Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Ντ. Τραμπ: Το Ιράν δεν μπορεί να κλείσει «για πολύ» τα Στενά του Ορμούζ

0
107 Προβολές

Το Ιράν κατηγορήσε ευθέως ο Αμερικανός πρόεδρος για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες κατά των δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν, χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να σταματήσει την Τεχεράνη. Εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι το Ιράν δεν μπορεί να κλείσει «για πολύ» τα Στενά του Ορμούζ.  

Στην πρώτη του συνέντευξη, στο Fox News, μετά τις επιθέσεις, οι οποίες προκάλεσαν άλμα στις τιμές του πετρελαίου και δημιούργησαν νέες ανησυχίες για την ασφάλεια των πλοίων που διαπλέουν τα Στενά του Ορμούζ, ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε ότι το Ιράν δεν θα έχει πυρηνικά όπλα.

Στο ερώτημα, ωστόσο, πώς σκοπεύει να σταματήσει το Ιράν, ο Τραμπ περιορίστηκε σε μία γενικόλογη δήλωση του τύπου «θα δούμε».

Όσον αφορά τα Στενά του Ορμούζ και αν θα κλείσουν εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν θα κλείσουν, και πως εάν αυτό συμβεί, δεν θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα.  

Δύο δεξαμενόπλοια, ένα νορβηγικό και ένα ιαπωνικό, έγιναν την Πέμπτη στόχος επιθέσεων στη θάλασσα του Ομάν, έναν μήνα μετά τη δολιοφθορά σε τέσσερα πλοία, ανάμεσά τους τρία δεξαμενόπλοια, στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Και σε εκείνη την περίπτωση, η Ουάσιγκτον είχε στρέψει το δάχτυλο στην Τεχεράνη.

Το Στενά του Ορμούζ, δίαυλος ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλία που συνδέει τους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής με τις αγορές στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, βρίσκεται στο επίκεντρο των εντάσεων της περιοχής για δεκαετίες. Οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια «Kokuka Corageous», της ναυτιλιακής εταιρείας του Αμβούργου Schulte Group και στο «Front Altair», του νορβηγικού φορέα Frontline δεν στοίχισαν καμία ανθρώπινη ζωή, αλλά προκάλεσαν αναταραχή στην αγορά πετρελαίου.

Ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν ότι είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων που μετέφεραν πετρέλαιο στον Κόλπο, με την Τεχεράνη να αντιδρά καταγγέλλοντας τους «εμπρηστικούς ισχυρισμούς» και την «αντιιρανική εκστρατεία» της Ουάσιγκτον.

«Το Ιράν απορρίπτει κατηγορηματικά τις αβάσιμες κατηγορίες των ΗΠΑ και τις καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο», απάντησε η ιρανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, προσάπτοντας «πολεμοκάπηλη» ρητορεία στην αμερικανική κυβέρνηση.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έδωσαν στο μεταξύ στη δημοσιότητα βίντεο, το οποίο – όπως υποστηρίζουν – εικονίζει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, να προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση και κατόπιν να αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian

Αφήστε ένα σχόλιο

Scroll Up