Κοινωνία Παρούσα: Τις παλινωδίες της διοίκησης Θωμάκου κινδυνεύουν να τις πληρώσουν γονείς και παιδιά
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Κοινωνία Παρούσα: Τις παλινωδίες της διοίκησης Θωμάκου κινδυνεύουν να τις πληρώσουν γονείς και παιδιά

Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς αποφάσισε, κατόπιν εισήγησης της δημοτικής αρχής, να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας την αναβολή της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης που αφορά στα προνήπια για το έτος 2019-2020, αναφέρει η δημοτική παράταξη Κοινωνία Παρούσα, με επικεφαλής την κ. Αγγελική Παπάζογλου.

Αυτό έγινε, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, παρά: α) την, από Οκτωβρίου 2018, ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας Τριμερούς Επιτροπής, στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος Κηφισιάς, με την οποία γνωστοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας η συμφωνία του Δήμου Κηφισιάς ώστε να υλοποιηθεί η υποχρεωτική δίχρονη εκπαίδευση από το σχολικό έτος 2019-2020 και β) την πρόσφατη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας υπό την κ. Καραλή η οποία και αυτή εισηγήθηκε την ολοκλήρωση της διαδικασίας με εξεύρεση στεγαστικών λύσεων για να καλυφθούν τα παιδιά.

Ερωτηματικά επίσης γεννώνται για τον χρόνο που επέλεξε η δημοτική αρχή και το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να ταχθεί «με την απαράδεκτη και άκριτη απόφαση της ΚΕΔΕ που ζητά πεισματικά και από την αρχή την αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, προβάλλοντας ως λόγο ότι οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος Κηφισιάς εντάσσεται μεταξύ όσων Δήμων επιλέγουν να απέχουν από τις όποιες λύσεις και δυνατότητες προσφέρονται για υλοποίηση του μέτρου, αναφέρει η παράταξη της κ. Παπάζογλου, όπως είναι οι χρηματοδοτικές (για μίσθωση χώρων ή προμήθεια προσωρινά αιθουσών βαρέως τύπου, καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού) και οι εκπαιδευτικές (στελέχωση με νηπιαγωγούς) «που διασφαλίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των νηπίων και προνηπίων για δωρεάν καθολική πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν δίχρονη προσχολική εκπαίδευση».

Η ουσία είναι ότι η ψήφιση του ν. 4521/2018 έρχεται σε συνέχεια της εφαρμογής στην ελληνική έννομη τάξη σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας που ξεκίνησε ήδη από το 2006, επί υπουργίας της κ. Γιαννάκου, με θέσπιση του ενός χρόνου προσχολικής εκπαίδευσης. Ενώ, παράλληλα, αποτελεί πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος που τεκμηριώνεται παιδαγωγικά και επιστημονικά, τονίζει η Κοινωνία Παρούσα, συμπληρώνοντας: «Οπότε, η ΚΕΔΕ δεν μπορεί να ομιλεί για αιφνιδιασμό όσον αφορά στην εφαρμογή του εν λόγω μέτρου τη στιγμή μάλιστα που με τον ανωτέρω νόμο θεσπίζεται η σταδιακή εφαρμογή του που ξεκίνησε από την περσινή χρονιά για τους πρώτους 184 Δήμους, αναμένεται να συνεχιστεί για την τρέχουσα σχολική χρονιά για τους υπόλοιπους 114 (μέσα στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Δήμος Κηφισιάς) και θα ολοκληρωθεί την σχολική χρονιά 2020-2021 για μόλις 27 Δήμους».

«Ερώτημα που θα έπρεπε όλους να μας απασχολήσει και κυρίως όσους όλα αυτά τα χρόνια ήταν υπεύθυνοι για το θέμα αυτό, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» συνεχίζει η ανακοίνωση, «είναι γιατί μετά από δεκατέσσερα χρόνια εξακολουθούμε να αδυνατούμε να παρέχουμε την κατάλληλη εκπαίδευση στα παιδιά μας σε κατάλληλους και λειτουργικούς χώρους. Γιατί κάθε χρόνο αναζητούμε πόσα παιδιά και πόσοι γονείς δικαιούνται τα voucher για πάνε στους παιδικούς σταθμούς, πόσα παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών (είτε γιατί δεν δικαιούνται οι γονείς τους voucher, είτε γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προσφερόμενες θέσεις που θα καλύπτουν όλα τα παιδιά), πόσα παιδιά πληρώνουν τροφεία».

Ακόμη και αν κανείς αναγνωρίσει την τεράστια προσπάθεια που γίνεται, τα τελευταία χρόνια, μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς ώστε να καλυφθούν πάνω από 140.000 παιδιά, εντούτοις το αίτημα για δωρεάν πρόσβαση σε μία ποιοτικά παιδαγωγική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση επείγει και οι Δήμοι, στο μέρος που τους αφορά, θα πρέπει να συνδράμουν για την εφαρμογή της λέει η παράταξη. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζει, θα ανοίξουν επιπλέον θέσεις στους παιδικούς σταθμούς για να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζόμενων γονιών και για πιο μικρά σε ηλικία παιδιά και βρέφη, διασφαλίζοντας ότι όλη η ζήτηση για θέσεις θα μπορεί να καλυφθεί.

Από όσα εκτέθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, την Τετάρτη 12/6, προέκυψε ότι ο Δήμος μας είχε ξεκινήσει μία σειρά ενεργειών ώστε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες δομές που θα υποδεχθούν τα προνήπια από τη φετινή χρονιά 2019-2020 και έχει ένα πλάνο που φαίνεται ότι μπορεί να υλοποιηθεί με τη συνδρομή του υπουργείου Παιδείας, προσθέτει η Κοινωνία Παρούσα, συμπληρώνοντας:

«Φάνηκε, όμως, ότι η συμπολίτευση στον Δήμο, επηρεαζόμενη πιθανά από το κλίμα που έχει αναπτυχθεί, διχάστηκε και υπαναχώρησε, ζητώντας αφ’ ενός την αναστολή του μέτρου για έναν χρόνο, αλλά και την ταυτόχρονη προετοιμασία των υποδομών του Δήμου για να λειτουργήσει η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση από τη φετινή χρονιά, θέση η οποία όμως δεν πλειοψήφησε. Η σαφής θέση της μειοψηφίας να εφαρμοστεί από τώρα το μέτρο και να ζητηθεί από το υπουργείο Παιδείας η πλήρης κάλυψη των αναγκών που έχουν προκύψει, ήτοι 7 σχολικές αίθουσες, δυστυχώς δεν ψηφίστηκε.

»Δυστυχώς, τις παλινωδίες της δημοτικής αρχής και του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου κινδυνεύουν να πληρώσουν οι γονείς και τα παιδιά που τους αφορά η υπόθεση και οι οποίοι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουν τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο που ανοίγουν τα σχολεία.

»Η Κοινωνία Παρούσα πιστεύει ότι η θέσπιση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης είναι ένα μέτρο παιδαγωγικά ορθό και πρέπει να υλοποιηθεί  στον Δήμο μας από το επόμενο σχολικό έτος. Απαραίτητη προϋπόθεση ο Δήμος να οργανώσει τις υπηρεσίες του, να διεκδικήσει πόρους και μέσα  και να αξιοποιήσει προτάσεις φορέων, όπως η Ένωση Γονέων Κηφισιάς, ώστε να εξασφαλίσει ανά περίπτωση τις απαιτούμενες δομές για την υλοποίηση αυτού που έχει αποδεχθεί».

Τέλος, η παράταξη καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να ανακαλέσει την τελευταία απόφασή του και «να πορευθεί, με βάση τον ορθό λόγο και την τήρηση του νόμου, διασφαλίζοντας τα παιδαγωγικά δικαιώματα των παιδιών του Δήμου μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2019
Powered by Wisenet