Ένωση Γονέων Δήμου Αγίας Παρασκευής: Οι ανάγκες των σχολείων της πόλης μας
Κοινωνία

Ένωση Γονέων Δήμου Αγίας Παρασκευής: Οι ανάγκες των σχολείων της πόλης μας

Τις ανάγκες των σχολείων της πόλης της Αγίας Παρασκευής θέτει στο προσκήνιο η Ένωση Συλλόγων Γονέων Σχολείων του Δήμου Αγίας Παρασκευής, καθώς πλησιάζει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η Ένωση επισημαίνει τα εξής:

Α. Σχολική στέγη

Το οξυμένο πρόβλημα σχολικής στέγης απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια το γονεϊκό κίνημα. Κυρίως όμως, ταλαιπωρεί τους μαθητές και μαθήτριες των σχολείων μας που κάθε χρόνο στοιβάζονται στα υπερκορεσμένα σχολεία και  στερούνται των απαραίτητων σύγχρονων και ασφαλών υποδομών που οφείλουμε να τους παρέχουμε.

  • Δίχρονη προσχολική αγωγή – Νηπιαγωγεία

Με τον νόμο 4521/2018 καθίσταται υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική αγωγή που αποτελούσε πάγιο αίτημα του γονεϊκού κινήματος. Η πολιτεία θέσπισε την υποχρεωτικότητα, χωρίς όμως να προχωρήσει στον σχεδιασμό των υποδομών και στην απαραίτητη χρηματοδότηση προκειμένου να ανεγερθούν τα νηπιαγωγεία που θα φιλοξενήσουν τα νήπια και τα προνήπια. Αντίθετα, μετακύλησε τις ευθύνες στους Δήμους χωρίς να παρέχει τα απαιτούμενα κονδύλια, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να βρίσκονται μπροστά σε ένα πραγματικό πρόβλημα.

Φέτος, όπως και πέρυσι, τα νηπιαγωγεία της Αγ. Παρασκευής δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης των προνηπίων οδηγώντας τους γονείς σε απόγνωση.

Λόγω έλλειψης σχολικής στέγης, ο Δήμος Αγ. Παρασκευής ανήκει στους 27 δήμους της χώρας για τους οποίους η υποχρεωτικότητα θα ισχύσει από το σχολικό έτος 2020-2021.

Για τον λόγο αυτό είναι άμεση, επιτακτική και εξαιρετικά επείγουσα η ίδρυση και ανέγερση νέων νηπιαγωγείων:

  • H ανέγερση του 14ου νηπιαγωγείου (άμεση συμβασιοποίηση και έναρξη των εργασιών).
  • Η εύρεση και ενοικίαση κατάλληλων χώρων για νηπιαγωγεία (επιτάχυνση των διαγωνιστικών διαδικασιών και ενοικίαση κατάλληλων χώρων).
  • Η εκτέλεση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την αγορά των δύο οικοπέδων: Γούναρη και Πατρόκλου και Πάρου (επιτάχυνση των διαδικασιών του ελέγχου, αγορά των οικοπέδων και ανέγερση).
  • H ανέγερση του 12ου Δημοτικού μαζί με ένα νηπιαγωγείο.
  • Η μετεγκατάσταση των νηπιαγωγείων που φιλοξενούνται σε δημοτικά σχολεία, σε ανεξάρτητα, σύγχρονα κτήρια.
  • Η απόκτηση του οικοπέδου της οδού Γιαβάση για την ανέγερση νηπιαγωγείου.

Διεκδικούμε:

  • Κτήρια με σύγχρονες προδιαγραφές για τα παιδιά μας- και όχι containers.
  • Σχολεία και νηπιαγωγεία σε κάθε γειτονιά ώστε να μη χρειάζεται να «μετακομίζουμε» για να πάει το παιδί σχολείο…

Θα αγωνιστούμε για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στα νηπιαγωγεία και για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών.

Θα παλέψουμε ενάντια σε προτάσεις που προωθούν την  εμπορευματοποίηση των σχολείων και τορπιλίζουν την έννοια της Δημόσιας, Δωρεάν και Ενιαίας Παιδείας.

  • Ανέγερση σχολικών μονάδων

Άμεση και επιτακτική είναι:

  • Η αγορά οικοπέδου και η ανέγερση του 12ου Δημοτικού και ενός νηπιαγωγείου.
  • Η ανέγερση του 6ου Γυμνασίου.
  • Η ανέγερση του 11ου Δημοτικού.

Β. Συντηρήσεις / Επισκευές

Η ποιότητα των σχολικών κτηρίων πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Παρατηρούμε μεγάλες καθυστερήσεις στην τέλεση και ολοκλήρωση των εργασιών που πρέπει να γίνουν στα σχολεία μας. Περιμένουμε τους καλοκαιρινούς μήνες (χρονικό διάστημα που ευνοεί μιας και τα σχολεία είναι κλειστά) να γίνουν όλες οι εργασίες που έχουν καθυστερήσει.

Ανοικτή εργολαβία για τα σχολεία:

  • αναμένουμε την ολοκλήρωση της τρέχουσας εργολαβίας και
  • δημοπράτηση νέας εργολαβίας
  • άμεσος έλεγχος και αναβάθμιση ή αλλαγή των ηλεκτρικών πινάκων (τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν το 3ο Λύκειο και το 2ο Δημοτικό)
  • καθολικός έλεγχος στατικότητας και παρεμβάσεις αποκατάστασης στις κολώνες του αμφιθεάτρου του 1ου Λυκείου
  • συμμετοχικός σχεδιασμός στο 2ο Δημοτικό. Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι κρίσιμες για τη λειτουργία και την καθημερινότητα του ιδιαίτερα πολυπληθούς συγκροτήματος των 2ου Δημοτικού και 5ου Νηπιαγωγείου.

Πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ για τα σχολεία:

  • Αναμένουμε τη συμβασιοποίηση της εργολαβίας και την ΑΜΕΣΗ εκκίνηση των προγραμματισθέντων εργασιών στα σχολεία, ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ, με άμεση προτεραιότητα στους αύλειους χώρους των σχολείων.

Πρόγραμμα Φιλόδημος (Πυρασφάλεια σχολικών κτηρίων/ Κατασκευή τουαλετών ΑμεΑ):

Δύο νέα προγράμματα Φιλόδημος έχουν προκηρυχθεί από το υπουργείο Εσωτερικών με καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή προτάσεων/μελετών την 31/10/2019.

  • Η πυρασφάλεια αφορά όλα μας τα σχολεία.
  • Είναι σημαντικό να προχωρήσει η μελέτη και κατασκευή τουαλετών ΑμεΑ στα σχολεία που δεν διαθέτουν ήδη.
  • Προσβασιμότητα ΑμεΑ: μελέτη και κατασκευή ραμπών σε όσα σχολεία δεν διαθέτουν ήδη.

Συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων

Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης για την ποιοτική αναβάθμιση των σχολείων μας. Η ενεργειακή αναβάθμιση που καλύπτει και την αλλαγή κουφωμάτων, εκτός της εξοικονόμησης ενέργειας αντιμετωπίζει  ταυτόχρονα και προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν σχολεία με παλαιά και επικίνδυνα κουφώματα.

Αναμένουμε την κατάρτιση μελετών για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων μας και την αξιοποίηση κάθε δυνατής πηγής χρηματοδότησης των αρμόδιων υπουργείων.

Σχολικές Επιτροπές

Αθόρυβες, μεθοδικές και αποτελεσματικές με αξιέπαινο έργο βελτίωσαν αισθητά την καθημερινότητα και την εικόνα των σχολείων της πόλης.

Περιμένουμε να συνεχίσουν και τούτο το καλοκαίρι το έργο τους.

Ζητούμενο η απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους ώστε  μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους και να καλύπτουν τις ανάγκες των σχολείων.

Γ. Υπηρεσίες / Παροχές

Σχολεία ανοικτά τους καλοκαιρινούς μήνες φυλασσόμενα και φωτιζόμενα

Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι, ικανοποιείται η πρόταση της Ένωσης για σχολεία ανοικτά στη γειτονιά και στα παιδιά, για ελεύθερο παιχνίδι και χαλαρή συνεύρεση . Φυλασσόμενα και φωτιζόμενα, με σεβασμό στον δημόσιο χώρο τα σχολεία τα σχολεία αποτελούν σημείο συνάντησης των παιδιών.

  • Συνεχίζουμε να διεκδικούμε φύλακες σε όλα τα σχολεία, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και της καλοκαιρινής περιόδου.

Θεατρικά προγράμματα στα σχολεία, δωρεάν για όλα τα παιδιά – Τμήμα Παιδείας

Αναμένουμε στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς την ολοκλήρωση των διαδικασιών από το τμήμα Παιδείας προκειμένου απρόσκοπτα να ξεκινήσει για μια ακόμα χρονιά η θεατρική αγωγή που παρέχει ο Δήμος στα σχολεία της πόλης μας.

Αθλητικά προγράμματα στα σχολεία – ΠΑΟΔΑΠ

Για μια ακόμα χρονιά, αναμένουμε από τον ΠΑΟΔΑΠ την υλοποίηση των αθλητικών προγραμμάτων στις αυλές των σχολείων (προγράμματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ). Για την επιτυχία των προγραμμάτων αυτών είναι απαραίτητη:

  • Η έγκαιρη έναρξη των προγραμμάτων (με την έναρξη της σχολικής χρονιάς).
  • Η έγκαιρη και τακτική πληρωμή των προπονητών (σήμερα ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η εξόφληση των προπονητών).
  • Η διενέργεια φιλικών αγώνων μεταξύ των σχολείων.

Η Ένωση αταλάντευτα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται και να αγωνίζεται για την πραγματική ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ και ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ που οφείλουμε στα παιδιά μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet