορική βάση στην Αριζόνα όπου φιλοξενούνται, όπως ενημέρωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο. 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μειώνει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους, εξαιτίας των σχεδίων της Άγκυρας να αποκτήσει ένα ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.

«Το υπουργείο ενημερώθηκε ότι οι Τούρκοι πιλότοι (…) δεν πετούν» πλέον, δήλωσε ο αντιπτέραρχος Μάικ Άντριους, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Αν δεν υπάρξει αλλαγή της πολιτικής της συνεργασίας, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη σύμμαχό μας Τουρκία για τη μείωση της συμμετοχής της στο πρόγραμμα του F-35», πρόσθεσε. 

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet