«Κοιλάδα του Θανάτου» η Δυτική Ευρώπη
Κόσμος

«Κοιλάδα του Θανάτου» η Δυτική Ευρώπη

Δασικές πυρκαγιές σε Γαλλία και Ισπανία, θερμοκρασίες-ρεκόρ στη Γερμανία και τουλάχιστον επτά νεκροί στη Δυτική Ευρώπη, είναι μερικές από τις καταστροφικές συνέπειες του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα το οποίο σαρώνει από τη Δευτέρα τη Γηραιά Ήπειρο.

Στην περιοχή Γκαρντ της νότιας Γαλλίας, ο υδράργυρος άγγιξε τους 45,9 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή – θερμοκρασία υψηλότερη από αυτή που επικρατούσε την ίδια ημέρα στην «Κοιλάδα του Θανάτου», στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών, τα πύρινα μέτωπα είναι δεκάδες στη Δυτική Ευρώπη, με τις πυροσβεστικές αρχές να καταβάλλουν προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Την ίδια ώρα, οι γαλλικές αρχές έχουν επιβάλλει όρια στη χρήση νερού σε 25 από τα συνολικά 90 διοικητικά διαμερίσματα της χώρας, ενώ οι αγρότες προειδοποιούν για τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών στην καλλιέργεια των προϊόντων τους.

Στην Ισπανία, παράλληλα, 40 από τις συνολικά 50 διοικητικές περιοχές έχουν σημάνει συναγερμό, ενώ επτά εξ αυτών έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο υδράργυρος στη Χιρόνα, στα βορειοανατολικά της χώρας, έφθασε την Παρασκευή τους 43,9 βαθμούς Κελσίου, τιμή-ρεκόρ για την καταλανική πόλη. Στο μεταξύ, οι πυροσβεστικές αρχές εξακολουθούν να δίνουν «μάχη», προκειμένου να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα στις επαρχίες του Τολέδο και της Μαδρίτης.

Στη Γερμανία, επιπλέον, ο υδράργυρος «χτύπησε» κόκκινο την Κυριακή, με τη θερμοκρασία στη Σαξονία να αγγίζει τους 39 βαθμούς Κελσίου, απέχοντας μία «ανάσα» από το ιστορικό υψηλό των 40,3 βαθμών.

Από τη Δευτέρα έως σήμερα τουλάχιστον επτά άτομα φέρεται να έχουν χάσει τη ζωή τους  εξαιτίας του πρωτοφανούς καύσωνα: Δύο στη Γαλλία, δύο στην Ισπανία και τρεις στην Ιταλία.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, το 2019 αναμένεται να καταγραφεί ως ένα από τα θερμότερα έτη στην ιστορία του πλανήτη, γεγονός το οποίο συνδέεται άρρηκτα με τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet