Σκληρή απάντηση της Αθήνας προς την Άγκυρα για τους μουφτήδες
Πολιτική

Σκληρή απάντηση της Αθήνας προς την Άγκυρα για τους μουφτήδες

«Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, από την Τουρκία» απάντα ο Αλέξανδρος Γεννηματάς στα «πυρά» της Άγκυρας με αφορμή τους Μουφτήδες.

«Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως την ορίζει σαφώς η Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά επιμένει να αγνοεί η Τουρκία, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα προχωρά σταθερά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας. Στην κατεύθυνση αυτή θεσμοθέτησε πρόσφατα και συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στη σαρία, για τα οποία εξέφρασε τα συγχαρητήριά του το ΕΔΑΔ, ενώ προέβη σε συνακόλουθη βελτίωση της λειτουργίας των Μουφτειών, που διατηρούν δικαστικές αρμοδιότητες, για την εμπέδωση χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης, με εγγυήσεις για τους διάδικους που απευθύνονται στις Μουφτείες. Προφανώς η αναφορά στην ίδρυση νέας κρατικής υπηρεσίας είναι αναληθής» σημειώνει.
 
«Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει την παρεμβατική λογική της και την αναπαραγωγή απαράδεκτων δηλώσεων και να κατανοήσει αφ’ ενός ότι τα ανωτέρω είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και, αφ’ ετέρου, την αδυσώπητη πραγματικότητα της ιστορίας και των αριθμών που καταδεικνύουν ότι η μουσουλμανική μειονότητα που διαβιεί στη Θράκη, απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της. Επιπλέον, αναπτύσσεται απρόσκοπτα, εντός μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής χώρας» κατέληξε ο κ. Γεννηματάς.

Ακσόι: Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης και καταπιέζει την τουρκική μειονότητα

Νωρίτερα, νέα «πυρά» εξαπέλυσε η Άγκυρα κατά της Αθήνας, μιλώντας για «καταπίεση της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα», με αφορμή τους μουφτήδες της Θράκης.

Στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εξετάσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, καταγγέλλει την Αθήνα ότι «παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, παραλείποντας να αναγνωρίσει τους Μουφτήδες που εξέλεξε η τουρκική μειονότητα».

«Αυτή τη φορά, αντί να διορθώσει τις παραβατικές πρακτικές της, η Ελλάδα αυξάνει τις παραβιάσεις της, θέτοντας το γραφείο του Μουφτή υπό τον έλεγχο ενός νεοσυσταθέντος κυβερνητικού τμήματος» αναφέρει σε δήλωσή του ο Ακσόι.

«Το εν λόγω (Προεδρικό) διάταγμα, το οποίο περιλαμβάνει κανονισμούς σχετικά τις δικαιοδοσίες του Μουφτή, είναι σαφής παραβίαση της ειρηνευτικής Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 που εγγυάται το δικαίωμα των μειονοτήτων να ιδρύσουν και να διαχειριστούν τους δικούς τους θρησκευτικούς και φιλανθρωπικούς θεσμούς», συνεχίζει.

«Το διάταγμα […] αγνοεί τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, τα οποία εγγυάται η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, στη βάση της αμοιβαιότητας. Το διάταγμα, το οποίο αποσκοπεί σαφώς στην καταστροφή της θεσμικής αυτονομίας των Μουφτήδων, μετατρέποντάς τες σε κανονικό κυβερνητικό τμήμα, δεν είναι αποδεκτό από την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα» τονίζει ο Ακσόι.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν έλαβε υπόψιν της τις απόψεις της μειονότητας και δεν συνομίλησε με εκπροσώπους της. «Αντ ‘αυτού, ανέθεσε σε ορισμένους κύκλους να προετοιμάσουν αυτό το διάταγμα […] πράγμα που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ελληνική νοοτροπία προς τη μειονότητα απέχει πολύ από τις καλές προθέσεις».

«Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να αναγνωρίσει τους εκλεγέντες Μουφτήδες και  να μην κάνει το λάθος να επιβάλλει τον παράνομα διορισμένο Μουφτή» συμβουλεύει ο Ακσόι.

«Επίσης, αναμένουμε από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες απαγορεύτηκαν από τις ελληνικές Αρχές επειδή περιείχαν τη λέξη τουρκική στο όνομά τους», συνέχισε, για να προσθέσει:

«Η εξέλιξη αυτή επιδεινώνει περαιτέρω το αρνητικό ιστορικό της Ελλάδας που παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας και το γεγονός ότι λαμβάνει χώρα σε μια χώρα της Ε.Ε. αποτελεί πρόσθετη πηγή ανησυχίας.

»Καλούμε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς,, καθώς και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να παρακολουθούν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και να διεξάγουν ανεξάρτητες έρευνες σχετικά με τις νομικές ενέργειες της Ελλάδας που αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

»Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα νόμιμα συμφέροντα και αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε βελτίωση των δικαιωμάτων της μειονότητας θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet